POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

Novinarima i medijskim radnicima omogućiti nesmetan rad

Beograd, 2. novembar 2021.

 

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano obavljaju svoj posao i da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Pretnje, napadi, pa čak i ubistva novinara i dalje se dešavaju u čitavom svetu, zbog čega je važno da se kontinuirano radi na prevenciji i podizanju svesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika.

Svako demokratsko društvo ima obavezu da radi na stvaranju što bezbednijeg okruženja za rad novinara, i to ne samo na današnji dan, već stalno.

Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja konkretnim aktivnostima doprinose poboljšanju stanja na medijskoj sceni i potpuno su posvećeni kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

Ministarstvo naglašava da je brza i efikasna reakcija nadležnih organa izuzetno značajna u svim slučajevima pretnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinilaca tih dela šalje se poruka da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković povukla je, na samom početku svog mandata, sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu Medijske strategije od 2020. do 2025. godine.

Pored toga, formirane su i Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite.

Takođe, u toku je rad na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Predstavnici Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara sastaju se svakog meseca sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Majom Gojković kako bi zajedno došli do najboljih rešenja koje se tiču bezbednog rada svih medijskih radnika.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je 18. decembra 2013. godine odlukom Ujedinjenih nacija.

Ovaj dan je prvi put obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali, navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587128/novinarima-i-medijskim-radnicima-omoguciti-nesmetan-rad.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)