POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

Kulturno nasleđe važno za promociju Srbije

Beograd, 27. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da naša zemlja ima bogato kulturno nasleđe, čiji su važan deo i dvorci, imanja i umetničke kolekcije koji su nekada pripadali kraljevskim porodicama.

Gojković je na otvaranju onlajn konferencije „Kulturna diplomatija – Kraljevske porodice i palate“ istakla da se na primeru Srbije i zgrada koje su pripadale dvema kraljevskim porodicama može sagledati koliko međusobna povezanost istorije, kulture i turizma znači za prepoznatljivost i vidljivost u međunarodnim okvirima.

Članovi kraljevskih porodica širom sveta, kako je napomenula, više nisu ponosni ratnici i vitezovi, već promoteri kulture i spajanja naroda i društava, bave se humanitarnim aktivnostima, rade na očuvanju kulture i tradicije, brinu o održavanju dvorova i crkava i ostale kulturne baštine.

Ona je podsetila na to da je Srbija u protekla dva veka imala dve dinastije – Obrenoviće i Karađorđeviće, koji su mnogo uticali na razvoj države, ali i kulture.

Dovoljno je samo podsetiti se uloge kneza Pavla u unapređenju rada Narodnog muzeja i kupovini slika za njegovu kolekciju. Verujem da naša zemlja na polju afirmacije dinastičkog nasleđa ima još dosta prostora za napredak i da postoji potencijal koji tek treba da zablista punim sjajem, podvukla je Gojković.

Prema njenim rečima, značaj ove konferencije, između ostalog, jeste to što ćemo na jednom mestu imati priliku da od predstavnika kraljevskih porodica, fondacija i palata čujemo raznovrsna i bogata iskustva, koja će svima pomoći da povećaju svoja znanja u temama kojima će se baviti i da to primene u praksi.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su zaostavštine kraljevskih porodica širom sveta simboli svoga vremena, naroda i njegove kulture, te veoma dobar alat za promociju zemalja koje to blago poseduju.

Na nama je da to blago koje imamo pažljivo čuvamo i da, deleći ga među sobom, zajedno uživamo u onome što su nam prethodne generacije ostavile, praveći tako nove mostove prijateljstva i negujući stare, predočila je ona.

Gojković je rekla da se u zemljama koje su monarhije, ali i u državama koje su to nekada bile, a njihove kraljevske porodice i dalje zauzimaju važnu društvenu ulogu, velika pažnja posvećuje pitanju dinastičkog kulturnog nasleđa i njegovog afirmisanja kao kulturne baštine čitavog čovečanstva.

Učesnici konferencije su kroz dva panela razgovarali o ulozi kraljevskih porodica i palata u kulturnoj diplomatiji kao obliku internacionalne komunikacije.

Takođe, bilo je reči o poštovanju i prepoznavanju kulturne raznolikosti i nasleđa i razmeni primera dobre prakse iz inostranstva, sa akcentom na temu kako na najbolji način iskoristiti svoje kulturno i istorijsko nasleđe, odnosno palate i vile kraljevskih porodica.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/540643/kulturno-nasledje-vazno-za-promociju-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)