POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Dobra i otvorena komunikacija sa Misijom OEBS-a na Kosmetu

Beograd, 10. maj 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa novim šefom Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Majklom Devenportom, kojem je čestitao na izboru, uz očekivanje da će se nastaviti praksa dobre i otvorene komunikacije, kao i redovni susreti u Beogradu.

Selaković je naglasio da Srbija podržava rad Misije koja deluje u skladu sa mandatom zasnovanom na Rezoluciji 1244 SB UN.

On je podvukao da je od ključnog značaja za našu zemlju da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova i Metohije, i posebno naglasio da se to ne odnosi samo na rad misija na terenu, već i na modalitete organizacije sastanaka OEBS-a i posete zvaničnika OEBS-a Prištini.

Ministar je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, istakao posvećenost Beograda dijalogu i traganju za kompromisnim rešenjem, istovremeno ukazavši na to da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali sa druge strane, ni osam godina od postizanja dogovora Zajednica srpskih opština nije kreirana.

Selaković je rekao da je neophodno da Priština pristupi primeni svih dogovora i da periodi političke nestabilnosti u Prištini nikako ne bi smeli da budu korišćeni kao izgovor za njihovo kontinuirano odbijanje da sprovedu postignute dogovore.

Prema njegovim rečima, naša strana je spremna za nastavak dijaloga i razgovore o brojnim pitanjima, poput interno raseljenih lica, nestalih lica, imovine i statusa kulturne baštine.

On je, kao veoma značajan aspekt rada Misije, pomenuo dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite prava zajednica na Kosmetu i sprovođenja izbora na severu pokrajine.

Kada je reč o radu Misije, ministar je ukazao na to da je za Srbiju od posebnog značaja Program ljudskih prava i zajednica, imajući u vidu da se u okviru njega vrši monitoring poštovanja ljudskih prava, prava zajednica i demokratskih standarda, pri čemu se posebna pažnja posvećuje pravima nealbanskih zajednica, raseljenih lica, povratnika, kao i drugih ranjivih grupa.

Selaković je podvukao da je Kosmet, sa svega 1,9 odsto povratnika, postkonfliktno područje sa najnižom stopom povratka na svetu, i ukazao na to da se na Kosmetu vodi približno 42.000 višegodišnjih sudskih sporova za uzurpiranu privatnu imovinu Srba.

Takođe, on je upoznao sagovornika sa stanjem i položajem srpskog stanovništva u pokrajini i učestalim napadima Albanaca na Srbe, njihovu imovinu, kao i na crkve i manastire.

Šef srpske diplomatije je rekao da je od izuzetnog značaja rasvetljavanje sudbine 17 nestalih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji, ocenivši da je poražavajuća činjenica da ni za jedan od tih slučajeva nije u toku istražni postupak, niti je neko od počinilaca kažnjen.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/543961/dobra-i-otvorena-komunikacija-sa-misijom-oebs-a-na-kosmetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)