POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Saradnja sa UNDP u rešavanju problema depopulacije

Beograd, 6. maj 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa stalnom predstavnicom UNDP u Srbiji Fransin Pikap o ciljevima i narednom petogodišnjem programu koji ova organizacija ostvaruje u Srbiji.

Brnabić je istakla da je UNDP organizacija koja pruža podršku i pomoć Srbiji u svim važnim i osetljivim pitanjima koja se tiču iskorenjivanja siromaštva i nezaposlenosti, poboljšanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja manjinskih grupa, u cilju razvoja demokratije i vladavine prava.

Pikap je, predstavljajući buduće planove, ocenila da su demografske promene prepoznate kao najveći izazov sa kojim se suočavaju, pored Srbije, i zemlje regiona.

S obzirom na to, kako je objasnila, depopulaciona politika će biti najvažnija tema kojoj će ova organizacija, u saradnji sa Vladom i nadležnim institucijama, posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu.

Prema njenim rečima, u pitanju je potpuno novi pristup izazovu depopulacije koji će biti usmeren na bolje ostvarivanje potencijala ljudi, stvaranjem kvalitetnijeg obrazovanja i mogućnostima za profesionalni i lični razvoj mladih, kao podršku porodicama i starijoj populaciji.

Premijerka je istakla da je problem demografije jedan od najvećih izazova sa kojima se naša zemlja suočava, i navela da je važno, ne samo stvaranje mogućnosti da mladi ostanu i žive u svojoj zemlji, već i omogućavanje povratka naše dijaspore.

U tom cilju je, kako je ukazala, pokrenut i program “Tačka povratka”, koji omogućava stalnu komunikaciju sa Srbima u dijaspori i dostupne informacije vezane za povratak i drugu saradnju sa državom i ljudima koji žive u Srbiji.

Prioriteti kojima je posvećena ova vlada je ulaganje u obrazovanje na kojem će se zasnivati buduća ekonomija, kao i digitalna transformacija i informacione tehnologije, u cilju stvaranja moderne države i društva za buduće generacije, poručila je ona.

Pikap je pohvalila uspeh postignut na polju digitalizacije, čiji se benefiti naročito osećaju tokom epidemiloške krize, i istakla da je sledeći korak ohrabrivanje i edukovanje građana da koriste njene pogodnosti, pre svega, starije populacije.

Ona je iskazala zahvalnost na dosadašnjem zajedničkom radu sa Vladom Srbije, kao i uverenje da će odlična saradnja biti nastavljena i tokom novog petogodišnjeg plana.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542971/saradnja-sa-undp-u-resavanju-problema-depopulacije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)