POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

Priština zloupotrebljava kulturu i međunarodne forume

Beograd, 18. jun 2021.

 

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom još jednog u nizu zahteva koji dolaze iz Prištine za „vraćanje artefakata“, da je reč o zloupotrebi kulture i međunarodnih foruma, kao i obmanjivanju javnosti.

Isključivi cilj ovakvog delovanja je promocija jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanje lažnog legitimiteta navodnih institucija.

"Svedoci smo još jednog ozbiljnog falsifikata kako privremenih institucija u Prištini tako i takozvanog Nacionalnog muzeja Kosova.

Prema navodima, direktor ove ustanove je pisao Međunarodnom savetu muzeja ICOM u kojem se navodi da Srbija ima obavezu da vrati artefakte "koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine", ne obazirući se na pitanje kako nešto može da pripada ustanovi koja 1998. i 1999. godine nije ni postojala, kao ni na pitanje koliko ustanova u oblasti kulture je obavljalo svoju delatnost na teritoriji AP KiM pre 1999. godine i kojim ustanovama je omogućeno da nastave sa svojim radom na toj istoj teritoriji nakon juna 1999. godine.

Kao što je već više puta naglašeno, reč je o pokušaju skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, što je i na međunarodnom planu dobro prepoznato.

Po ustaljenom obrascu, očekuje se da će praznim govorom o pravu i obavezama prikriti neispunjavanje sopstvenih obaveza i odsustvo prava za srpski narod i baštinu. O tome najbolje svedoči upravo njihova bezrezervna spremnost da svojim ciljevima cinično podrede i kulturno nasleđe, kao i ciljeve i rad međunarodnih organizacija.

I ovim povodom ponavljamo apel svim organizacijama koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da ne podležu ovakvim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama.

Cilj ovakvih pokušaja je providan, da ponavljanjem fraza iza kojih ne stoji ništa osim beskrupulozne želje za promocijom sopstvenih političkih ciljeva, učine normalnim ili uverljivim tvrdnje koje su svakom iole upućenom, i laiku i stručnjaku, očigledno besmislene.

One su očigledno neuverljive svakome ko pamti bar nekoliko godina unazad, neizbrisive slike užasnog uništavanja kulturnog i verskog nasleđa, i svakome ko zna išta i o današnjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde je ugrožavanje i prava i baštine teška i tužna svakodnevica srpskog naroda.

Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji  ostanu bez odgovora", navodi se u saopštenju.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554784/pristina-zloupotrebljava-kulturu-i-medjunarodne-forume.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)