POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

UNUTRAŠNJI POSLOVI 

Uspešna zajednička akcija srpske i španske policije

Beograd/Madrid, 22. jul 2021.

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas u Madridu sa ministrom unutrašnjih poslova Španije Fernandom Grande-Marlaska Gomezom.

Ministri su tom prilikom poručili da će saradnju nastaviti i dodatno produbiti i formirati nove zajedničke istražne timove, ali i dalje razvijati bilateralnu saradnju dvaju ministarstava, naročito u segmentu obuka i razmene informacija, kao i u oblasti sajber kriminala.

Činjenica da Srbija ima zajednički istražni tim sa Kraljevinom Španijom čini nas ponosnim, ali verujem da govori o snazi, organizovanosti i iskrenosti srpske policije, poručio je Vulin i dodao da je Srbija pouzdan partner i kada je reč o borbi protiv organizovanog i svih oblika kriminala.

Ministar je naveo da je u zajedničkoj operaciji "Mitikas-Espanja" - zaplenjena velika količina marihuane, pri čemu je pronađen značajan broj laboratorija i uhapšeno 36 ljudi.

On je napomenuo da se sa ministrom unutrašnjih poslova obavezao  na to da će nastaviti sa zajedničkim aktivnostima, formiranjem novih istražnih timova, ali i učiti jedni od drugih i deliti iskustva.

Takođe, kako je dodao, i na polju sajber kriminala i sajber bezbednosti ne sme se dozvoliti da se bude korak iza kriminalaca.

Vulin je iskazao zahvalnost ministru Fernandu Grande-Marlaska Gomezu na ličnom doprinosu tome da ova akcija bude uspešna, kao i direktoru Civilne garde Mariji Gamez.

Ministar je preneo zahvalnost i šefu operacija Evropola Žan Filipu Lekufu na velikom doprinosu koji je Europol dao ne samo u ovoj organizaciji zajedno sa Evrodžastom, već i u svim ovim godinama borbe protiv organizovanog kriminala.

On je izrazio posebnu zahvalnost Vladi Kraljevine Španije, ali i građanima te zemlje, na čvrstoj i principijelnoj poziciji kada je u pitanju nepriznavanje lažne države Kosovo, dodavši da nam glas Španije mnogo znači i da tamo gde se on čuje, mi znamo da imamo glas prijatelja.

Španija i Srbija su po mnogo čemu udaljene i različite zemlje, ali u jednom se slažemo i isti smo – znamo kakvo je zlo separatizam i da samo poštovanje međunarodnog prava garantuje trajni mir, poručio je Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Španiji zajedno sa tužiocem za organizovani kriminal Mladenom Nenadićem i načelnikom Uprave kriminalističke policije Bogdanom Pušićem

Grande-Marlaska Gomez je istakao da je ovo prvi put da je oformljena zajednička istražna ekipa iz Španije i jedne zemlje izvan Evropske unije.

Formiranje ovakvih zajedničkih timova predstavlja puno poverenje između dve zemlje i želim da iskažem zahvalnost Evropolu i Evrodžastu koji su ostvarili našu direktnu vezu.

Ali, ovo je rezultat i dugogodišnje uspešne bilateralne saradnje Španije i Srbije, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Španije je, govoreći o konkretnoj operaciji, naveo da je locirano 12 plantaža marihuane, obavljeno 19 pretresa u Španiji, u provincijama Saragosa i Teragona, dok je u Španiji uhapšeno 31 lice, a u Srbiji pet.

Prema njegovim rečima, zaplenjeno je i oružje, novac i blokirani su brojni bankovni računi.

Grande-Marlaska Gomez je podsetio na to da je ova operacija započela 2019. godine u Španiji i da je primećeno da u njoj učestvuju državljani Srbije, a preko Evropola je uspostavljena saradnja sa Srbijom, što je dovelo do pomenutih rezultata.

Ova vrsta saradnje i zajednički istražni timovi pokazuju da sve što se učini u jednoj zemlji vredi kao da se učinilo u drugoj, dakle u procesnom smislu i smislu dokaza, tako da ovo svedoči o velikom poverenju koje vlada između naše dve zemlje, ocenio je on.

U ovim bilateralnim saradnjama, kako je istakao, mnogo pomažu tela kao što su Evropol i Evrodžast.

U akciji "Mitikas-Espanja", koju su srpska i španska policija realizovale 28. juna ove godine, uhapšeno je 36 osoba – pet u Srbiji i 31 u Španiji.

Na teritoriji Republike Srbije uhapšeni su D. Ž., P. Đ. i M. Đ., državljani Srbije, S. A., državljanin Srbije i BiH, i Z. T., državljanin Crne Gore.

Od 31 lica uhapšenih u Španiji, 17 su državljani Srbije.

Zaplenjeno je 1.442 kilograma marihuane, 17.117 stabljika marihuane, kao i četiri kilograma hašiša.

Na teritoriji Španije pronađeno je 12 laboratorija za proizvodnju opojne droge marihuane u veštačkim uslovima.

Na teritoriji Srbije oduzeto je 154.320 evra u gotovom novcu, na bankovnim računima blokiran je novčani iznos od 190.050 evra, a blokirana je i imovina u iznosu većem od 500.000 evra.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor D. Ž., P. Đ., M. Đ., S. A. i Z. T. do 30 dana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563643/uspesna-zajednicka-akcija-srpske-i-spanske-policije.php

 

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)