POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Dalje unapređenje ekonomskih odnosa sa Ruskom Federacijom

Zlatibor, 7. oktobar 2021.

 

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije saopštio je da je danas na Zlatiboru održana sednica Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kojoj su kopredsedavali ministar Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov.

Nakon sastanka dveju delegacija, na zasedanju su razmatrana aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti u okviru bilateralne saradnje, kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, građevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije i druge.

Popović je istakao da je Rusija uvek bila najbliži prijatelj Srbije i da se to najbolje vidi sada kada je naša zemlja, zahvaljujući Rusiji, tokom najveće energetske krize u Evropi, postala tranzitna zemlja za gas koji iz Rusije teče ka Evropskoj uniji.

On je naglasio da je sa zamenikom predsednika Vlade Ruske Federacije razgovarao o dopremanju gasa u Republiku Srbiju i da je od ruskog kolege dobio potvrdu da ta zemlja ima namere da Srbiji obezbedi najbolje uslove po pitanju količine i cene gasa.

Rusija je pokazala da je njen interes suverena i ekonomski snažna Srbija. To je potvrđeno time što naša zemlja jedina u Evropi proizvodi rusku vakcinu Sputnjik V, a takođe i ulogom tranzitne zemlje za ruski gas koji se doprema u Evropsku uniju, rekao je on.

Ministar je naveo da obe uloge utiču na jačanje pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, kao i naših kapaciteta da se u budućnosti još uspešnije borimo za zaštitu svojih najvažnijih nacionalnih i državnih interesa.

Popović je istakao važnost daljeg unapređenja ekonomskih odnosa dveju zemalja, koji će biti zasnovani na strateškim osnovama, pri čemu je izrazio zahvalnost Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

Rezolucija 1244 SB UN i Ustav Republike Srbije garantuju očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije. Čvrsto ćemo se držati ovih dokumenata uz podršku naših ruskih partnera, poručio je ministar.

On je zaključio da je Srbija vojno neutralna država, koja nikada neće postati član NATO.

Borisov je ukazao na to da Srbija i Rusija imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu i dovedemo je na nivo pre pandemije. Radili smo na završetku gasovoda i obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti nove prihode Republici Srbiji, istakao je on.

Borisov je dodao da Srbija i Rusija imaju bratske odnose, te da se raduje daljim planovima za unapređenje odnosa.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/580444/dalje-unapredjenje-ekonomskih-odnosa-sa-ruskom-federacijom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)