POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Država efikasno odgovorila na krizu izazvanu pandemijom

Beograd, 25. maj 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila veliki uspeh na dva fronta – u borbi za spas ekonomije i u borbi za zdravlje građana.

Mali je, obraćajući se učesnicima 28. Kopaonik biznis foruma, istakao da je država reagovala pravovremeno i efikasno definisanjem i sprovođenjem prvog i drugog paketa pomoći privredi i građanima, s ciljem smanjenja posledica pandemije koronavirusa, napomenuvši da je u toku realizacija i trećeg paketa.

Naša ekonomija je opstala uprkos ogromnoj svetskoj ekonomskoj krizi. Nismo imali crne scenarije, nije bilo masovnog otpuštanja i zatvaranja fabrika, niti problema sa nabavkom maski, respiratora i ostale medicinske opreme. Pokazali smo koliko smo otporni, naglasio je ministar.

On je podsetio na to da je država za tri paketa pomoći izdvojila približno osam milijardi evra, što čini više od 17 odsto našeg BDP-a, pre svega zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj, ekonomskoj politici i činjenici da je Srbija imala četiri godine suficit u budžetu.

Prema njegovim rečima, država je na početku epidemije odmah reagovala i nabavila medicinsku opremu, ali i obezbedila sredstva za povećanje plata medicinskim radnicima, kao i za jednokratnu pomoć.

Ministar je istakao da je samo prošle godine Srbija uspela da izgradi dve kovid bolnice u rekordnom roku od četiri i po meseca, pri čemu je naveo podatak da je naša zemlja po broju revakcinisanih građana četvrta u Evropi, a peta po broju onih koji su primili samo jednu dozu.

Snaga jedne države sada je više nego ikada vezana za jačinu zdravstvenog sistema. Naši građani mogu da biraju između vakcina četiri proizvođača. Uspeli smo da promenimo imidž zemlje, a imamo i strance koji dolaze u Srbiju da se vakcinišu, naglasio je Mali.

Ministar je ukazao i na to da je Srbija prošle godine imala i jedan od najboljih rezultata po pitanju stope rasta na Starom kontinentu, uprkos pandemiji koronavirusa, istakavši da su ovakav rezultat naše zemlje prepoznale i svetske finansijske institucije.

Prema njegovim rečima, do uspeha je, između ostalog, došlo zahvaljujući teškim merama fiskalne konsolidacije koje je Srbija sprovela u prethodnom periodu.

Mali je rekao i da će, uprkos velikim ulaganjima i izdvajanjima države, javni dug ostati stabilan i na nivou ispod 60 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta.

On je ukazao na to da je prošla godina bila uspešna i po pitanju stope nezaposlenosti, koja je pala na devet odsto u odnosu na rezultat iz 2019. godine, kada je bila 10,4 odsto, podsetivši na to da je nezaposlenost 2012. godine bila 25,9 odsto, što znači da svaki četvrti čovek u Srbiji nije imao posao.

Ministar je istakao da nije zabeležen pad ni kada je reč o stranim direktnim investicijama, pri čemu je naveo podatak da više od 60 odsto investicija u odnosu na region dolazi u Srbiju.

On je precizirao da je prošle godine bilo više od tri milijarde evra investicija u našu zemlju, što znači nova radna mesta, ulaganja i tehnologije, a govori i o tome da je poverenje investitora zadržano.

Mali je ukazao na to da se u doba svetske pandemije i sveprisutne neizvesnosti, država odlučila da izdvoji nikad veća sredstva za investicije u infrastrukturu.

Ministar je precizirao da su u budžetu za ovu godinu investicije 7,2 odsto našeg BDP-a, što je više od 430 milijardi dinara, i dodao da su predviđena i velika ulaganja u zdravstvo, pre svega za nastavak izgradnje bolničkih kapaciteta, ali i za izgradnju fabrike vakcina u saradnji sa UAE i Kinom.

On je rekao da jačanje lične potrošnje ostaje fokus srpske ekonomske politike, objasnivši da je politika povećanja penzija i plata osnova za rast životnog standarda građana Srbije i BDP-a.

Prema njegovim rečima, 2012. godine prosečna plata iznosila je 329 evra, dok je u martu ove godine bila 555 evra, a ide se ka tome da prosečna plata bude 600 evra da bismo ubrzano stigli i do 900 evra u naredne četiri godine.

Mali je napomenuo i da, uprkos pandemiji, država ne odustaje od plana „Srbija 2025“, što podrazumeva ulaganje dodatnih 14 milijardi evra za izgradnju auto-puteva, metroa, bolnica, turističkih kapaciteta, kanalizacione i vodovodne mreže.

On je naglasio i da je država sprovela važne promene radi olakšavanja funkcionisanja privrede, pre svega usvajanjem Zakona o fiskalizaciji i Zakona o e-fakturama, koji će početi da se primenjuju od 1. januara sledeće godine.

Ministar je najavio i da će Vlada Srbije 3. juna odlučivati o nastavku saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), uz napomenu da novi aranžman sa tom finansijskom institucijom neće biti finansijskog, već savetodavnog karaktera.

U protekla dva meseca definisali smo osnovne razvojne i reformske ciljeve, koji se odnose na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave, na Zelenu agendu, odnosno na sve ono što treba da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije i podizanju životnog standarda građana, naglasio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548388/drzava-efikasno-odgovorila-na-krizu-izazvanu-pandemijom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)