POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

ODBRANA

Otvoreno međunarodno takmičenje vojnih policija „Čuvar reda“

Kraljevo, 30. avgust 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović otvorio je sinoć, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevumeđunarodno takmičenje vojnih policajaca „Čuvar reda”, koje se, kao jedna od 34 discipline Međunarodnih vojnih igara, prvi put održava u našoj zemlji.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, zamenica ministra odbrane Ruske Federacije Tatjana Ševcova, predstavnici zemalja učesnica takmičenjalokalne samouprave i brojni građani.

Stefanović je tom prilikom istakao da je zadovoljstvo biti u Kraljevu, gradu u kojem je krunisano čak sedam srpskih srednjovekovnih kraljeva i prava je riznica vojničke tradicije i naše bogate ratničke istorije kroz vekove.

Prema njegovim rečima, srpska istorija obiluje borbama i stradanjima našeg naroda, viteškim borbama za slobodu i tu žrtvu nebrojenih srpskih heroja kroz vekove ne smemo nikada da zaboravimo.

Zato želim da ove vojne igre i one koje će biti održane u narednih nekoliko dana posvetimo našim precima, srpskim herojima, koji su kroz vekove vojevali da bismo mi i naša deca živeli u slobodnoj Srbiji i mogli u miru da se sportski takmičimo i bijemo bitke potpuno drugačije i lepše vrste, rekao je on.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da je Srbija ove godine prvi put jedna od 11 zemalja organizatora najveće vojne smotre na svetu – Međunarodnih vojnih igara, na kojima je prethodno učestvovala šest godina.

U skladu sa tim, on je iskazao zahvalnost Ruskoj Federaciji na ukazanom poverenju, uz ocenu da je ovo još jedna potvrda naših bratskih odnosa, stvaranih kroz vekove naše zajedničke istorije.

Međunarodne vojne igre su, kako je precizirao, takmičenje u kojem se 42 vojske nadmeću u ukupno 34 discipline na kopnu, vodi i vazduhu, na terenima u Rusiji, Srbiji i drugim državama.

Prema njegovim rečima, naša zemlja organizuje takmičenje vojnopolicijskih jedinica u disciplini „Čuvar reda“, koje će se odvijati na poligonima „Žiča“ i „Beranovac“, uz učešće ekipa iz Rusije, Kazahstana, Irana, Katara i Kipra.

Stefanović je, govoreći o predstojećem takmičenju, istakao da su tu i predstavnici vojski iz Egipta, Belorusije, Grčke i Mađarske u svojstvu posmatrača, izražavajući nadu da će oni u narednim godinama odlučiti da budu učesnici ovih igara.

„Čuvar reda“ svakako nije samo sportsko takmičenje u veštini, izdržljivosti i čvrstini timova na terenu, ovo je prilika i za neku vrstu zajedničke obuke i bolje razumevanje između vojski, a samim tim i bolju saradnju i uspostavljanje poverenja, naglasio je potpredsednik Vlade.

On je objasnio da će se nakon prve dve faze takmičenja, koje su provera vatrene osposobljenosti vojnih policija, druge dve odvijati na poligonu „Beranovac“, a reč je o fazama „patrolna staza“ i „trka heroja“, koje će se održati 1. i 3. septembra i kojima će građani moći da prisustvuju.

Stefanović je, nakon spektakla koji je priredio orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, ali i muzičari i umetnici solisti, pozvao sve građane da bodre tim Vojske Srbije i da budu uz svoju vojsku, kao što je ona uvek uz svoj narod.

Ševcova je ukazala na to da je takmičenje „Čuvar reda“ postalo veoma značajan događaj u životu vojne policije oružanih snaga zemalja učesnica i da svake godine ono postaje izazovnije za učesnike, a privlačnije za publiku.

Geografija održavanja ovog takmičenja se širi. Kao potvrda toga je da ove godine imamo još jednu zemlju suorganizatora Međunarodnih vojnih igara – Republiku Srbiju. Predstavljati vojnu policiju oružanih snaga svojih zemalja na ovom takmičenju je i prestižno i odgovorno, a pobediti je časno, poručila je ona.

Šest takmičarskih ekipa na poligonu „Žiča“ imaće priliku da se, u pojedinačnoj konkurenciji, odmere snage u veštinama gađanja poluautomatskim i automatskim naoružanjem tokom prve faze nadmetanja.

Drugi  dan takmičenja, 31. avgusta, rezervisan je za gađanja dvočlanih timova u simulaciji realne borbene situacije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/570862/otvoreno-medjunarodno-takmicenje-vojnih-policija-cuvar-reda.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)