POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

ENERGETIKA 

Zelenu agendu iskoristiti za razvoj regiona

Beograd, 4. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom o početku izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad i sprovođenju akcionog plana reorganizacije JP „Srbijagas“.

Na sastanku je bilo reči i o toku radova na Transbalkanskom koridoru, kao i projektima koje Ministarstvo sprovodi u oblasti povećanja energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i  izgradnji novih energetskih kapaciteta.

Mihajlović je istakla da postoji mnogo projekata na kojima Ministarstvo radi zajedno sa EU, ali da, kada se govori o energetskoj tranziciji, saradnja može da se unapredi.

Ona je navela da ova godina predstavlja prekretnicu u energetici u Srbiji, s obzirom na to da je donesen potpuno nov zakonodavni okvir, a pri kraju je izrada strateških dokumenata koji će odrediti pravce kojima će Srbija ići u narednih 30 godina.

Spremili smo, kako je dodala, investicioni plan sa projektima vrednim 17 milijardi evra, budući da je neophodno da gradimo nove kapacitete, posebno one koji koriste obnovljive izvore.

Kada je reč o gasnoj diverzifikaciji, očekujemo da krajem novembra krenu radovi na izgradnji interkonektora i da 2023. godine imamo mogućnost da diverzifikujemo ne samo pravce, već i dobavljače, što će dodatno uticati na našu energetsku bezbednost, rekla je potpredsednica Vlade.

Žiofre je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, rekavši da će EU podržati projekte koji se realizuju u oblasti energetike, a koji su ključni u sprovođenju Zelene agende.

Energetski sektor je prioritet za EU i ključno je da unapredimo saradnju. Znamo da se Srbija kreće u dobrom smeru, što je suštinski važno zbog puta ka punopravnom članstvu u EU, istakao je on.

Prema njegovim rečima, podrška EU projektima koji se sprovode je velika, posebno imajući u vidu izveštaj Evropske komisije o napretku i Klaster 4 o kojem će odlučivati države članice, naveo je on.

Na sastanku je bilo reči o regionalnoj saradnji u oblasti elektroenergetike, planovima Ministarstva za ulaganje u distributivnu i visokonaponsku mrežu, kao i projektima u rudarstvu, s obzirom na činjenicu da je Srbija bogata bakrom, litijumom, niklom, kobaltom – kritičnim sirovinama koje su na listi EU, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/588067/zelenu-agendu-iskoristiti-za-razvoj-regiona.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)