POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Srbija ostaje posvećena borbi protiv globalnog terorizma

Beograd/Rim, 28. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države – ISIL/DAEŠ u Rimu da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima.

Gojković je na sastanku, koji su otvorili ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Luiđi di Majo i državni sekretar SAD Entoni Blinken, naglasila da borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma ima prioritetni značaj.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su dali svoj nesebičan doprinos zajedničkim naporima u borbi i pobedi nad Islamskom državom, podsetivši na to da se Srbija od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv DAEŠ.

Potpredsednica Vlade je naglasila da u multilateralnom pogledu Ujedinjene nacije predstavljaju ključni forum za međunarodnu saradnju, a da je Srbija svoj doprinos dala kroz različite forme donacija, kao i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga.

Prema njenim rečima, dostupni podaci pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, posebno na delu područja Bosne i Hercegovine i na delu teritorije Srbije, u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, koja je po Rezoluciji SB UN 1244 pod privremenom upravom UN.

Najviše nas brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. stranih terorističkih boraca, istakla je Gojković, navodeći podatak da je na strani DAEŠ ratovalo više od tri stotine ekstremista sa Kosova i Metohije.

Potpredsednica Vlade je objasnila da se time, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u tim redovima.

Ona je poručila da će zbog toga, pored ostalog, Srbija nastojati da, podržavajući međunarodno pravo i u njegovim okvirima, još više produbi saradnju sa svim bezbednosnim partnerima u regionu i šire, a to uključuje i preventivno delovanje radi eliminisanja uzroka ovih fenomena.

Budite uvereni da će Srbija i u vremenu koje sledi nastaviti da podržava borbu protiv globalnog terorizma i protiv DAEŠ. Spremni smo da razmotrimo sve inicijative i predloge na osnovu navedenih principijelnih zalaganja, poručila je Gojković.

Sastanku prisustvuju i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Ministri zemalja članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a doneli su zajedničko saopštenje i potvrdili odlučnost da nastave ovu borbu i da kroz sveobuhvatne, koordinisane i višestrane napore stvore uslove za trajniji poraz terorističke grupe, što je još uvek isključiva svrha ove koalicije.

Oni su, između ostalog, istakli da je prioritet zaštita civila, uz uverenje da je neophodno da se u svim okolnostima poštuju međunarodno pravo, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, gde je primenljivo, kao i relevantne rezolucije SB UN.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557382/srbija-ostaje-posvecena-borbi-protiv-globalnog-terorizma.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)