POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Nastaviti sa unapređivanjem odnosa Srbije i SAD

Beograd, 13. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da su Srbija i SAD pokazale prijateljstvo u borbi sa izazovima pandemije COVID-19 i da treba nastaviti sa unapređivanjem odnosa, između ostalog, i kroz zaključivanje sporazuma o strateškoj saradnji između dve zemlje.

Mihajlović, koja je učestvovala na konferenciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) i Kolor pres grupe ”Godinu dana kasnije - srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID -19”, istakla je da ove godine slavimo 140 godina naših diplomatskih odnosa, koji su počeli davne 1881. godine.

Naša obaveza je da te odnose nastavimo da produbljujemo, jer su oni važni i za budućnost Srbije, ali i regiona, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da se upravo u vreme kriza bolje vidi ko su vam prijatelji, izrazivši uverenje u to da se Srbija u prethodnih godinu dana pokazala kao prijatelj SAD, i SAD kao prijatelj Srbije.

Mnogo toga smo, a kako je naglasila, uradili i u prethodnih nekoliko godina, od direktnog leta Beograd–Njujork, početka radova na Moravskom koridoru, Memoranduma o saradnji između dve vlade u oblasti infrastrukture, potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, do različitih sporazuma.

Važno je da radimo na tome da naši odnosi budu još čvršći, kao i da stvaramo uslove za nove američke investicije u oblasti rudarstva i energetike, koji su jedan od najvažnijih pokretača razvoja, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da postoji veliki prostor za dalje unapređenje, ne samo ekonomskih i političkih odnosa sa SAD, već i za još bolju saradnju i u oblasti zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena, novih tehnologija, kao i rodne ravnopravnosti.

Verujem da bi bilo dobro da te dobre odnose verifikujemo i potpisivanjem sporazuma o strateškoj saradnji, kao što Srbija već ima sa nekim drugim državama, rekla je ona.

Mihajlović je napomenula da je Srbija odgovorom na zdravstvene i ekonomske izazove pokazala svoju snagu, obezbedivši osam milijardi evra za podršku privredi i građanima, kao i uspešnim sprovođenjem vakcinacije, nakon što je među prvima obezbedila vakcine četiri proizvođača za svoje građane.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da su se dve zemlje pokazale kao prijatelji jedna drugoj u vreme pandemije, dodavši da SAD produbljuju svoju posvećenost Srbiji, i kao primer za to je naveo i novi sporazum u vezi s investicijama i pomoć u robi i uslugama preko USAID od 4,3 miliona dolara.

Sa potpredsednicom Vlade radimo na unapređenju saradnje u oblasti rudarstva, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, gde postoji veliki prostor za to da radimo zajedno, rekao je Godfri.

Osnivač KSAP i narodni poslanik Vladimir Marinković rekao je da su, i pored toga što obe zemlje vode borbu sa pandemijom COVID-19 i suočavaju se sa velikim zdravstvenim i ekonomskim izazovima, odnosi dveju država veoma živi, da se unapređuju i politički i ekonomski i da postoji prostor za to da se saradnja proširuje i u drugim oblastima.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536256/nastaviti-sa-unapredjivanjem-odnosa-srbije-i-sad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)