POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

ODBRANA 

Srbija posvećena stalnom unapređenju sistema odbrane

Beograd, 26. maj 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović održao je danas predavanje o strateškim pitanjima politike odbrane naše zemlje grupi od 35 polaznika Instituta za visoke studije bezbednosti iz oblasti nacionalne odbrane, koji deluje u okviru Ministarstva Vojske Republike Francuske.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Instituta general-potpukovnik Patrik Destremo, dok je događaju prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Stefanović je na početku izlaganja u Domu Vojske Srbije istakao da je bliska saradnja u oblasti bezbednosti na globalnom i regionalnom planu za Srbiju naročito važna jer stvara uslove za ekonomski rast i razvoj.

Ukoliko izuzmemo period pandemije koronavirusa, pitanje stabilnosti je ključno za sve investitore koji razmatraju svoje prisustvo u određenoj državi i regionu, ukazao je potpredsednik Vlade.

On je naveo da Srbija nastoji da igra ključnu ulogu u multilateralnom pristupu očuvanju stabilnosti u regionu i da je posvećena stalnom unapređenju svog sistema odbrane kako bi bila u mogućnosti da odgovori na sve potencijalne izazove.

Prema njegovim rečima, Srbija je opredeljena za to da sva pitanja, naročito kada je reč o odnosima u regionu, rešava mirnim putem i ujedno je posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Stefanović je, govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, objasnio da opredeljenje naše zemlje da bude vojno neutralna podrazumeva da ona neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti sa Severnoatlantskom alijansom.

Želimo da budemo vojno neutralni i da zavisimo isključivo sami od sebe, što ne znači da ne želimo saradnju sa vojnim savezima, poručio je potpredsednik Vlade.

On je podsetio na to da naša zemlja u okviru Programa partnerstvo za mir već 15 godina uspešno sarađuje sa NATO, kao i da uspešno sarađuje i sa drugim državama, naročito u domenu zajedničke obuke, vojne industrije i postizanja standarda za koje Srbija proceni da su odgovarajući.

Naša saradnja sa Rusijom i Kinom je takođe značajna i ona se u najvećoj meri zasniva na vojno-tehničkom aspektu i zajedničkoj obuci, istakao je Stefanović i dodao da je Srbija u vezi sa saradnjom sa svim državama sveta vrlo transparentna.

Prema njegovim rečima, ključno strateško opredeljenje Republike Srbije jeste da postane članica Evropske unije, što se reflektuje i na aspekt odbrane, budući da to podrazumeva i integraciju u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

On se osvrnuo i na predstojeću vežbu „Platinasti vuk“, tokom koje je planirana poseta generala Fransoa Lekoantra, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske, ali i na značaj saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane i podsetio na nabavku Erbasovih helikoptera H-145 i sistema „mistral“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548697/srbija-posvecena-stalnom-unapredjenju-sistema-odbrane.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)