POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Nastaviti sa unapređivanjem odnosa Srbije i SAD

Beograd, 13. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da su Srbija i SAD pokazale prijateljstvo u borbi sa izazovima pandemije COVID-19 i da treba nastaviti sa unapređivanjem odnosa, između ostalog, i kroz zaključivanje sporazuma o strateškoj saradnji između dve zemlje.

Mihajlović, koja je učestvovala na konferenciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) i Kolor pres grupe ”Godinu dana kasnije - srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID -19”, istakla je da ove godine slavimo 140 godina naših diplomatskih odnosa, koji su počeli davne 1881. godine.

Naša obaveza je da te odnose nastavimo da produbljujemo, jer su oni važni i za budućnost Srbije, ali i regiona, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da se upravo u vreme kriza bolje vidi ko su vam prijatelji, izrazivši uverenje u to da se Srbija u prethodnih godinu dana pokazala kao prijatelj SAD, i SAD kao prijatelj Srbije.

Mnogo toga smo, a kako je naglasila, uradili i u prethodnih nekoliko godina, od direktnog leta Beograd–Njujork, početka radova na Moravskom koridoru, Memoranduma o saradnji između dve vlade u oblasti infrastrukture, potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, do različitih sporazuma.

Važno je da radimo na tome da naši odnosi budu još čvršći, kao i da stvaramo uslove za nove američke investicije u oblasti rudarstva i energetike, koji su jedan od najvažnijih pokretača razvoja, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da postoji veliki prostor za dalje unapređenje, ne samo ekonomskih i političkih odnosa sa SAD, već i za još bolju saradnju i u oblasti zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena, novih tehnologija, kao i rodne ravnopravnosti.

Verujem da bi bilo dobro da te dobre odnose verifikujemo i potpisivanjem sporazuma o strateškoj saradnji, kao što Srbija već ima sa nekim drugim državama, rekla je ona.

Mihajlović je napomenula da je Srbija odgovorom na zdravstvene i ekonomske izazove pokazala svoju snagu, obezbedivši osam milijardi evra za podršku privredi i građanima, kao i uspešnim sprovođenjem vakcinacije, nakon što je među prvima obezbedila vakcine četiri proizvođača za svoje građane.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da su se dve zemlje pokazale kao prijatelji jedna drugoj u vreme pandemije, dodavši da SAD produbljuju svoju posvećenost Srbiji, i kao primer za to je naveo i novi sporazum u vezi s investicijama i pomoć u robi i uslugama preko USAID od 4,3 miliona dolara.

Sa potpredsednicom Vlade radimo na unapređenju saradnje u oblasti rudarstva, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, gde postoji veliki prostor za to da radimo zajedno, rekao je Godfri.

Osnivač KSAP i narodni poslanik Vladimir Marinković rekao je da su, i pored toga što obe zemlje vode borbu sa pandemijom COVID-19 i suočavaju se sa velikim zdravstvenim i ekonomskim izazovima, odnosi dveju država veoma živi, da se unapređuju i politički i ekonomski i da postoji prostor za to da se saradnja proširuje i u drugim oblastima.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536256/nastaviti-sa-unapredjivanjem-odnosa-srbije-i-sad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)