POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KULTURA

Povezivanje važno za kulture sa slovenskog prostora

Beograd, 13. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas, tokom susreta sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andrejom Rihter, da je za našu zemlju važno da uspostavi intenzivnije bilateralne odnose u oblasti kulture sa zemljama slovenskih kultura.

Na sastanku je istaknuto da je povezivanje i saradnja zemalja članica Foruma slovenskih kultura izuzetno značajna kako bi njihova kultura bila prepoznatljivija.

Gojković, koja je predsedavajuća Upravnom odboru Foruma, razgovarala je sa Rihter o planovima i prioritetima rada Foruma u narednom periodu, posebno na pripremanju novog petogodišnjeg programa rada od 2022. do 2027. godine.

Rihter je, govoreći o projektima Foruma, istakla Ediciju „100 slovenskih romana”, prvi književni projekat Foruma, koji je sada, sa 108 autora u devet zemalja, najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature, a tako i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost.

Direktorka Foruma slovenskih kultura je ukazala na važnost nagrade „Živa“, koja se dodeljuje najboljim muzejima u slovenskim zemljama, čija je svrha da prepozna, promoviše i nagradi projekte i prakse u muzejskom sektoru, te naglasila da su muzeji u Srbiji ostvarili veliki pomak u radu.

Gojković je napomenula da je Srbija nedavno donela Zakon o muzejskoj delatnosti, koji će dodatno unaprediti i osavremeniti rad muzeja i zaštitu kulturnog nasleđa.

Sagovornice su postigle dogovor o tome da u okviru dodele nagrade „Živa“ bude organizovana međunarodna konferencija u Beogradu u septembru, ukoliko to epidemijska situacija bude dozvolila.

Takođe, Gojković i Rihter su istakle značaj očuvanja kulturne baštine i razgovarale o dinamičnijoj saradnji u narednom periodu na polju promovisanja kulture zemalja slovenskog govornog područja.

One su ujedno postigle saglasnost o značaju promovisanja kulture slovenskih naroda i u okviru Uneska i drugih međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/536220/povezivanje-vazno-za-kulture-sa-slovenskog-prostora.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)