POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Prijateljski odnosi i razvojna saradnja Srbije i Japana

 

Beograd, 19. februar 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Srbiji Takahikom Kacumatom o bilateralnoj saradnji, pre svega u domenu realizacije projekata koje finansira vlada te zemlje iz svojih razvojnih fondova.

Tokom sastanka je bilo reči i o naporima koje vlade dveju zemalja čine na prevazilaženju zdravstvene krize i društveno-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Joksimović je izrazila uverenje da će se saradnja dveju prijateljskih zemalja nastaviti istim, visokim intenzitetom i u narednom periodu, pri čemu je izrazila zahvalnost na dugogodišnjoj pomoći koju je Vlada Japana, kao jedan od najvažnijih razvojnih partnera, do sada pružila građanima Srbije.

Prema njenim rečima, Japan je u proteklih 20 godina donirao više od pola milijarde evra, pre sveta u sektoru zaštite životne sredine, zdravstvene i socijalne zaštite i obrazovanja, kao i za ulaganje u razvoj preduzetništva.

Zahvaljujući, između ostalog, i toj pomoći, Srbija je u mogućnosti da se organizovano i održivo bori sa posledicama globalne zdravstvene krize, poručila je ministarka.

Ona je ambasadora upoznala i sa aktuelnim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, predstavivši prioritete Vlade koji se odnose na reforme neophodne za bržu dinamiku pregovora o članstvu u EU.

Joksimović je posebno ukazala na ključne oblasti vladavine prava, zelene ekonomije i održivog razvoja, kao i digitalizacije i unapređenja infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana.

Kacumata je naveo da će njegova diplomatska misija imati za cilj dalje unapređenje saradnje i partnerstva dveju zemalja.

On je naglasio da Vlada Japana, podržavajući donacijama neke od najvažnijih sektora za evropski put Srbije, podržava i napore srpskih vlasti da unaprede život građana prema standardima razvijenih zemalja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521367/prijateljski-odnosi-i-razvojna-saradnja-srbije-i-japana.php

 

 

* * *

 

Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom

 

Beograd, 19. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o nastavku bilateralne saradnje i jačanju ekonomskih i trgovinskih veza između dve zemlje.

Brnabić je istakla da je Srbija zainteresovana za produbljivanje sveukupne saradnje, ocenivši da su ekonomski odnosi tradicionalno dobri i raznovrsni, što otvara prostor za intenziviranje ekonomske i investicione saradnje u narednom periodu.

Ona je podvukla da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, izrazivši zahvalnost na podršci Švajcarske u tom važnom segmentu jer se pokazalo da je švajcarski model primenjiv u Srbiji i daje odlične rezultate.

Izgradnja naučno-tehnoloških parkova i razvoj sistema dualnog obrazovanja radi jačanja naših privrednih kapaciteta i što većeg zapošljavanja mladih, za Srbiju su od posebnog značaja, naglasila je premijerka i dodala da se nada da će saradnja u ovim oblastima biti intenzivirana u budućnosti.

Ambasador je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Švajcarske dobri, dodavši da bi učestalija razmena poseta na visokom nivou doprinela jačanju odnosa na svim nivoima.

On je istakao da su investicije švajcarskih kompanija u Srbiji značajne, uz ocenu da ima potencijala za nova ulaganja i širenje saradnje.

Šmid je čestitao Srbiji na uspešnom organizovanju i sprovođenju vakcinacije protiv SOVID-19.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/521169/srbija-zainteresovana-za-produbljivanje-saradnje-sa-svajcarskom.php

 

 

* * *

 

Jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Severne Makedonije

Beograd, 18. februar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujarom Osmanijem o jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja kroz unapređenje ekonomske saradnje i jačanje političkog dijaloga.

Brnabić je istakla da je Srbija veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa i razvoj regionalne saradnje u okviru "Mini Šengena", ocenivši da je ta inicijativa od velikog značaja za ekonomski razvoj svih zemalja uključenih u taj proces.

Ona je naglasila da je održavanje međuvladinih sednica odlična platforma za postizanje dogovora o budućim koracima ka unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje i jačem povezivanju Srbije i Severne Makedonije.

Osmani je izrazio zahvalnost na donaciji vakcina, istakavši da je to važan gest i izraz iskrene solidarnosti, čime je omogućen početak vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su potvrdili uzajamnu podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520989/jacanje-bilateralnih-odnosa-srbije-i-severne-makedonije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)