POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Srbija uspešno sprovela reformske ciljeve iz aranžmana sa MMF-om

 

Beograd, 9. januar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija uspešno završila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod nazivom „Instrument za koordinaciju politika“, što je poseban uspeh imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje sveta.

Mali je istakao da je Srbija tokom prošle godine, u uslovima pandemije koronavirusa i svetske ekonomske krize, nastavila da sprovodi reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om, kao što je završetak transakcije za prodaju Komercijalne banke.

On je predočio da je u tim otežanim uslovima naša država uspela i da izmeni okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, kao i da usvoji metodologiju za praćenje fiskalnih rizika i strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima.

Dok smo sa jedne strane radili na tome da pomognemo privredi i građanima da lakše prebrode krizu, sa druge strane smo sprovodili reformske ciljeve iz našeg aranžmana. Srbija je ostvarila svoje planove i MMF je to prepoznao i pohvalio, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, osim što je konstatovao napredak u ispunjenju reformskih ciljeva, MMF je u svom izveštaju prognozirao privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. i 4,5 odsto u 2022. godini.

Ministar je ukazao i na to da je MMF ocenio i da je veliki fiskalni paket imao važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku privrede.

On je naglasio da i najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu, a do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi.

Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa, podsetio je Mali.

Kako je naveo, prema oceni MMF, fiskalni deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini obezbediće da se učešće javnog duga u BDP smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

Ponosni smo na našu politiku upravljanja javnim dugom, koji se smanjio u vreme najveće svetske ekonomske krize, tako da smo 2020. godinu završili sa javnim dugom na centralnom nivou države od 56,8 odsto, rekao je ministar.

Mi smo u takvim uslovima vratili Azerbejdžanu dug od 172,7 miliona evra, upravo novcem od prodaje Komercijalne banke, čime smo uštedeli građanima Srbije 25,9 miliona evra na kamatama koje bi plaćali do 2027. godine, naveo je Mali, ocenivši da je to odgovorno upravljanje javnim dugom i novcem građana naše zemlje.

Ministar je podsetio na to da je Srbija u proteklih 30 meseci, koliko je trajao angažman sa MMF-om, ispunila skoro sve planirane ciljeve.

Između ostalog, uspostavili smo „švajcarsku formulu“ za rast penzija, formirali smo Komisiju za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojili Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima, predočio je on.

Mali je ukazao na to da su u cilju efikasnijeg poslovanja Poreske uprave razdvojene osnovne i sporedne delatnosti u okviru te uprave a smanjen je i broj njenih organizacionih jedinica.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je i jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicimaprodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljena prodaja drugog i poslednjeg paketa.

On je rekao da je prodat državni udeo u Jubmes banciimplementirane su FATF mere u cilju sprečavanja pranja novca i formirana je radna grupa za razvoj tržišta kapitala.

Reč je o važnim ciljevima na kojima smo predano radili u proteklom periodu, a koji već imaju pozitivne efekte na ekonomiju naše zemlje, naglasio je ministar i dodao da će tokom januara biti vođeni razgovori sa MMF-om o novom programu kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je u petak, 8. januara, odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Ovaj program, koji je odobren Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/511080/srbija-uspesno-sprovela-reformske-ciljeve-iz-aranzmana-sa-mmf-om.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)