POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

NOVČANA PODRŠKA 

Od danas isplata novčane podrške za naše građane na Kosmetu

Beograd, 24. maj 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da danas počinje isplata jednokratne novčane podrške za Srbe na Kosovu i Metohiji, i to 100 evra za svakog građanina, uključujući i decu, odnosno 200 evra u slučaju da je lice nezaposleno.

Mali je naveo da je za ovu meru iz budžeta opredeljeno približno 1,5 milijardi dinara, istakavši da je reč o jednokratnoj novčanoj pomoći kojom Srbima na Kosovu i Metohiji želimo da pokažemo da nisu sami i da je njihova država tu za njih.

On je napomenuo da je ova mera pomoći, koja se sprovodi u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima za ublažavanje posledica pandemije, doneta na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar je naveo primer da će, zahvaljujući ovom vidu podrške, petočlana porodica dobiti minimum 500 evra pomoći od države, a ako je neki njen član nezaposlen i više, što nisu zanemarljivi iznosi.

On je podsetio na to da su svi naši građani na Kosmetu koji imaju važeću ličnu kartu mogli da se prijave i za 30 plus 30 evra novčane pomoći, a da svi koji do 31. maja budu vakcinisani bar jednom dozom bilo koje od dostupnih vakcina mogu da se prijave i za 3.000 dinara.

Prema njegovim rečima, našim građanima na Kosmetu potrebna je kontinuirana pomoć i podrška, a cilj Vlade je poboljšanje kvaliteta njihovog života i otvaranje novih radnih mesta kako bi naši ljudi ostali na svojim vekovnim ognjištima.

Mali je ukazao na to da su rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena značajna sredstva za projekte pomoći i podrške srpskom narodu u južnoj pokrajini.

Sredstva su namenjena kako za finansijsku pomoć građanima, tako i za kapitalne projekte, kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića i obrazovnih ustanova, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, u Kosovskoj Mitrovici će biti izgrađena zgrada u kojoj će biti smešten rektorat, a nove zgrade dobiće Ekonomski, Pravni i Prirodno-matematički fakultet.

On je najavio i da će biti izgrađen novi Kliničko-bolnički centar u Gračanici i da će u Kosovskoj Mitrovici biti rekonstruisan Klinički centar i izgrađen Institut za sudsku medicinu.

Ministar je istakao da se nastavlja sa stambenim zbrinjavanjem srpskog stanovništva na Kosmetu, pa će tako ove godine biti izgrađeno 17 novih zgrada sa po 12 stanova od približno 65 kvadrata u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Mali je, govoreći o daljoj dinamici isplate novčane podrške u okviru trećeg paketa mera, naveo da će u sredu, 26. maja, početi isplata druge rate sektorske podrške za registrovane auto-prevoznike, u iznosu od 600 evra po autobusu.

Takođe, kako je dodao, 8. juna će biti isplaćena polovina minimalne zarade za preduzetnike i firme koje se za to prijave do 31. maja, a sredinom juna će biti isplaćena i pomoć za nezaposlene u iznosu od 60 evra.

Prema njegovim rečima, osim navedenih mera, svi koji se do 31. maja vakcinišu bar jednom dozom vakcine dobiće 3.000 dinara, a prijava će biti moguća od 1. do 15. juna.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/547992/od-danas-isplata-novcane-podrske-za-nase-gradjane-na-kosmetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)