POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Španija

Turska

Slovenija 

Mogućnosti proširenja pravne saradnje sa Španijom 

Beograd, 18. februar 2021.

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom o unapređenju pravne saradnje dveju zemalja i putu Srbije ka Evropskoj uniji, sa akcentom na vladavini prava i Poglavlju 23.

Sagovornici su ocenili da su odnosi dveju država na visokom i prijateljskom nivou, kao i da je saradnja u oblasti pravosuđa dobra, ali da postoji prostor za njeno unapređenje i proširenje.

Ministarka je istakla da je prioritet Vlade Srbije ulazak u EU, poručivši da je Srbija apsolutno posvećena Poglavlju 23 i da se mnogo radi i na polju ljudskih prava, borbe protiv korupcije i poboljšanja uslova u pravosuđu.

Nastojimo da promenimo sve što će nas učiniti evropskom državom kako bismo dostigli demokratske standarde u 21. veku. U tom smislu, mnogo toga je već urađeno, promenili smo brojne zakone u skladu sa preporukama EU, a predstoje i ustavne promene, naglasila je Popović.

Ona je podsetila na to da je pravna saradnja Srbije i Španije regulisana bilateralnim ugovorima, kao i multilateralnim konvencijama kojima su pristupile obe države.

Popović je u ime Vlade Srbije izrazila zahvalnost na podršci koju Španija pruža Srbiji na putu ka EU, kao i na principijelnom stavu u vezi sa očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Ambasador Španije je pohvalio velike napore koje Srbija ulaže na polju usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim standardima.

Molina je ukazao na to da Španija podržava proces evropskih integracija Srbije i da zagovora proširenje EU jer je to najveća garancija stabilnosti čitavog regiona, ali i ekonomskog prosperiteta.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520827/mogucnosti-prosirenja-pravne-saradnje-sa-spanijom.php

 

 

* * *

 

Razvoj turističke i trgovinske saradnje sa Slovenijom

 

Beograd, 18. februar 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić razgovarala je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom o razvoju saradnje u oblastima turizma i trgovinske razmene.

Tom prilikom je konstatovano da je Slovenija jedna od najznačajnijih turističkih destinacija srpskih državljana i veoma važan spoljnotrgovinski partner.

Naime, kako je ukazano, u poslednjih deset godina dve zemlje beleže konstantan rast trgovinske razmene, koja je dostigla obim od milijardu i 167 miliona evra u 2020. godini, uprkos pandemijskim okolnostima.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će u narednom periodu biti sprovedena uspešna imunizacija, koja bi trebalo da omogući bolju privrednu i ekonomsku bilateralnu saradnju.

Posebno je bilo reči o potencijalima banjskog turizma u Srbiji i mogućnostima partnerstva dveju zemalja u razvoju ove turističke grane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520767/razvoj-turisticke-i-trgovinske-saradnje-sa-slovenijom.php

 

 

* * * 

Intenziviranje saradnje sa Slovenijom u oblasti odbrane

Beograd, 17. februar 2021.

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je danas u razgovoru sa ambasadorom Slovenije Damjanom Bergantom da odnose dveju zemalja karakteriše razvijena saradnja u brojnim oblastima.

Stefanović je podsetio na to da je saradnja sa Evropskom unijom, kao i sa njenim članicama, jedan od prioriteta Ministarstva odbrane, kako u bilateralnom tako i u multilateralnom formatu.

On je istakao opredeljenje Srbije za intenziviranje saradnje sa Slovenijom u oblasti odbrane uvažavajući obostrani interes, posebno kada je u pitanju vojno-vojna i vojnoekonomska saradnja.

Potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će se tokom ove godine realizovati susret ministara odbrane dveju zemalja, ukoliko to epidemijska situacija dozvoli.

Bergant je naveo da Slovenija preuzima predsedavanje Evropskoj uniji od juna ove godine i da će jedan od ciljeva tokom predsedavanja biti i pomoć zemljama regiona u procesu evrointegracija.

On je preneo podršku Slovenije Srbiji u tom procesu i angažovanju pod okriljem Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Takođe, ambasador je čestitao Srbiji na uspešnoj vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa i na stvaranju mogućnosti da građani mogu da biraju između više vakcina.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520509/intenziviranje-saradnje-sa-slovenijom-u-oblasti-odbrane.php

 

 

* * *

Srbija posvećena unapređenju saradnje sa Turskom u oblasti kulture

 

Beograd, 17. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Tanžuom Bilgičem.

Gojković i Bilgič su istakli da su politički odnosi između dve zemlje veoma dobri i razvijeni, o čemu svedoče i redovni susreti predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija posvećena unapređenju saradnje u oblasti kulture sa Turskom, jačanju institucionalne saradnje i saradnje srodnih ustanova, kao i razvoju odnosa u oblasti kinomatografije i audio-vizuelnog stvaralaštva.

Sagovornici su istakli značaj očuvanja zajedničkog kulturnog nasleđa i u tom kontekstu razgovarali o realizaciji konkretnih projekata rekonstrukcije, među kojima su obnavljanje parnog kupatila Braće Krsmanović na Dorćolu u Beogradu i Bajrakli džamije.

Bilo je reči i o intenzivnoj saradnji u prethodnom periodu tokom mandata Gojković na mestu predsednice Narodne skupštine Republike Srbije.

Gojković je izrazila zahvalnost na inicijativi da poseti Tursku, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/520551/srbija-posvecena-unapredjenju-saradnje-sa-turskom-u-oblasti-kulture.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)