POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Skupština potvrdila više sporazuma

Beograd, 19. oktobar 2021.

 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije potvrdili su danas Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima.

Skupština je usvojila i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima, kao i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o pograničnom saobraćaju.

Poslanici su izglasali i Zakon o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije, koju predstavlja Ministarstvo odbrane, i Vlade Arapske Republike Egipat, koju predstavlja Ministarstvo odbrane.

Danas je usvojen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/583969/skupstina-potvrdila-vise-sporazuma.php

 

 

* * *

 

Novi granični prelaz Ljubovija–Bratunac važan za sve građane

 

 

Beograd, 19. oktobar 2021.

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin istakao je, predstavljajući pet važnih sporazuma u Skupštini Srbije, da svaki sporazum sa zemljama u našem okruženju, našim građanima, na prvom mestu, otvara određene mogućnosti i daje im priliku da jednostavnije obavljaju svoje svakodnevne obaveze.

Vulin je pred narodnim poslanicima obrazložio sporazume između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o graničnim prelazima, pograničnom saobraćaju i o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima.

On im je tom prilikom uputio poziv da potvrde i Sporazum o zaštiti od katastrofa između Srbije i Austrije i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat.

On je naglasio da su sporazumi sa BiH od izuzetnog značaja za Srbe sa obe strane Drine, ali i za ostale građane BiH, jer oni regulišu prelaze i, pored postojećih, uvode novi granični prelaz Ljubovija–Bratunac, što je nama posebno važno.

Onaj čuveni most je Srbija odavno izgradila, a čekali smo da Vlada BiH ispuni svoje obaveze i omogući građanima BiH i Republike Srbije da ga koriste, jer mostovi spajaju ljude, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, to znači da građani Srbije ili građani Republike Srpske, odnosno BiH, kada prelaze most, neće morati da gledaju dva carinika i da dva puta pokazuju putnu ispravu.

Vulin je najavio da će Sektor za vanredne situacije uskoro kupiti dva specijalizovana protivpožarna helikoptera, koji su među najboljima na svetu, ukazavši pritom na značaj Sporazuma o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa sa Republikom Austrijom.

On je, podsećajući na to da je Srbija prošlog leta imala više od hiljadu požara na otvorenom, istakao da, zahvaljujući radu Sektora za vanredne situacije i dobrovoljnih vatrogasnih društava, nijedan od njih nije bio katastrofalan.

Imao sam čast da budem sa našim vatrogascima i u Severnoj Makedoniji i u Grčkoj, i tamo gde je stao srpski vatrogasac požar nije prošao. Takav sporazum postižemo i sa Austrijom, gde ćemo moći da pomažemo jedni drugima i prenosimo znanja i iskustva, rekao je ministar.

Vulin je, govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat, ocenio da je to odlična prilika da Egipat upoznamo sa svim onim što naša odbrambena industrija može da ponudi.

Mnogi tamošnji generali i oficiri su se školovali u našoj zemlji, a Egipat je važna i velika zemlja. Na nama je da radimo na tome da još jednom razmisle o svojoj odluci da priznaju „Kosovo“ i da se ponovo vrate tamo gde im je mesto, a to znači na stranu međunarodnog prava, poručio je Vulin.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/583789/novi-granicni-prelaz-ljubovijabratunac-vazan-za-sve-gradjane.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)