POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Srbija uspešno sprovela reformske ciljeve iz aranžmana sa MMF-om

 

Beograd, 9. januar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija uspešno završila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod nazivom „Instrument za koordinaciju politika“, što je poseban uspeh imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje sveta.

Mali je istakao da je Srbija tokom prošle godine, u uslovima pandemije koronavirusa i svetske ekonomske krize, nastavila da sprovodi reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om, kao što je završetak transakcije za prodaju Komercijalne banke.

On je predočio da je u tim otežanim uslovima naša država uspela i da izmeni okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, kao i da usvoji metodologiju za praćenje fiskalnih rizika i strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima.

Dok smo sa jedne strane radili na tome da pomognemo privredi i građanima da lakše prebrode krizu, sa druge strane smo sprovodili reformske ciljeve iz našeg aranžmana. Srbija je ostvarila svoje planove i MMF je to prepoznao i pohvalio, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, osim što je konstatovao napredak u ispunjenju reformskih ciljeva, MMF je u svom izveštaju prognozirao privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. i 4,5 odsto u 2022. godini.

Ministar je ukazao i na to da je MMF ocenio i da je veliki fiskalni paket imao važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku privrede.

On je naglasio da i najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu, a do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi.

Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa, podsetio je Mali.

Kako je naveo, prema oceni MMF, fiskalni deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini obezbediće da se učešće javnog duga u BDP smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

Ponosni smo na našu politiku upravljanja javnim dugom, koji se smanjio u vreme najveće svetske ekonomske krize, tako da smo 2020. godinu završili sa javnim dugom na centralnom nivou države od 56,8 odsto, rekao je ministar.

Mi smo u takvim uslovima vratili Azerbejdžanu dug od 172,7 miliona evra, upravo novcem od prodaje Komercijalne banke, čime smo uštedeli građanima Srbije 25,9 miliona evra na kamatama koje bi plaćali do 2027. godine, naveo je Mali, ocenivši da je to odgovorno upravljanje javnim dugom i novcem građana naše zemlje.

Ministar je podsetio na to da je Srbija u proteklih 30 meseci, koliko je trajao angažman sa MMF-om, ispunila skoro sve planirane ciljeve.

Između ostalog, uspostavili smo „švajcarsku formulu“ za rast penzija, formirali smo Komisiju za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojili Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima, predočio je on.

Mali je ukazao na to da su u cilju efikasnijeg poslovanja Poreske uprave razdvojene osnovne i sporedne delatnosti u okviru te uprave a smanjen je i broj njenih organizacionih jedinica.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je i jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicimaprodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljena prodaja drugog i poslednjeg paketa.

On je rekao da je prodat državni udeo u Jubmes banciimplementirane su FATF mere u cilju sprečavanja pranja novca i formirana je radna grupa za razvoj tržišta kapitala.

Reč je o važnim ciljevima na kojima smo predano radili u proteklom periodu, a koji već imaju pozitivne efekte na ekonomiju naše zemlje, naglasio je ministar i dodao da će tokom januara biti vođeni razgovori sa MMF-om o novom programu kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je u petak, 8. januara, odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Ovaj program, koji je odobren Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511080/srbija-uspesno-sprovela-reformske-ciljeve-iz-aranzmana-sa-mmf-om.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za oktobar 2023.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Izmene i dopune Zakona – NOVA VOZILA – Lako električno vozilo i autonomno vozilo


SUDSKA PRAKSA – PREKRŠAJNA PRAKSA

Bezbednost saobraćaja – Odgovornost pravnog lica


KRIVIČNI POSTUPAK

Posebne dokazne radnje


SUDSKA PRAKSA – KRIVIČNI POSTUPAK

Slučajni nalaz – Odgovornost pravnog lica


PARNIČNI POSTUPAK

Ostvarivanje naknade troškova Krivičnog postupka u parničnom postupku


SUDSKA PRAKSA – ESLJP – ČETVRTO ODELJENJE

Samoubistvo u pritvoru


IZ DRUGIH IZDANJA

Benefiti korišćenja e-pravosuđa u krivičnim stvarima


JAVNA RASPRAVA

Medijski zakoni – Nacrti zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima


NARODNA BANKA – UPOZORENJE

Prevare u vezi s lažnim anketama banaka na društvenim mrežama


NARODNA BANKA

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite


MIŠLJENJA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti


LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ratifikacijom Opcionog protokola Srbija potvrdila posvećenost vrednostima UN


BRIGA O PORODICI

Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova


MEĐUNARODNI SPORAZUMI

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU


REGIONALNA SARADNJA

Regionalna saradnja od izuzetne važnosti za Srbiju


SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš


TURIZAM

Srbiju prošle godine posetilo 3,87 miliona turista


OBRAZOVANJE

Školama upućeno Stručno uputstvo za nadarene učenike


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)