POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA 

Neophodna zaštita naše kulturne baštine na Kosmetu

Beograd, 1. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da je očuvanje našeg kulturnog nasleđa jedan od uslova opstanka srpskog naroda na Kosmetu i da spada među prioritete kulturne politike naše zemlje.

Gojković je, prilikom otvaranja naučnog skupa „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji”, ukazala i na istovremeni značaj borbe za očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji koju vodimo na međunarodnom planu.

U kontaktu sa predstavnicima Uneska i drugih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, svakodnevno podsećamo na to da pretenzije Prištine za prijem u članstvo međunarodnih organizacija koje se bave kulturom nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN niti su u interesu očuvanja kulturnog nasleđa, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti rekla da svi oni koji pretenduju na našu kulturnu baštinu računaju na to da brisanje materijalnih tragova postojanja jednog naroda protokom vremena trajno uništava njegovo sećanje i identitet.

Ipak, ono što nijedan pokušaj krađe istorije i identiteta ne može da izbriše jeste duboko ukorenjena svest o kulturnim korenima našeg naroda. Odatle potiče i odlučnost da negujemo i čuvamo svest o veličini naših svetinja, zajedno sa materijalnim spomenicima, naglasila je Gojković.

Ona je istakla izuzetnu važnost toga da na temu našeg kulturnog nasleđa na Kosmetu u društvu postoji jedinstvo i saglasnost državnih organa, Srpske pravoslavne crkve i brojnih drugih društvenih aktera, koja je naročito iskazana u najtežim trenucima.

Prema njenim rečima, svaki narod koji zauzima svoje mesto na istorijskoj sceni mora da zna šta je njegovo kulturno nasleđe i gde su njegovi koreni, a negovanje svesti o tome znači i brigu o budućnosti naroda i zemlje, na dobrobit svetske kulture i čitavog čovečanstva.

Gojković je konstatovala da smo sve više svedoci i takozvanog „mekog“ pritiska na našu versku i kulturnu baštinu i kao primer navela avgust 2019. godine, kada je na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu postavljena tzv. kosovska zastava, održana manifestacija „Dani Artane“ i služena rimokatolička misa na temeljima ovog pravoslavnog hrama, a sve u cilju promovisanja srednjovekovnog grada Novog Brda kao etnički albanske lokacije.

Štaviše, kako je istakla, sve to se dešavalo u specijalnoj zaštićenoj zoni koja obuhvata srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike.

Drugi drastičan primer, kako je navela, jeste izgradnja puta koji bi povezao Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom.

Gojković je podsetila na to da je, odlukom Prištine, taj put trasiran neposredno uz manastir Visoki Dečani, čime je i dalje bila ugrožena zadužbina kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka, koja uživa status svetske kulturne baštine.

Ona je dodala i da paralelno sa izgradnjom puta, predstavnici lokalne samouprave odbijaju da implementiraju i odluku Ustavnog suda u Prištini da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

Ovim aktima prekršene su čak i odredbe prištinskog Zakona o specijalnim zaštićenim zonama, pa je evidentno da privremene institucije u Prištini direktno i svesno krše i sopstvene zakone, upozorila je potpredsednica Vlade.

Gojković je navela da je naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji, decenijama unazad i sve do danas, izloženo različitim vrstama nasilja i pretnji, otvorenim nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i svakodnevnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo preko Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovelo konzervatorsko–restauratorske, slikarsko-restauratorske i sanacione radove u manastirima Banjska, Visoki Dečani, zatim u Pećkoj patrijaršiji, Gračanici, Bogorodici Ljeviškoj, Velikoj Hoči i manastiru Svetih arhangela kod Prizrena.

Zajedno sa Republičkim zavodom za zaštititu spomenika kulture ove godine smo, kako je dodala, nastavili radove na obnovi manastira Banjska i Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Gojković je poručila da je Ministarstvo kulture nastavlja sa svojom misijom negovanja i zaštite naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, kao i da od završetka NATO agresije juna 1999. godine srpski stručnjaci aktivno rade na ostvarenju ovog cilja.

Spomeničko nasleđe na Kosovu i Metohiji autentični je svedok i mesto nastanka srpske države, Srpske pravoslavne crkve i kulture našeg naroda. Ono predstavlja ključni element nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda. Istovremeno, ono je i važan i prepoznati deo kulturnog nasleđa Evrope i sveta i na tome moramo da insistiramo, zaključila je potpredsednica Vlade.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/549930/neophodna-zastita-nase-kulturne-bastine-na-kosmetu.php

 

 

* * *

 

Prihvaćene sugestije SPC na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu

 

Beograd, 31. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je danas srpskog patrijarha Porfirija o tome da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu u cilju poboljšanja i unapređenja teksta ovog dokumenta.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe ne nalazi u fazi predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom, niti pred Narodnom skupštinom.

Ona je ukazala na to da je radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel-diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti u cilju poboljšanja teksta budućeg predloga zakona.

Potpredsednica Vlade je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Gojković je izrazila uverenje da će se nastavkom čvrste saradnje i u budućnosti doći do najboljih rešenja za budući predlog zakona o kulturnom nasleđu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument će nakon usvajanja predloga doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i SPC da se sačuva kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/549723/prihvacene-sugestije-spc-na-nacrt-zakona-o-kulturnom-nasledju.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)