POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Uspeh države se meri po stanju njene ekonomijea

Beograd, 15. decembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali podsetio je danas na to da je tokom ove godine država izdvojila više od šest milijardi evra za pomoć građanima i privredi, dodavši da je juče uplaćena minimalna zarada ugostiteljima i hotelijerima.

Mali je rekao i da će svi penzioneri u četvrtak dobiti po pet hiljada dinara, što je, kako je istakao, kruna paketa mera koji je podržao i privredu i građane.

On je istakao da je naša zemlja ostvarila rekordan uspeh, te da smo prvi u Evropi po pitanju stope rasta, pri čemu sada uspevamo da vratimo i stare skupe kredite, poput azerbejdžanskog, koji je uzet za izgradnju Moravskog koridora jer je kamata četiri odsto.

Mi se sada zadužujemo po stopi od jedan odsto i uložićemo u to 170 miliona evra, što je deo novca od prodaje Komercijalne banke, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu kojoj agencija "Standard i Pur" nije smanjila kreditni rejting, te da je potvrđivanje da ostajemo na nivou BB+ uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, veoma važna vest.

On je ukazao na to da zadržavanje kreditnog rejtinga Srbije znači da su izvori finansiranja jeftiniji i za građane i za pojedince i da padaju kamatne stope.

Mali je istakao da je Srbija pokazala da je otporna, da može da reaguje kada je najteže, te da nema razloga da građani ne veruju da će tako biti i u budućnosti.

Pogledajte samo budžet za narednu godinu, u okviru kojeg smo izdvojili rekordan novac za investicije, a biće i dodatnih povećanja plata i penzija. Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 procenata, plate će rasti 5 odsto, a minimalna cena rada 6,6 procenata, naglasio je ministar.

Takođe, dodatno rasterećujemo privredu. Ulaganjem u izgradnju auto-puteva, infrastrukturu, očekujemo da ćemo ostvariti stopu rasta od šest odsto, kao i da ćemo dodatno privući privatne investitore. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, rekao je Mali.

On je napomenuo da se uspeh države sada meri i po ekonomiji, ali i po tome koliko je zdravstveni sistem jak, podsetivši na to da je budžetom za narednu godinu planirano izdvajanje oko 386 milijardi dinara za naš zdravstveni sistem.

Prema njegovim rečima, pred poslanicima će biti važni sistemski zakoni koji će doneti brojne olakšice privredi ali i pomoći da se dodatno suzbije siva ekonomija.

On je najavio da će poslanici raspravljati o Predlogu zakona o digitalnoj imovini, koji će omogućiti da investitori mnogo lakše plasiraju svoj novac, a istovremeno će onemogućiti zloupotrebe i pranje novca.

Važno je da ne zaostajemo ni po tom pitanju i zato uređujemo tržište kriptovaluta, poput bitkoina. To je zapravo moderan sistem finansiranja i poslovanja, a mi ne želimo da propustimo da učestvujemo u tome, rekao je ministar.

Recimo, mnoge mlade investicione kompanije se finansiraju zahvaljujući investicionim tokenima. Ovim predlogom zakona regulišemo tu oblast, ne ugrožavajući fiskalnu stabinost, objasnio je Mali.

On je, govoreći o Predlogu zakona o fiskalizaciji, naveo da je reč o sistemskom zakonu i istakao da se tehnologija značajno promenila, te da će nove fiskalne kase omogućiti kontrolu u stvarnom vremenu

Poreska uprava će, kako je dodao, moći da prati u stvarnom vremenu promet preko fiskalnih kasa, ali je predviđen niz beneficija za privatnike ovim napuštanjem prevaziđenog sistema fiskalizacije.

Ostvariće brojne uštede, a i mi smo u budžetu za sledeću godinu obezbedili tri milijarde dinara za nove uređaje, s tim što softverska rešenja mogu biti različita, naglasio je Mali.

On je poručio da privatnici neće imati ni dinar troška za novi sistem, a da, ulaganjem u novi sistem omogućavamo uspešniju borbu protiv sive ekonomije, bolje prihode, a da se ulaganja isplaćuju za godinu dana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/506060/uspeh-drzave-se-meri-po-stanju-njene-ekonomije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)