POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Vučić otvorio Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai

Beograd/Dubai, 1. oktobar 2021.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai u prisustvu visokih zvaničnika iz Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vučić je tom prilikom rekao da je Srbija zainteresovana za globalnu trgovinu, što je jedan od njenih najvažnijih prioriteta i zbog toga učestvuje na Svetskoj izložbi.

Razvijamo i ostale sektore i želimo da napredujemo u saradnji sa drugim zemljama i nacijama, rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija na Svetskoj izložbi biti predstavljana na najbolji mogući način, kao ekonomski uspešna zemlja.

Predstavićemo našu privredu, inovacije, kulturu, religiju.

Naša želja je da stavimo Srbiju na listu najuspešnijih, najkonkurentnijih zemalja, poručio je on.

Predsednik Srbije je naveo da Srbija privlači najviše investicija u regionu i da će ovu godinu završiti sa ekonomskim rastom od 7 odsto, što je mnogo bolje nego prošle godine i što će možda biti najbolji rezultat u Evropi.

Srbija želi da napreduje u inovacijama i digitalizaciji i to je jedan od načina da krenemo u zajedničke poduhvate i smanjimo političke tenzije, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je pohvalio odnose Srbije sa UAE, ističući da u Srbiji posluje približno 1.000 kompanija iz te zemlje i da je u Beogradu u izgradnji zajednička fabrika vakcina.

On je dodao da je zajednički projekat i „Beograd na vodi“, koji je Beograd stavio na listu gradova sa najvećim investicijama.

Paviljon Srbije je svečano otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić uz multimedijalni performans inspirisan drevnom Vinčanskom kulturom, a čiji je glavni akter baletski umetnik Dejan Kolarov.

Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije i generalna komesarka nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai Tatjana Matić.

Matić je istakla da će Srbija biti prezentovana kao stabilna investiciona destinacija, „koja je pod rukovodstvom predsednika države Aleksandra Vučića postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji“.

Ona je čestitala domaćinima na izrazito visokim standardima u organizaciji najvećeg planetarnog događaja u istoriji tokom kojeg se očekuje 25 miliona posetilaca.

Prijateljski odnosi Srbije i UAE utemeljeni su u dugogodišnjoj plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, a činjenica da se nalazimo u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i da ćemo sa ukupnom površinom od gotovo 2.000 kvadrata biti jedan od dominantnijih paviljona na panorami Expo 2020 Dubai, još više potvrđuje bliskost naše dve zemlje i dodatno je prilika da se ovi odnosi učvrste, rekla je ona.

Paviljon Srbije nalazi se u okrugu mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Matić je dodala da je Paviljon Srbije u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

Nastup Srbije na Expo 2020 Dubai realizovan je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Srbije – Platforma Srbija stvara, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.

Svetska izložba Expo 2020 Dubai trajaće do 31. marta 2022. godine, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

Srbija će tokom šest meseci izložbe, pod sloganom „Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

Na Svetskoj izložbi, koja se održava na 4,3 kvadratna kilometra, predstaviće se 192 zemlje, od kojih približno 80 na sopstvenom paviljonu.

Vlada Srbije je tokom trajanja Svetske izložbe obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Er Srbijom, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/579418/vucic-otvorio-paviljon-srbije-na-svetskoj-izlozbi-expo-2020-dubai.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2021.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Velike promene u označavanju hrane - šta donosi nova Evropska strategija “od polja do stola”


FINANSIJE

Rebalans budžeta usmeren na podizanje životnog standarda


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije


MEĐUNARODNI ODNOSI

Izveštaj Evropske komisije - Finansije


eUPRAVA

Reformski procesi


DRŽAVNA UPRAVA

Modernizacija i reforma javne uprave


DRŽAVNA UPRAVA

Podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu


RADNO PRAVO

Mere zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline u opštem radnopravnom režimu


RADNO PRAVO

Rad van radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - naknada štete


SAOBRAĆAJ

Rečni saobraćaj


MEĐUNARODNI ODNOSI - Energetika

Izveštak Evropske komisije - pokazao napredak u energetici i saobraćaju


ENERGETIKA

Bakar i litijum - važni za razvoj i pozicioniranje Srbije u svetu


ENERGETIKA

Počela sa radom toplana na biomasu u Priboju


SUDSKA PRAKSA

Naknada štete


SUDSKA PRAKSA

Afekciona vrednost stvari - naknada štete


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Strategija za rešavanje prekomernog zagađenja vazduha


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha u Srbiji


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Uklanjanje opasnog industrijskog otpada


SUDSKA PRAKSA

Viši sud u Beogradu - Krivični postupak - Dokazi


SUDSKA PRAKSA

Apelacioni sud u Beogradu - Nasledno pravo - Zaveštanje


BANKARSKI KREDITI

Nepristojna ponuda


UJEDINJENE NACIJE

Povelja UN


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)