POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA 

Neophodna zaštita naše kulturne baštine na Kosmetu

Beograd, 1. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da je očuvanje našeg kulturnog nasleđa jedan od uslova opstanka srpskog naroda na Kosmetu i da spada među prioritete kulturne politike naše zemlje.

Gojković je, prilikom otvaranja naučnog skupa „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji”, ukazala i na istovremeni značaj borbe za očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji koju vodimo na međunarodnom planu.

U kontaktu sa predstavnicima Uneska i drugih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, svakodnevno podsećamo na to da pretenzije Prištine za prijem u članstvo međunarodnih organizacija koje se bave kulturom nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN niti su u interesu očuvanja kulturnog nasleđa, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti rekla da svi oni koji pretenduju na našu kulturnu baštinu računaju na to da brisanje materijalnih tragova postojanja jednog naroda protokom vremena trajno uništava njegovo sećanje i identitet.

Ipak, ono što nijedan pokušaj krađe istorije i identiteta ne može da izbriše jeste duboko ukorenjena svest o kulturnim korenima našeg naroda. Odatle potiče i odlučnost da negujemo i čuvamo svest o veličini naših svetinja, zajedno sa materijalnim spomenicima, naglasila je Gojković.

Ona je istakla izuzetnu važnost toga da na temu našeg kulturnog nasleđa na Kosmetu u društvu postoji jedinstvo i saglasnost državnih organa, Srpske pravoslavne crkve i brojnih drugih društvenih aktera, koja je naročito iskazana u najtežim trenucima.

Prema njenim rečima, svaki narod koji zauzima svoje mesto na istorijskoj sceni mora da zna šta je njegovo kulturno nasleđe i gde su njegovi koreni, a negovanje svesti o tome znači i brigu o budućnosti naroda i zemlje, na dobrobit svetske kulture i čitavog čovečanstva.

Gojković je konstatovala da smo sve više svedoci i takozvanog „mekog“ pritiska na našu versku i kulturnu baštinu i kao primer navela avgust 2019. godine, kada je na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu postavljena tzv. kosovska zastava, održana manifestacija „Dani Artane“ i služena rimokatolička misa na temeljima ovog pravoslavnog hrama, a sve u cilju promovisanja srednjovekovnog grada Novog Brda kao etnički albanske lokacije.

Štaviše, kako je istakla, sve to se dešavalo u specijalnoj zaštićenoj zoni koja obuhvata srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike.

Drugi drastičan primer, kako je navela, jeste izgradnja puta koji bi povezao Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom.

Gojković je podsetila na to da je, odlukom Prištine, taj put trasiran neposredno uz manastir Visoki Dečani, čime je i dalje bila ugrožena zadužbina kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka, koja uživa status svetske kulturne baštine.

Ona je dodala i da paralelno sa izgradnjom puta, predstavnici lokalne samouprave odbijaju da implementiraju i odluku Ustavnog suda u Prištini da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

Ovim aktima prekršene su čak i odredbe prištinskog Zakona o specijalnim zaštićenim zonama, pa je evidentno da privremene institucije u Prištini direktno i svesno krše i sopstvene zakone, upozorila je potpredsednica Vlade.

Gojković je navela da je naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji, decenijama unazad i sve do danas, izloženo različitim vrstama nasilja i pretnji, otvorenim nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i svakodnevnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo preko Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovelo konzervatorsko–restauratorske, slikarsko-restauratorske i sanacione radove u manastirima Banjska, Visoki Dečani, zatim u Pećkoj patrijaršiji, Gračanici, Bogorodici Ljeviškoj, Velikoj Hoči i manastiru Svetih arhangela kod Prizrena.

Zajedno sa Republičkim zavodom za zaštititu spomenika kulture ove godine smo, kako je dodala, nastavili radove na obnovi manastira Banjska i Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Gojković je poručila da je Ministarstvo kulture nastavlja sa svojom misijom negovanja i zaštite naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, kao i da od završetka NATO agresije juna 1999. godine srpski stručnjaci aktivno rade na ostvarenju ovog cilja.

Spomeničko nasleđe na Kosovu i Metohiji autentični je svedok i mesto nastanka srpske države, Srpske pravoslavne crkve i kulture našeg naroda. Ono predstavlja ključni element nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda. Istovremeno, ono je i važan i prepoznati deo kulturnog nasleđa Evrope i sveta i na tome moramo da insistiramo, zaključila je potpredsednica Vlade.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/549930/neophodna-zastita-nase-kulturne-bastine-na-kosmetu.php

 

 

* * *

 

Prihvaćene sugestije SPC na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu

 

Beograd, 31. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je danas srpskog patrijarha Porfirija o tome da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu u cilju poboljšanja i unapređenja teksta ovog dokumenta.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe ne nalazi u fazi predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom, niti pred Narodnom skupštinom.

Ona je ukazala na to da je radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel-diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti u cilju poboljšanja teksta budućeg predloga zakona.

Potpredsednica Vlade je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Gojković je izrazila uverenje da će se nastavkom čvrste saradnje i u budućnosti doći do najboljih rešenja za budući predlog zakona o kulturnom nasleđu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument će nakon usvajanja predloga doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i SPC da se sačuva kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/549723/prihvacene-sugestije-spc-na-nacrt-zakona-o-kulturnom-nasledju.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)