POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

DONACIJE 

USAID donira još 22 miliona dolara Srbiji za reforme

Beograd, 12. april 2021.

 

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Vlada SAD - potpisali su danas dopunu Sporazuma o razvojnom partnerstvu, u okviru kojeg će USAID Srbiji za ovu godinu donirati 22 miliona dolara za reforme - unapređenje privrede, energetske efikasnosti, medijskog okruženja, za pružanje usluga građanima, kao i za zaustavljanje odliva mozgova.

Amandmane su potpisale ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i predstavnica USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti.

Joksimović je izrazila zahvalnost SAD i USAID i istakla da očekuje nastavak te dobre saradnje koja je, kako je ocenila, nemerljiva sa brojnih aspekata.

Nadamo se podršci u nastavku evrointegracija i podršci u daljim strukturnim reformama. Imamo puno posla posebno u oblasti vladavine prava, ali i stabilizacije i očuvanja ekonomskih prilika i posledica pandemije, naglasila je Joksimović.

Prema njenim rečima, svi projekti sprovedeni u domenu jačanja institucija, demokratskih kapaciteta, civilnog društva, ranjivih grupa, njihovog boljeg uključivanja i inkluzivnog rasta, bili su deo naših strukturnih reformi i nemerljiva je podrška SAD -  politička, stručna i finansijska u tom procesu.

Kako je objasnila, 22 miliona dolara će biti korišćeno na jačanje demokratskih institucija, na to da javna uprava bude dostupna građanima i da se ostvari ravnomerni regionalni razvoj, što uključuje i zapošljavanje teže zapošljivih grupa.

Ambasador SAD Entoni Godfri je podsetio na to da je tokom dve decenije čvrstog partnerstva Srbije i USAID-a u sprovođenje reformi uloženo više od 840 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, za to vreme postignuto je mnogo - unapređivan je razvoj privrede, od tog novca realizovani su projekti važni za život građana, građene su i bolnice, škole, jačani lokalni mediji, ljudima sa invaliditetom je pomagano da steknu nove veštine i novi posao.

Paket od 22 miliona dolara namenjen je privredi Srbije da bi bila konkurentnija i odnosi se na unapređenje efikasnosti uprave u pružanju usluga građanima, unapređenje medijskog okruženja kako bi građani imali pristup tačnim informacijama, pomoć civilnom društvu, unapređenje energetske bezbednosti kako bi domaćinstva imala manje račune za ogrev kao i na podršku borbi protiv COVID-19.

Vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti predstavila je novu petogodišnju strategiju rada USAID-a, kojom se planira pomoć Srbiji u evropskim integracijama.

USAID će nastojati da stvori pozitivnu promenu koja će dalje podstaći unapređenje transparentnosti i učinka državne uprave, rekla je Pinčoti i dodala da će to pomoći Srbiji da napreduje na putu EU integracija.

Od 2001. godine, SAD su obezbedile više od 1,1 milijarde dolara bespovratne pomoći Srbiji, od čega je preko 840 miliona uloženo preko USAID u aktivnosti usmerene na sprovođenje reformi, u saradnji sa državnim institucijama, privatnim firmama i civilnim društvom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535956/usaid-donira-jos-22-miliona-dolara-srbiji-za-reforme.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)