POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Prijateljski odnosi i razvojna saradnja Srbije i Japana

 

Beograd, 19. februar 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Srbiji Takahikom Kacumatom o bilateralnoj saradnji, pre svega u domenu realizacije projekata koje finansira vlada te zemlje iz svojih razvojnih fondova.

Tokom sastanka je bilo reči i o naporima koje vlade dveju zemalja čine na prevazilaženju zdravstvene krize i društveno-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Joksimović je izrazila uverenje da će se saradnja dveju prijateljskih zemalja nastaviti istim, visokim intenzitetom i u narednom periodu, pri čemu je izrazila zahvalnost na dugogodišnjoj pomoći koju je Vlada Japana, kao jedan od najvažnijih razvojnih partnera, do sada pružila građanima Srbije.

Prema njenim rečima, Japan je u proteklih 20 godina donirao više od pola milijarde evra, pre sveta u sektoru zaštite životne sredine, zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja, kao i za ulaganje u razvoj preduzetništva.

Zahvaljujući, između ostalog, i toj pomoći, Srbija je u mogućnosti da se organizovano i održivo bori sa posledicama globalne zdravstvene krize, poručila je ministarka.

Ona je ambasadora upoznala i sa aktuelnim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, predstavivši prioritete Vlade koji se odnose na reforme neophodne za bržu dinamiku pregovora o članstvu u EU.

Joksimović je posebno ukazala na ključne oblasti vladavine prava, zelene ekonomije i održivog razvoja, kao i digitalizacije i unapređenja infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana.

Kacumata je naveo da će njegova diplomatska misija imati za cilj dalje unapređenje saradnje i partnerstva dveju zemalja.

On je naglasio da Vlada Japana, podržavajući donacijama neke od najvažnijih sektora za evropski put Srbije, podržava i napore srpskih vlasti da unaprede život građana prema standardima razvijenih zemalja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521367/prijateljski-odnosi-i-razvojna-saradnja-srbije-i-japana.php

 

 

* * *

 

Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom

 

Beograd, 19. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o nastavku bilateralne saradnje i jačanju ekonomskih i trgovinskih veza između dve zemlje.

Brnabić je istakla da je Srbija zainteresovana za produbljivanje sveukupne saradnje, ocenivši da su ekonomski odnosi tradicionalno dobri i raznovrsni, što otvara prostor za intenziviranje ekonomske i investicione saradnje u narednom periodu.

Ona je podvukla da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, izrazivši zahvalnost na podršci Švajcarske u tom važnom segmentu jer se pokazalo da je švajcarski model primenjiv u Srbiji i daje odlične rezultate.

Izgradnja naučno-tehnoloških parkova i razvoj sistema dualnog obrazovanja radi jačanja naših privrednih kapaciteta i što većeg zapošljavanja mladih, za Srbiju su od posebnog značaja, naglasila je premijerka i dodala da se nada da će saradnja u ovim oblastima biti intenzivirana u budućnosti.

Ambasador je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Švajcarske dobri, dodavši da bi učestalija razmena poseta na visokom nivou doprinela jačanju odnosa na svim nivoima.

On je istakao da su investicije švajcarskih kompanija u Srbiji značajne, uz ocenu da ima potencijala za nova ulaganja i širenje saradnje.

Šmid je čestitao Srbiji na uspešnom organizovanju i sprovođenju vakcinacije protiv SOVID-19.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521169/srbija-zainteresovana-za-produbljivanje-saradnje-sa-svajcarskom.php

 

 

* * *

 

Jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Severne Makedonije

Beograd, 18. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujarom Osmanijem o jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja kroz unapređenje ekonomske saradnje i jačanje političkog dijaloga.

Brnabić je istakla da je Srbija veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa i razvoj regionalne saradnje u okviru "Mini Šengena", ocenivši da je ta inicijativa od velikog značaja za ekonomski razvoj svih zemalja uključenih u taj proces.

Ona je naglasila da je održavanje međuvladinih sednica odlična platforma za postizanje dogovora o budućim koracima ka unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje i jačem povezivanju Srbije i Severne Makedonije.

Osmani je izrazio zahvalnost na donaciji vakcina, istakavši da je to važan gest i izraz iskrene solidarnosti, čime je omogućen početak vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su potvrdili uzajamnu podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520989/jacanje-bilateralnih-odnosa-srbije-i-severne-makedonije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)