POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

MEĐUNARODNA SARADNJA

Jačanje saradnje sa Marokom u oblasti trgovine i turizma

Beograd, 5. april 2021.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i ministarka turizma, ručnih zanata, avio-transporta i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko  Nadija Fetah razgovarale su na onlajn sastanku o mogućnostima za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaž dao je tokom uvodnog obraćanja kratak pregled aktuelnih bilateralnih odnosa, uz podsećanje na dogovore sa prethodnog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku, trgovinsku, naučnu i tehničku saradnju dveju zemalja.

Matić i Fetah, koje su ujedno i kopredsednice treće Zajedničke komisije, postigle su saglasnost o tome da se, ukoliko epidemijska situacija dozvoli, u junu ove godine u Beogradu organizuje treća sednica tog tela.

Na toj sednici bi se razmatrali zajednički ciljevi i nova polja saradnje, posebno u pogledu investicionih prilika u obe zemlje, formiranja radne grupe za turizam, razvoja zajedničkih usluga i uspostavljanja zelenih koridora.

Matić je predložila da tom prilikom bude potpisan i sporazum u oblasti turizma, koji bi regulisao uslove za ulazak srpskih turista u Maroko i marokanskih u Srbiju.

Ona je inicirala i uspostavljanje saradnje zanatskih kompanija, koje u obe zemlje imaju dugogodišnju tradiciju, i predložila organizaciju izložbe marokanskih zanatskih radova u Beogradu, uključivanje nacionalnih turističkih organizacija i potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti.

Fetah je pozdravila inicijativu za zaključivanje sporazuma o saradnji u turizmu, koji bi bio značajan korak na planu unapređenja saradnje u toj oblasti, pri čemu je, u tom smislu, posebno istakla značaj uvođenja direktnih avio-letova.

Ministarke su konstatovale da značajan prostor za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, pored navedenih oblasti, postoji i u oblasti poljoprivrede.

Ambasador Belhaž je na kraju predložio da se tokom sledećeg zasedanja Zajedničke komisije potpiše memorandum o razumevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, ističući mogućnost da Maroko bude glavni trgovinski i ekonomski partner Srbiji za tržište Afrike, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/533755/jacanje-saradnje-sa-marokom-u-oblasti-trgovine-i-turizma.php

 

* * *

 

Produbljivanje odnosa sa Kiprom kroz povezivanje mladih

                            

 

Beograd, 5. april 2021.

 

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić i ministar spoljnih poslova Republike Kipar Nikos Hristodulidis potpisali su danas Memorandum o saradnji, čime je upotpunjena dosadašnja institucionalna saradnja dveju država i produbljene tradicionalne prijateljske veze u oblasti omladinske politike.

Potpisani memorandum predstavlja dokaz nastojanja dveju država da postojeće bilateralne odnose dodatno osnaže, i to kroz povezivanje mladih i putem zajedničkog delovanja na međunarodnom nivou o svim pitanjima značajnim za dve države.

Kako je saradnja mladih nužan preduslov za očuvanje i dalji razvoj prijateljskih odnosa, a jedan od najefikasnijih modela te saradnje jeste upravo sportska saradnja, Ministarstvo ima cilj da sa što više država stvori institucionalne okvire za ove vidove saradnje.

Danas je sa 45. državom potpisan međudržavni sporazum kojim se stvaraju uslovi za povezivanje mladih kroz sve dostupne mehanizme, sa ciljem jačanja prijateljskih odnosa Srbije na globalnom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/533764/produbljivanje-odnosa-sa-kiprom-kroz-povezivanje-mladih.php

 

* * *

 

Saradnja Srbije i Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine

                           

 

Beograd, 5. april 2021.

 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović razgovarali su danas o pitanju plutajućeg otpada na Limu i Drini, rešavanju problema otpada uopšte i o razmeni iskustava u izgradnji reciklažnih centara.

Vujović je nakon sastanka izjavila da postoji dobra volja dveju država za saradnju u ovim oblastima i da je postignut dogovor o skorašnjem potpisivanju memoranduma o razumevanju.

Ministarka je podsetila na to da je u januaru održan sastanak delegacija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, posle čega su sve tri zemlje radile na formiranju radnih grupa i uklanjanju divljih deponija na pritokama Drine i Lima.

Formiranje takve grupe je dogovoreno i u Srbiji, a danas smo sa crnogorskom delegacijom razgovarali o sledećim koracima kako bi se izbeglo ponavljanje situacije poput one sa Potpećkim jezerom, ukazala je Vujović.

Ona je istakla da postoji spremnost za saradnju i oko upravljanja otpadom i fabrikama za preradu otpadnih voda, i podsetila na to da je u Srbiji već završen konkurs i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za podizanje barijera na rekama, pre svega na Limu, kako bi se zaustavio plivajući otpad.

Mitrović je naveo da je cilj posete crnogorske delegacije Srbiji produbljivanje saradnje iz oblasti ekologije, građevinarstva, cirkularne ekonomije, prostornog planiranja i turizma.

Kada je reč o ekologiji, nama je veliki problem čvrsti otpad, kao i prečišćavanje otpadnih voda i dragocena su nam iskustva Srbije u ovim oblastima. O tome smo danas razgovarali sa kolegama iz Srbije, rekao je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/533866/saradnja-srbije-i-crne-gore-u-oblasti-zastite-zivotne-sredine.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)