POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Nastaviti sa unapređivanjem odnosa Srbije i SAD

Beograd, 13. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da su Srbija i SAD pokazale prijateljstvo u borbi sa izazovima pandemije COVID-19 i da treba nastaviti sa unapređivanjem odnosa, između ostalog, i kroz zaključivanje sporazuma o strateškoj saradnji između dve zemlje.

Mihajlović, koja je učestvovala na konferenciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) i Kolor pres grupe ”Godinu dana kasnije - srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID -19”, istakla je da ove godine slavimo 140 godina naših diplomatskih odnosa, koji su počeli davne 1881. godine.

Naša obaveza je da te odnose nastavimo da produbljujemo, jer su oni važni i za budućnost Srbije, ali i regiona, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da se upravo u vreme kriza bolje vidi ko su vam prijatelji, izrazivši uverenje u to da se Srbija u prethodnih godinu dana pokazala kao prijatelj SAD, i SAD kao prijatelj Srbije.

Mnogo toga smo, a kako je naglasila, uradili i u prethodnih nekoliko godina, od direktnog leta Beograd–Njujork, početka radova na Moravskom koridoru, Memoranduma o saradnji između dve vlade u oblasti infrastrukture, potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, do različitih sporazuma.

Važno je da radimo na tome da naši odnosi budu još čvršći, kao i da stvaramo uslove za nove američke investicije u oblasti rudarstva i energetike, koji su jedan od najvažnijih pokretača razvoja, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da postoji veliki prostor za dalje unapređenje, ne samo ekonomskih i političkih odnosa sa SAD, već i za još bolju saradnju i u oblasti zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena, novih tehnologija, kao i rodne ravnopravnosti.

Verujem da bi bilo dobro da te dobre odnose verifikujemo i potpisivanjem sporazuma o strateškoj saradnji, kao što Srbija već ima sa nekim drugim državama, rekla je ona.

Mihajlović je napomenula da je Srbija odgovorom na zdravstvene i ekonomske izazove pokazala svoju snagu, obezbedivši osam milijardi evra za podršku privredi i građanima, kao i uspešnim sprovođenjem vakcinacije, nakon što je među prvima obezbedila vakcine četiri proizvođača za svoje građane.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da su se dve zemlje pokazale kao prijatelji jedna drugoj u vreme pandemije, dodavši da SAD produbljuju svoju posvećenost Srbiji, i kao primer za to je naveo i novi sporazum u vezi s investicijama i pomoć u robi i uslugama preko USAID od 4,3 miliona dolara.

Sa potpredsednicom Vlade radimo na unapređenju saradnje u oblasti rudarstva, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, gde postoji veliki prostor za to da radimo zajedno, rekao je Godfri.

Osnivač KSAP i narodni poslanik Vladimir Marinković rekao je da su, i pored toga što obe zemlje vode borbu sa pandemijom COVID-19 i suočavaju se sa velikim zdravstvenim i ekonomskim izazovima, odnosi dveju država veoma živi, da se unapređuju i politički i ekonomski i da postoji prostor za to da se saradnja proširuje i u drugim oblastima.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536256/nastaviti-sa-unapredjivanjem-odnosa-srbije-i-sad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)