POČETNA DNEVNA AŽURNOST PROPISI SOFTVER PUBLIKACIJE FINANSIJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

LEGALIZACIJA OBJEKATA IZGRAĐENIH BEZ DOZVOLE

11. septembra 2009. godine, stupio je na snagu NOVI Zakon o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009), u čijem je XIII odeljku regulisano pitanje – LEGALIZACIJE OBJEKATA.
Pod terminom – Legalizacija, u smislu Zakona, podrazumeva se - naknadno izdavanje GRAĐEVINSKE i UPOTREBNE dozvole za objekat, odnosno delove objekta izgrađene ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, kao i objekte izgrađene na osnovu građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta, ali na kojima je, prilikom izvođenja radova, odstupljeno od izdate dozvole, odnosno odobrenja.

Postupak legalizacije pokreće se po zahtevu vlasnika bespravno izgrađenog objekta, odnosno njegovog dela I - MORA SE PODNETI U ROKU OD ŠEST MESECI od dana stupanja na snagu ovog zakona (dakle do 10. MARTA 2010. godine). Ovaj rok ne važi za vlasnike koji su već podneli prijavu za legalizaciju (po ranije važećem zakonu, u propisanim rokovima), jer se ta prijava smatra zahtevom u smislu NOVOG Zakona (s tim što - u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu NOVOG Zakona - moraju dostaviti sve dokaze propisane NOVIM Zakonom za legalizaciju).

Kad organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole utvrdi da objekat koji se koristi, odnosno objekat čija je izgradnja završena bez građevinske dozvole, odnosno bez odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta ispunjava propisane uslove za građenje i korišćenje, građevinsku i upotrebnu dozvolu može izdati jednim rešenjem.

Ministar nadležan za poslove građevinarstva - propisuje bliže kriterijume za objekte za koje se ni naknadno ne može izdati dozvola (objekat izgrađen na zemljištu nepovoljnom za građenje, odnosno planiranom za uređenje ili izgradnju javnih objekata, objekat preblizu susednom objektu, previsok objekat …), kao i način izrade i sadržinu tehničke dokumentacije propisane za postupak legalizacije, projekta izvedenog objekta, kao i sadržinu i način izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za objekte koji su predmet legalizacije.

RUŠENJE OBJEKATA, koji su izgrađeni, odnosno rekonstruisani ili dograđeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju do dana stupanja na snagu NOVOG Zakona, neće se izvršavati, niti će se za te objekte donositi rešenje o uklanjanju - do pravosnažno okončanog postupka legalizacije.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da -  u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu NOVOG Zakona, dostave ministarstvu nadležnom za poslove građevinarstva spisak svih objekata izgrađenih, odnosno rekonstruisanih ili dograđenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta do dana stupanja na snagu NOVOG Zakona, a nisu porušeni na osnovu prethodnog zakona (koji prestaje da važi danom stupanja na snagu ovog NOVOG Zakona).

 

Od 1. avgusta 2011. godine, građani deset centralnih gradskih opština i meštani prigradskih naselja moći će da pošalju svoja pitanja na email adrese, koje su posebno otvorene za te opštine:

 

Za detalje – videti propis:

 

Pročitajte i povezane tekstove:

ZATVARANJE GRADILIŠTA

Lj.M.V.

Objavljeno: 28.09.2009.

Da li imate komentar?

 • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 22 | Sledeća | Poslednja strana
Arch.
Ukupno: 22
Komentar
odgovor bobanu
Komentar #22 objavljen : Mon February 16, 2015, 20:09:32
Trebalo bi da bude u junu jos jedna prijava za legalizaciju u koliko nista do sad podneli za taj dogradjeni deo. Nakon toga idite redovnim postupkom i legalizujte.
U koliko niste podneli zahtev i u koliko ne bude novi rok za predaju u tom slucaju mogu da vam sruse objekat
Pozdrav
boban
Ukupno: 22
Komentar
molim za brzi odgovor
Komentar #21 objavljen : Sat January 24, 2015, 10:20:00
imam dozvolu za prizemlje i sprat ali sam 2006 dozidao i potkrovlje. na koji nacin mogu da to sada legalizujem i da li to mogu nadlezne institucije da sruse ukoliko trenutno ne postoji nacin da se ligalizuje.hvala
Zoran
Ukupno: 22
Komentar
Molim za što hitniji odgovor
Komentar #20 objavljen : Wed February 19, 2014, 23:43:58
Poštovani, imam plac i kuću koji se vode na meni, upisana je u katastru i redovno plaćam porez na kuću, imam struju, vodu i kanalizaciju na imanju. Ove godine sam zatražio od Urbanizma u mom gradu da kuću ili deo kuće srušim i napravim istu površinu, istih gabarita, jer je objekat prestar i već se urušio. Ali u Urbanizmu u Opštini su mi rekli da ne mogu da mi izdaju ni jednu dozvolu jer je ta kuća davno pravljena bez dozvole, legalizaiju nismo nikada mogli da dobijemo jer je projektom grada predviđeno proširenje groblja, a to je već tako od 1975 i nikada se groblje ovde neće napraviti jer opština nema novca. E sada pošto ja tu živim, ne mogu dozvoliti da mi kuća se sruši. U opštini mi ne daju pismenu dozvolu zbog glupog plana proširenja groblja, samo su mi dali usmenu dozvolu i rekli da me neće prijaviti. Da se žalim ministarstvu u Beograd ne vredi jer se Urbanizam iz moje opštine o svemu tome pita i ako bi mi dali pismenu potvrdu samim tim bi uskočili protiv plana proširenja groblja. Šta predlažete da radim. Molim vas za odgovor, životovažno mi je.
matori
Ukupno: 22
Komentar
Re: Novi zakon o planiranju i izgradnji - legalizacija objekata
Komentar #19 objavljen : Fri December 20, 2013, 19:23:39
živim na selu udaljenom 6 km od grada.podneo sam zahtev za legalizaciju 2010.sporan objekat je ostava za stočnu hranu koja je sagrađena 1960tih godina udaljena od međe 90cm.sada taj objekat ne mogu da legalizujem jer nema 1m.saglasnost komšije ne mogu da dobijem.odgovorite mi da li ovaj objekat može da ostane gde i jeste stim da se plaća veći iznos uz poresko rešenje.
goran kanazir
Ukupno: 22
Komentar
Novi zakon o planiranju i izgradnji - legalizacija objekata
Komentar #18 objavljen : Mon November 25, 2013, 10:50:39
20011god.kupio sam tavanski prostor preuredjen u stan 44mkv.zgrada ima dozvole za gradnju,tehnicki prijem uradjen, stanovi prodati.interesuje me kako da po novom tj. veljinom zakonu)upisem nekretninu u katastar da se vodi,akad budem mogao kasnije da zvanicno legalizujem. unapred zahvalan
Ivan Stojanovic
Ukupno: 22
Komentar
kuca na klizistu
Komentar #17 objavljen : Wed December 12, 2012, 23:09:13
Interesuje me da li po postojecem zakonu se moze izdati gradjevinska i upotrebna dozvola i na kraju uknjizba na aktivnom i umerenom klizistu. Radi se o opstini Obrenovac. Clan 4 pravilnika o legalizaciji kaze da se ne moze! Kako je to moguce...kada je kuca ispucala i nakrivila se! a zemljiste kliznulo 7 metara???
erika nesic
Ukupno: 22
Komentar
nelegalna kuca komsije
Komentar #16 objavljen : Wed July 04, 2012, 00:53:09
komsija je sagradio kucu na divljaka totalno pre vise godina i do sada nije predao zahtev za legalizaciju-prosle godine je sagradio u oroduzetku zid pa nastavio pomocne zidane objekte bez da se osvrce na to da se ja protivim, na 20 cm od medje...kuca je visoka a terase su do same medje tako da ja nemam ni mira ni privatnost...iz dela pom objekta se siri smrad -kokosinjac ili vec sta da je strasno funkcionisati kroz bastu....sta uraditi...nisu materijalno ugrozeni pa da budu oslobodjeni na kontu toga..ja zelim dasagradim kucu na mom placu i naravno da cu se pomeriti 2metara od medje ali necu nikako 4m zbog njega..molim za savet sta ja mogu uraditi a sta on s obzirom da je rok za zahteve odavno zavrsen.
Nepoznat
Ukupno: 22
Komentar
Novi zakon o planiranju i izgradnji - legalizacija objekata
Komentar #15 objavljen : Fri May 18, 2012, 09:15:51
dali clanovi moraju 2 godine da su prijavljeni na toj adresi da bi ostvarili popust na legalizaciju
Dragoslav stojanovic
Ukupno: 22
Komentar
Legalizacija privremenih dozvola u Beogradu Vracar
Komentar #14 objavljen : Sat March 31, 2012, 21:29:02
Imam privremene dozvole , ali zbog odsustva nisam trazio ranije legalizaciju istih.Dali mogu sada ili kada da podnesem zahtev za legalizaciju.Hvala.
Šaran Milijana
Ukupno: 22
Komentar
Zahtev
Komentar #13 objavljen : Mon February 27, 2012, 15:48:38
Posle smrti oca koji nije živeo sa nama ostala je kuća na placu koji se vodi kao poljoprivredno zemljište a posto nisam bila sa njim u nekom velikom kontaktu (bio je alkoholičar) kako da saznam da li je podnet zahtev za legalizaciju. Kuća se nalazi u Ripnju. hvala
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 22 | Sledeća | Poslednja strana
 
INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!


NAJNOVIJE VESTI IZ MEDIJA
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
KALENDAR PRAZNIKA

Uvećajte kalendar >

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
REGISTAR PROPISA

 • Decembar
 • Novembar
 • Oktobar
 • Septembar
 • Avgust
 • Jul
 • Jun
 • Maj
 • April
 • Mart
 • Februar
 • Januar

FINANSIJE

BESPLATNI PROPISI
Službeni glasnik RS
Grad Beograd
Službeni glasnik RS (Međ. ugovori)
Stari propisi
PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za mart 2015.

Analiza stanja u oblasti kolektivnog pregovaranja u Republici Srbiji - Uređenost i održivost u praksi

Prof. dr Živko Kulić


Postupak zaštite od zlostavljanja na radu kod poslodavca

Mr. Vesna Bilbija, Javno preduzeće "Pošta Srbije", Radna jedinica poštanskog saobraćaja "Subotica"


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu


Novi Zakon o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje

Borisav Čolić, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji


Odbacivanje tužbe i obaveza održavanja ročišta

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu


Odgovornost za naknadu štete u vazdušnom saobraćaju

Dr Đorđe Sarapa, advokat iz Beograda, Đuro Čepić, advokat iz Beograda


Vanredne situacije - prevencija rizika i regulativa

Prof. dr Željko Nikač, Kriminalističko-policijska akademija Beograd


Radnje uvoznika i špeditera kod carinjenja robe

Dr Tomica Delibašić, Beograd


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu


Sporazum javnog tužioca i okrivljenog o troškovima krivičnog postupka

Mr. Sretko Janković, sudija Apelacionog suda u Beogradu


Borba protiv visokotehnološkog kriminala u društvu danas

Vladimir Vrhovšek, sudija Višeg suda u Beogradu, Petar Banovac, viši sudijski saradnik Višeg suda u Beogradu, Marija Karaklajić, sudijski saradnik Višeg suda u Beogradu


Javne licitacije (Odluka suda varoši Beograda iz 1881. godine)

Milan Milović, višegodišnji sudija Višeg privrednog suda


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)