POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

KREATIVNE INDUSTRIJE

Sektor kreativnih industrija ostvario rast i tokom pandemije od 3,6 odsto

Beograd, 15. maj 2021.

 

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da, prema izveštaju “Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije” Ekonomskog fakulteta u Beogradu, delatnosti kreativnih industrija u Srbiji ostvaruju kontinuirani rast.

Delatnosti kreativnih industrija u Srbiji čine više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda Srbije (7,4 odsto prema podacima za 2019. godinu) i ostvaruju kontinuirani rast, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto.

Kumulativni rast izvoza sektora kreativnih industrija od 2014. do 2020. iznosi čak 51 odsto, dok je u istom periodu ukupna vrednost ostvarenog izvoza 346.8 milijardi dinara.  

U istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porasla je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara, tačnije ostvaren je rast od 32 odsto.

Uprkos efektima pandemije koronavirusa, koji su malo usporili kreativni sektor, ipak su rezultati i dalje iznad perioda pre krize, pri čemu je ostvaren rast od 3,6 odsto.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da impozantni ekonomski rezultati ukazuju na rast i razvoj u sektoru kreativnih industrija, ali i potencijal koji je tek moguće ostvariti.

Raznim merama država je u prethodnom periodu poboljšala uslove rada upravo ovog sektora, a ima i još prostora za unapređenje, na čemu i radimo kontinuirano, naglasila je premijerka.

Prema njenoj oceni, posebno je važno da više od polovine zaposlenih u ovom sektoru čine mladi od 20 do 45 godina, visokoobrazovani, dok je procenat žena između 40 i 45 odsto.

Ona je navela da je, osim toga, upravo u ovom sektoru primetan trend decentralizacije, ali i velike međusektorske saradnje i brojnih inovacija, kojima je Srbija veoma konkurentna na međunarodnom tržištu.

Upravo to je naša velika prilika – da razvojem kreativnih industrija i podrškom talentima, inovatorima, naučnicima, direktno i na najbolji mogući način gradimo imidž moderne Srbije u svetu, objasnila je predsednica Vlade.

Brnabić je podsetila na to da je zbog toga i osnovana nacionalna platforma „Srbija stvara“, koja deluje kao nacionalni brend moderne Srbije, afirmišući i podstičući srpsku izuzetnost, inovativnost i kreativnost.

Na ubrzani razvoj sektora kreativnih industrija u Srbiji ukazuje i porast broja registrovanih privrednih subjekata koji se bave nekom od 80 delatnosti iz sektora kreativnih industrija, inovacija i ekonomija zasnovanih na znanju, sa 45 hiljada na više od 73 hiljade subjekata, što predstavlja rast od čak 62 odsto.

Analiza pokazuje da je najveći broj pravnih lica osnovan u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video-igara i proizvodnje audiovizuelnog sadržaja.

Ukoliko posmatramo samo preduzetnike u ovom sektoru, BDV koju su kreirali porasla je sa 13 milijardi dinara na 40 milijardi dinara, odnosno neverovatnih 200 odsto, odnosno skoro tri puta.

Broj preduzetnika se gotovo udvostručio sa 14 hiljada na 31 hiljadu preduzetnika, dok je njihov ukupni promet porastao za 55 milijardi dinara, odnosno za 187 odsto.

Docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Igor Kovačević rekao je da su kreativne industrije veoma važne jer u prvi plan stavljaju znanje i informacije, kao najbitnije resurse na kojima savremene ekonomije baziraju svoj razvoj i tako doprinose transformaciji ka društvu zasnovanom na znanju.

On je ukazao na to da kreativne industrije, pored kreiranja novih oblasti, dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i unapređuju proizvodnu efikasnost, podižu kvalitet proizvoda koji je sada više prilagođen zahtevima savremenih potrošača i konačno čine proizvode i usluge globalno dostupnim i konkurentnim.

Direktan doprinos kreativnih industrija u Srbiji beležimo kroz ekonomske uticaje na rast BDP Srbije, ali i rast zaposlenosti i izvoza, naveo je Kovačević i dodao da su značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale da je naš proizvod već prepoznat u svetu.

Nacionalna platforma „Srbija stvara/ Serbia creates je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

„Srbija stvara“ deluje kao nacionalni brend moderne Srbije koji afirmiše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, znanje i talenat.

Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je prepoznala značaj i potencijal ekonomija zasnovanih na znanju, kako u kontekstu njihovog velikog doprinosa ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, tako i u kontekstu jačanja ugleda i imidža naše zemlje u svetu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/545332/sektor-kreativnih-industrija-ostvario-rast-i-tokom-pandemije-od-36-odsto.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)