POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Beograd/Budimpešta, 8. septembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Takođe, resorni ministri su potpisali sedam dokumenata o saradnji u oblastima privredepoljoprivrede i diplomatskih odnosa.

U sedištu Vlade Mađarske održana je zajednička sednica dveju vlada, a pre toga su organizovani i brojni bilateralni sastanci.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573085/potpisan-sporazum-o-strateskom-partnerstvu-srbije-i-madjarske.php

 

 

* * *

 

Danas zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske

 

Budimpešta/Beograd, 8. septembar 2021.

 

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Mađarske održaće se danas u Budimpešti, gde će, takođe, biti organizovano više bilateralnih sastanaka, nakon kojih će biti potpisani i bilateralni sporazumi.

Vladu Srbije predvodiće premijerka Ana Brnabić, a Vladu Mađarske premijer Viktor Orban.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/572974/danas-zajednicka-sednica-vlada-srbije-i-madjarske.php

 

 

* * *

 

Srbija i Mađarska opredeljene za unapređenje saradnje u oblasti odbrane

 

Budimpešta/Beograd, 8. septembar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar odbrane Mađarske Tibor Benko ocenili su danas da je saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane veoma sadržajna i da je karakteriše obostrano opredeljenje za njeno dalje unapređenje.

Tokom sastanka, uoči zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, istaknuto je da su težišne oblasti vojno-vojna saradnja, koja se realizuje kroz zajedničke vežbe i učešće u multinacionalnim vežbama, kao i vojnotehnička saradnja.

Stefanović je naglasio da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i da radi na razvoju saradnje sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

On je naveo da je jedan od tih prioriteta i regionalna saradnja i da upravo zbog toga naša zemlja aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa i organizacija radi na jačanju sopstvene bezbednosti i ujedno daje svojevrstan doprinos stabilnosti našeg regiona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573094/srbija-i-madjarska-opredeljene-za-unapredjenje-saradnje-u-oblasti-odbrane.php

 

 

* * *

Brojni potencijali za jačanje kulturnih veza sa Mađarskom

 

Budimpešta/Beograd, 8. septembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarala je u Budimpešti sa ministrom za ljudske resurse Mađarske Miklošem Kašlerom o unapređenju saradnje u oblasti kulture, zaštite kulturnog nasleđa, kao i u segmentu filmske industrije.

Gojković je tokom ovog sastanka, u okviru današnje šeste zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, istakla da je potpisivanje bilateralnih ugovora o prijateljskim odnosima i saradnji dveju zemalja, odlična osnova za dalje jačanje veza.

Ona je ukazala na to da zbog geografske bliskosti i tradicije odnosa naših naroda zajedničkim radom možemo da učinimo da kultura bude jedan od najrazvijenijih segmenata saradnje.

Kašler je, takođe, iskazao spremnost za razvijanje odnosa u kulturi, imajući u vidu brojne potencijale i dugu tradiciju veza u umetnosti, međusobnoj upućenosti srpskog i mađarskog naroda, kao i život u istom regionu.

Na sastanku je postignut dogovor o boljem povezivanju kulturnih ustanova Srbije i Mađarske i očuvanju mesta važnih za zajedničku istoriju, i u tom kontekstu intenzivniju saradnju muzeja i arhiva na očuvanju i digitalizaciji dokumenata važnih za obe zemlje.

Sagovornici su razmotrili i mogućnosti saradnje u oblasti filmske industrije, posebno imajući u vidu da su i Srbija i Mađarska posvećene razvoju filmske umetnosti, pri čemu je Gojković predložila potpisivanje sporazuma u ovoj oblasti.

Tokom susreta bilo je reči i o kreiranju zajedničkih projekata i mogućnosti koprodukcije, koja bi se odnosila na zajedničku istoriju Srbije i Mađarske, a Kašler je predložio uključivanje Srbije u projekte koje je Mađarska već pokrenula.

U razgovoru je bilo reči i o zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, posebno u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i u okviru Uneska, imajući u vidu da je Srbija prihvatila inicijativu Mađarske da se pristupi izradi multinacionalne nominacije „gajdaške prakse” za Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kada je reč o očuvanju kulturnog nasleđa, potpredsednica Vlade je kao važan projekat za Srbiju izdvojila „Dvorce Srbije“, koje je nedavno pokrenulo Ministarstvo kulture kako bi sačuvalo dvorce, dvorove, vile i letnjikovce.

Ona je ukazala na to da je Srbija na početku tog procesa, a da Mađarska, koja ima više od 2.000 hiljade dvoraca, ima bogato iskusto i stručnjake, zbog čega je za našu zemlju značajna saradnja na tom polju, stručna podrška i partnerstvo, što je ministar Kešler podržao.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573055/brojni-potencijali-za-jacanje-kulturnih-veza-sa-madjarskom.php

 

 

* * *

Zahvalnost Mađarskoj na podršci evropskom putu naše zemlje

 

Budimpešta/Beograd, 8. septembar 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Budimpešti sa ministarkom pravde Mađarske Judit Varga o pristupanju Srbije Evropskoj unijibilateralnim pitanjima i aktuelnim odnosima u regionu.

Joksimović je, kao i prilikom sinoćnjeg susreta sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, naglasila da Srbija visoko ceni podršku Mađarske evropskoj integraciji naše zemlje.

Ona je istakla da Srbija posebno poštuje angažovanje našeg suseda kako bi primena izmenjene metodologije politike proširenja EU bila što efikasnija i što pre dovela do ubrzanja pristupnog procesa.

Mađarska u potpunosti sagledava sve reformske aktivnosti Vlade Srbije, naročito one od značaja za dostizanje merila za nastavak pregovora, rekla je Joksimović.

Varga je poručila da se Mađarska iskreno zalaže za evropski put Srbije, kao strateškog partnera, pri čemu se saglasila sa izjavom Sijarta, koji je prethodno, u razgovoru sa Joksimović, naglasio da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU, jer bez država iz pristupnog procesa ni sama Unija ne može biti u potpunosti celovita.

Mađarski ministri su ocenili da su Zapadni Balkan i Srbija, kao najveća zemlja regiona, deo Evropebez kojeg EU ne može adekvatno da se suočava sa globalnim izazovima današnjice.

Joksimović i Varga su istakle da način na koji se, po najvišim evropskim standardima, ostvaruju prava srpske i mađarske manjine u njihovim zemljama, može biti primer za sve u regionu.

Sagovornice su postigle saglasnost o tome da su obe zemlje spremne da ta i sva ostala iskustva u vezi sa evropskom integracijom podele sa zainteresovanim partnerima na Zapadnom Balkanu s ciljem što brže i sveobuhvatnije konvergencije regiona sa EU.

Na sastanku je bilo reči i o Konferenciji o budućnosti Evrope, pri čemu je istaknuto da se Mađarska zalaže za to da i partneri sa Zapadnog Balkana učestvuju u radu ovog skupa jer je to prilika da prezentuju svoje viđenje budućnosti EU koja je na dobrobit građana i država članica i onih zemalja koje su u procesu pristupanja.

Joksimović je informisala sagovornicu o tome da je Vlada Srbije već otpočela pripreme za aktivni doprinos građana Srbije u debati i praćenju Konferencije.

Kako je najavljeno, danas će Joksimović i Sijarto potpisati i Godišnji plan rada 2020-2021. na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade Mađarske i Vlade Srbije o stručnoj pomoći za pristupne pregovore Srbije EU.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/573064/zahvalnost-madjarskoj-na-podrsci-evropskom-putu-nase-zemlje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)