POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

LJUDSKA PRAVA

46. redovno zasedanje

Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija 

Veliki značaj zaštite ljudskih prava za mir i stabilnost u svetu

Beograd, 23. februar 2021.

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas na 46. redovnom zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da zaštita i promocija ljudskih prava predstavlja jednu od najvažnijih obaveza država i čitave međunarodne zajednice.

Selaković, koji se učesnicima ovog skupa obratio posredstvom video-veze, istakao je da je saradnja država, civilnog društva i međunarodnih organizacija na tom polju od prioritetne važnosti za očuvanje mira i stabilnosti u svetu.

On je ukazao na to da Srbija na nacionalnom planu posvećuje veliku pažnju pitanjima socijalnih, ekonomskih, građanskih i političkih prava, vodeći računa o kulturnom i verskom diverzitetu svog stanovništva, štiteći uživanje u kulturnom nasleđu i verskom pluralizmu.

Ministar je istakao da je zaštita prava manjina u Srbiji na najvišem nivou i da je u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS-a.

U tom smislu očekujemo, zarad obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti, posebno u našem okruženju, da i druge države posvete dužnu pažnju zaštiti i unapređenju prava i sloboda pripadnika srpske manjine kao i etničke zajednice, rekao je on.

Prema njegovim rečima, veoma je važno u vreme pandemije koronavirusa pojačati napore da se zaštite ljudska prava svakog pojedinca i osigurati da niko ne bude ostavljen po strani.

Selaković je naglasio da je Srbija od početka krize preduzimala sve neophodne mere za suzbijanje pandemije u najboljem interesu svih građana, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Ozbiljno smo pristupili vakcinaciji stanovništva, polazeći od premise da je ona danas najvažnije pitanje od javnog interesa, istakao je ministar i dodao da je pravo na zdravstvenu brigu najvažnije ljudsko pravo.

On je uputio poziv državama da se ujedine u naporima da se omogući ravnomerna distribucija vakcina, kako bi se svima pružila mogućnost da steknu imunitet.

I u ovim okolnostima, želim da poručim da Srbija nastavlja da pridaje značaj radu i ulozi Saveta kao najvažnijem međunarodnom telu koje ima kapacitet da koriguje, unapredi i zaštiti položaj pojedinaca i nacija u svetu u pogledu ljudskih prava, rekao je ministar.

S tim u vezi, kako je objasnio, Srbija primenjuje mehanizme koji se u punoj meri zasnivaju na dijalogu, saradnji, praćenju, kao i održavanju komunikacije sa zemljama članicama UN, ali i sa različitim međunarodnim organizacijama.

Takođe, Selaković je poručio da Srbija veoma ceni nezavisnost i nepristrastan rad visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašle i da će nastaviti da pruža podršku njenom mandatu i u narednom periodu.

Ministar je podsetio na to da je Srbija ratifikovala osam međunarodnih ugovora o ljudskim pravima i da redovno priprema i podnosi periodične izveštaje ugovornim telima. 

Prema njegovim rečima, Srbija će na međunarodnom planu nastaviti da se zalaže za doslednu primenu međunarodnih normi o građanskim i političkim pravima, ekonomsko-socijalnim i kulturnim pravima i unapređenju prava žena i prava deteta.

Nastavićemo sveukupne napore u borbi protiv diskriminacije, torture, za zaštitu prava manjina i očuvanje kulturnih identiteta, zaštitu prava osoba sa invaliditetom, borbu protiv siromaštva i društvene segregacije, naglasio je on.

Selaković je podvukao da Srbija pridaje poseban značaj održivom rešavanju pitanja dugotrajnog raseljenja u Srbiji – kako izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

On je ukazao na to da stabilizacija prilika u regionu umnogome zavisi od rešavanja tih pitanja, dodavši da naša zemlja očekuje da međunarodna zajednica nastavi napore za iznalaženje trajnih rešenja, uključujući i obezbeđivanje uslova za održivi povratak interno raseljenih lica.    

Govoreći o stanju ljudskih prava u južnoj srpskoj pokrajini, nakon više od dvadeset godina od usvajanja rezolucije SB UN 1244, ministar je naglasio da su osnovna ljudska prava, garantovana međunarodnim konvencijama, uključujući pravo na život, integritet i dostojanstvo, na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena.

Smatramo neophodnim nastavak delovanja UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, uz poziv da UNMIK mora ostati angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, što je u slučaju srpskog stanovništva na Kosmetu pitanje opstanka, zaključio je Selaković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522258/veliki-znacaj-zastite-ljudskih-prava-za-mir-i-stabilnost-u-svetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)