POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

ODBRANA 

Srbija posvećena stalnom unapređenju sistema odbrane

Beograd, 26. maj 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović održao je danas predavanje o strateškim pitanjima politike odbrane naše zemlje grupi od 35 polaznika Instituta za visoke studije bezbednosti iz oblasti nacionalne odbrane, koji deluje u okviru Ministarstva Vojske Republike Francuske.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Instituta general-potpukovnik Patrik Destremo, dok je događaju prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Stefanović je na početku izlaganja u Domu Vojske Srbije istakao da je bliska saradnja u oblasti bezbednosti na globalnom i regionalnom planu za Srbiju naročito važna jer stvara uslove za ekonomski rast i razvoj.

Ukoliko izuzmemo period pandemije koronavirusa, pitanje stabilnosti je ključno za sve investitore koji razmatraju svoje prisustvo u određenoj državi i regionu, ukazao je potpredsednik Vlade.

On je naveo da Srbija nastoji da igra ključnu ulogu u multilateralnom pristupu očuvanju stabilnosti u regionu i da je posvećena stalnom unapređenju svog sistema odbrane kako bi bila u mogućnosti da odgovori na sve potencijalne izazove.

Prema njegovim rečima, Srbija je opredeljena za to da sva pitanja, naročito kada je reč o odnosima u regionu, rešava mirnim putem i ujedno je posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Stefanović je, govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, objasnio da opredeljenje naše zemlje da bude vojno neutralna podrazumeva da ona neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti sa Severnoatlantskom alijansom.

Želimo da budemo vojno neutralni i da zavisimo isključivo sami od sebe, što ne znači da ne želimo saradnju sa vojnim savezima, poručio je potpredsednik Vlade.

On je podsetio na to da naša zemlja u okviru Programa partnerstvo za mir već 15 godina uspešno sarađuje sa NATO, kao i da uspešno sarađuje i sa drugim državama, naročito u domenu zajedničke obuke, vojne industrije i postizanja standarda za koje Srbija proceni da su odgovarajući.

Naša saradnja sa Rusijom i Kinom je takođe značajna i ona se u najvećoj meri zasniva na vojno-tehničkom aspektu i zajedničkoj obuci, istakao je Stefanović i dodao da je Srbija u vezi sa saradnjom sa svim državama sveta vrlo transparentna.

Prema njegovim rečima, ključno strateško opredeljenje Republike Srbije jeste da postane članica Evropske unije, što se reflektuje i na aspekt odbrane, budući da to podrazumeva i integraciju u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

On se osvrnuo i na predstojeću vežbu „Platinasti vuk“, tokom koje je planirana poseta generala Fransoa Lekoantra, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske, ali i na značaj saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane i podsetio na nabavku Erbasovih helikoptera H-145 i sistema „mistral“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548697/srbija-posvecena-stalnom-unapredjenju-sistema-odbrane.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)