POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Ekonomska saradnja Srbije i Nemačke sve bliža i bolja

Beograd, 10. jun 2022.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa kancelarom SR Nemačke Olafom Šolcom razmenio mišljenja o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji, ali i o evropskoj budućnosti Srbije i proširenju bilateralne, a naročito ekonomske saradnje.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom rekao Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju u oblasti ekonomije, da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, a Srbija Nemačkoj najveći trgovinski partner na Zapadnom Balkanu.

On je izneo podatak da je u samo prva četiri meseca ove godine zabeležno povećanje trgovinske razmene od 25,7 odsto u odnosu na lane, uz očekivanje da će ona do kraja godine iznositi 7,5 milijardi evra.

To čini Nemačku ubedljivo najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije, rekao je predsednik i podvukao da u našoj zemlji postoje dobri uslovi za investiranje i da nemačke kompanije u ovom trenutku u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi.

Takođe, kako je precizirao, beležimo 83,1 odsto pokrivenosti uvoza izvozom, pre svega zbog nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, a izvoze najviše u Nemačku.

Prema njegovim rečima, svake godine se među preduzetnicima u regionu sprovodi anketa da li bi ponovo investirali u zemlje u koje su došli, pri čemu se čak 90 odsto nemačkih privrednika izjasnilo da bi ponovo došlo u Srbiju, imajući u vidu dosadašnje iskustvo.

Predsednik je ocenio da je Šolc doneo novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu po pitanju proširenja EU.

On želi da postoji stvarna perspektiva učlanjenja, a ne samo kupovina vremena. Razgovarali smo i o tome šta to znači. Videli smo po izveštajima da naša zemlja mora da napreduje po pitanju vladavine prava, slobode medija i mnogim drugim pitanjima, naveo je Vučić.

On je rekao da očekuje veliki napredak Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu u narednih godinu dana, uz uverenje da će se Nemačka i kancelar Olaf Šolc založiti za brži napredak regiona na tom putu.

Imamo apsolutno poverenje u kancelara Šolca i njegove reči da je veoma posvećen napretku Zapadnog Balkana ka EU, ponovio Vučić i najavio da se, ukoliko se postigne napredak u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava, u decembru mogu očekivati značajni pomaci u procesu pristupanja EU.

Istovremeno, predsednik je saopštio da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije.

Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šolc je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržimo restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, preneo je on i u skladu sa tim ukazao na sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, poručivši da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Predsednik je potvrdio da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom, navodeći da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

On je podsetio na to da je Rezolucija UN 1244, koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet, i dalje u punoj snazi, uz napomenu da naša zemlja nije nikada odustala od dijaloga i da je prihvatila svaki poziv na razgovor.

Vučić je, kada je reč o predstojećoj zimi i teškoćama sa kojima se suočavamo, preneo da je Šolc ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi nas povezali sa ostatkom regiona i tako omogućili sebi različite načine za diverzifikaciju.

Predsednik je iskazao zahvalnost Šolcu na poseti Beogradu i prilici da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima.

Šolc je poručio da se zalaže za to da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana što je pre moguće pristupe Evropskoj uniji, i naveo da region u tom smislu može da računa na podršku Nemačke.

Moj cilj je da uspemo u tome, ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće, naglasio je on i rekao da brzina pristupanja EU zavisi od mnogo faktora, pre svega od zemalja koje žele da pristupe EU i njihovog truda da ispune sve neophodne uslove za pristupanje, ali i od ambicije i dinamike EU u tom pravcu.

Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana obećanu pre dve decenije u Solunu, i istovremeno očekuje od kandidata da se pridruže sankcijama protiv Ruske Federacije, podvukao je kancelar.

On je ponovio da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je napredak u dijalogu nešto što je potrebno.

Prema njegovim rečima, pozvao je sve lidere da se pobrinu da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora, koji bi u celini unapredili normalizaciju odnosa.

Kancelar je podvukao da se ekonomski odnosi dveju zemalja razvijaju dobro i izrazio uverenje da će trend rasta radnih mesta koje nemačke kompanije u Srbiji stvaraju biti nastavljen.

 

 

Sa sajta Vlade – 10.06.2022 – https://www.srbija.gov.rs/vest/634342/ekonomska-saradnja-srbije-i-nemacke-sve-bliza-i-bolja.php

 

 

* * *

 

Kancelar SR Nemačke svečano dočekan ispred Palate Srbija

 

 

Beograd, 10. jun 2022.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček ispred Palate Srbija za kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca, uz postrojenu Gardu, intoniranje himni dveju država i ispaljivanje počasnih plotuna.

Predsednik Vučić domaćin je nemačkom kancelaru tokom prve zvanične posete Srbiji, gde boravi u okviru dvodnevne posete Zapadnom Balkanu, a nakon što je u decembru na toj funkciji zamenio kancelarku Angelu Merkel.

Kancelara Šolca su ispred Palate Srbije dočekali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nakon svečanog dočeka, planiran je tet-a-tet razgovor dvojice državnika, nakon čega će uslediti plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke, predvođeni predsednikom Vučićem i kancelarom Šolcom.

Nakon plenarnih razgovora, Aleksandar Vučić i Olaf Šolc obratiće se medijima.

Nemački kancelar, kojeg je na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao predsednik Srbije, stigao je u Beograd iz Prištine, a večeras će iz našeg glavnog grada otputovati u Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

 

 

Sa sajta Vlade – 10.06.2022 – https://www.srbija.gov.rs/vest/634240/kancelar-sr-nemacke-svecano-docekan-ispred-palate-srbija.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)