POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Usaglašavanje sa standardima i zelenom agendom EU

Beograd, 26. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima želju da se usaglašava sa standardima i zelenom agendom Evropske unije i da ostvari uključivanje u Grin dil, što je možda u ovom trenutku i najvažnije za budući kvalitet života u našoj zemlji.

Brnabić je na onlajn konferenciji "Zelena industrijska politika", čiji su organizatori Ambasada Nemačke u Srbiji i Nemačko srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, istakla da su prioriteti Vlade u toj oblasti unapređenje i zaštita kvaliteta vazduha, tretman otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom.

Važno je da Vlada pokuša da u partnerstvu sa EU institucijama, ali i drugim partnerima, učini nešto da bi rezultati bili što brži, rekla je premijerka i najavila da će do kraja ove godine u 28 lokalnih samouprava u Srbiji biti pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ona je dodala da se sa evropskim partnerima ide u projekte zaštite kvaliteta vazduha u sredinama koje koriste mazut i ugalj, dodajući da su u toku pregovori o projektima za Kragujevac, Kosjerić i Valjevo.

Izuzetno su važni i ambiciozni projekti. Zamolila bih Vladu Nemačke i nemačke kompanije da se pridruže u ambicioznom projektu jer postoji ogroman prostor za javno-privatna partnerstva, kako bismo u što kraćem vremenu pokrenuli što više projekata, u javnom interesu, poručila je Brnabić i istakla da se raduje budućoj saradnji.

Ona je ukazala i na dinamičnu legislativnu delatnost koja se, na inicijativu Vlade Srbije, odvija u ovoj oblasti, a rezultirala je donošenjem više zakona.

Tema zaštite životne sredine i energetske i zelene tranzicije jedan je od tri ključna prioriteta Vlade, istakla je premijerka i navela da je procenjeni okvir ulaganja samo u oblasti upravljanja vodama, da bi Srbija postigla EU standarde, šest milijardi evra.

Srbija sada ima finansijske sposobnosti da uloži u ovakve projekte. Došlo je vreme da se bavi ovim prioritetom. Imamo ogromnu tehničku, stručnu i finansijsku podršku EU za taj posao, poručila je ona.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je odluka Evropske unije da do 2050. godine bude karbonski neutralna važna za Srbiju kao kandidata za EU.

To smanjenje se sprovodi kroz principe cirkularne ekonomije i uz napore za zaštitu životne sredine. Modernizacija privrede je neophodna, može doći do gubitka radnih mesta, ali, uz planiranje, moguće je taj problem prevazići. Srbija je inovativna i trebalo bi da bude u dobrom položaju, ocenio je Šib.

On je naglasio da je Srbiji potrebna vrsta master plana, da se zna šta zelena politika podrazumeva i kako da se sprovede, i dodao da zelena industrijska politika za Srbiju znači pridruživanje načelima cirkularne ekonomije i nastavak procesa digitalizacije.

Prema njegovim rečima, cirkularna ekonomija je mnogo više od tretmana otpada, ona je oslanjanje na tehnički prihvatljive tehnologije i procese i poštovanje principa čiste ekonomije, a zadatak je dekarbonizacija.

Taj proces je izazovan za Srbiju, ocenio je Šib i pohvalio zakone koje je naša zemlja donela, a koji su veoma važni za modernizaciju elektrana i toplana.

Ambasador Nemačke je naglasio ulogu GIZ-a, koji, na osnovu dosadašnje saradnje, postavlja temelje buduće saradnje da se i zelena politika, uz eksperte koje ima, podigne na viši nivo.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548658/usaglasavanje-sa-standardima-i-zelenom-agendom-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)