POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

NAUKA I TEHNOLOGIJE 

Nastavak saradnje sa SAD u oblasti nauke i tehnologije

Beograd, 5. maj 2021.

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će nastavak saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti nauke i tehnološkog razvoja doprineti širenju i razvoju odnosa između najširih naučnih i tehnoloških zajednica dveju zemalja.

Ružić je u Narodnoj skupštini, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između vlada Srbije i SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji, naveo da će ta saradnja omogućiti i bolju razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata.

Svrha ovog sporazuma između Srbije i SAD jeste jačanje naučnih i tehnoloških potencijala potpisnica, širenje i razvoj odnosa između najširih naučnih i tehnoloških zajednica dveju zemalja, kao i unapređenje naučne i tehnološke saradnje u oblastima od obostrane koristi u miroljubive svrhe, ukazao je prvi potpredsednik Vlade.

Glavni cilj, kako je naveo, jeste razmena ideja, informacija, stručnog znanja i tehnologija u miroljubive svrhe, kao i zajedničko učešće u naučnim i tehnološkim pregnućima od obostranog interesa.

Ministar je dodao da sporazum daje osnovu za razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata, organizovanje zajedničkih seminara, naučnih konferencija i sastanaka, obuku i unapređenje stručnog znanja istraživača, sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekata i studija, uspostavljanje partnerstva između javnog i privatnog sektora baziranog pre svega na nauci, kao i uspostavljanje drugih oblika saradnje na naučnom, inženjerskom i tehnološkom nivou u bazičnim i primenjenim naukama.

Ružić je podsetio na to da je Sporazum između vlada Srbije i SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji zaključen 23. aprila 2010. godine, a istekao 21. januara ove godine.

Američka strana je, kako je dodao, u decembru 2020. godine inicirala produženje tog protokola za još deset godina, što je srpska strana prihvatila kao dobar korak u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

S obzirom na to da je sam protokol isticao 21. januara nije bilo nikakvih smetnji da se jedna ovakva inicijativa prihvati, usaglasi i uvede u normu, rekao je Ružić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/542623/nastavak-saradnje-sa-sad-u-oblasti-nauke-i-tehnologije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)