POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNE FINANSIJE

Budžet za 2021. godinu usmeren ka razvoju Srbije

 

Beograd, 20. novembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali naveo je da će jedina tačka dnevnog reda današnje sednice Vlade biti usvajanje budžeta za 2021. godinu, koji je prevashodno razvojni i predviđa za čak 35 odsto veća izdvajanja za kapitalne investicije.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da država, i pored aktuelne pandemije i najveće ekonomske krize koja je pogodila čitav svet, želi da gradi auto-puteve, mostove, rehabilituje železnicu, zbog čega je budžetom za narednu godinu izdvojeno 274 milijardi dinara za kapitalne projekte

On je naglasio da se svaki dinar koji se uštedi ili zaradi ulaže u investicije, ali da se radi i na poboljšanju životnog standarda građana.

Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 odsto, plate u zdravstvenom sektoru za pet odsto, odnosno za 3,5 odsto za druge zaposlene u javnom sektoru, a i za njih će od 1. aprila ukupno povećanje biti pet odsto, podsetio je ministar.

Prema njegovim rečima, minimalna zarada će biti povećana za šest odsto, pri čemu se smanjuje i opterećenje na zarade.

Mali je naveo da se očekuje da budžet za 2021. godinu tokom dana bude prosleđen u Skupštinu Srbije, nakon čega sledi rok od 15 dana, u okviru kojeg poslanici daju predloge, a potom se ulazi u skupštinsku raspravu.

Ministar je istakao da je ulaganje u kapitalne projekte osnov za rast BDP-a, a projektovano je da će sledeće godine biti šest odsto.

I pored najveće krize, prema projekciji, Srbija će imati najmanji pad  u Evropi, a to kažu i MMF i Evropska komisija. To se oslikava i u budžetu za 2021. godinu, a takve su projekcije i za 2022. godinu. Mi smo broj jedan, a iza nas je Litvanija, objasnio je on.

On je dodao da je to zahvaljujući tome što smo 2014. godine sproveli neophodne teške reforme, na inicijativu Aleksandra Vučića, koji je tada bio predsednik Vlade.

Ne zaboravite da smo imali fiskalnu konsolidaciju, smanjenje plata i penzija, novi zakon o radu. Rezultat tih teških mera bila je stabilizacija, ali i vraćanje starih preskupih dugova koji su nam ostavljeni, ukazao je ministar.

U poslednje četiri godine imali smo suficit u budžetu. Štedeli smo četiri godine i na neki način spremno dočekali ovu krizu, u kojoj smo mogli da izdvojimo 5,8 milijardi evra za mere ekonomske pomoći, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, nastavlja se borba protiv sive ekonomije, zbog čega je treći put zaredom organizovana igra „Uzmi račun i pobedi“, čije će prvo izvlačenje biti sutra.

Radimo na podizanju svesti građana o tome da kada nešto kupuju uzimaju fiskalne račune jer od tog novca gradimo bolnice, škole, auto-puteve, kupujemo lekove. Ukoliko se računi ne izdaju, reč je o nelegalnoj dobiti koja ostaje prodavcu, a u tom slučaju gube građani, objasnio je ministar.

On se osvrnuo i na program „Moja prva plata“, za koji se prijavilo 10.000 preduzeća, od kojih 8.000 ispunjava uslove po javnom pozivu, pri čemu se za prvi posao javilo oko 17.000 mladih.

U toku su intervjui, a, prema mojim saznanjima, približno 5.000 tek svršenih srednjoškolaca ili onih koji su završili fakultete već je angažovano, dodao je ministar.

Oni će na taj način posle devet meseci uspeti ili da ostanu kod poslodavca koji ih je angažovao ili će u svojoj biografiji imati upisano prvo radno iskustvo, do kojeg se inače teško dolazi, rekao je Mali i dodao da je za taj projekat država izdvojila dve milijarde dinara.

Takođe, on je podsetio na to da je za prvih devet meseci priliv stranih direktnih investicija bio 1,9 milijardi evra.

Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi, uspeli smo da privučemo 60 odsto investicija na celom Zapadnom Balkanu. Mi smo lokomotiva razvoja regiona i zato nam je važna inicijativa "mini Šengen", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, što je brži protok ljudi, robe, usluga, najveću korist imaćemo upravo mi, kao najuspešnija, najdominantnija ekonomija.

Mali je naveo da će javni dug u odnosu na BDP ostati na nivou ispod 60 odsto, kao i da držimo makroekonomsku stabilnost.

Našli smo način da reagujemo na krizu, preuzeli smo na sebe najveći teret i pokazali da smo pouzdan partner i građanima i investitorima, zaključio je ministar.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/499108/budzet-za-2021-godinu-usmeren-ka-razvoju-srbije.php

 

* * *

 

Vlada usvojila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu

 

Beograd, 20. novembar 2020.

 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, koji predviđa ukupne prihode i primanja budžeta u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što predstavlja povećanje za 45 milijardi dinara u odnosu na procenjeni iznos prihoda za 2020. godinu.

Budžetom za 2021. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara.

Projektovani deficit u 2021. godini iznosi tri odsto BDP-a, dok se javni dug na nivou opšte države smanjuje i do kraja godine zadržava na nivou od 58,7 odsto.

Budžetom je od 1. januara predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu od 5 odsto,  ostalih zaposlenih u javnom sektoru za 3,5 odsto, a zatim će od 1. aprila 2021. godine i za njih ukupno povećanje biti 5 odsto.

I u 2021. godini predviđene su mere fiskalne politike na prihodnoj strani u cilju daljeg smanjenja poreskog opterećenja zarada.

Planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 16.300 na 18.300 dinara od 1. januara.

Kapitalni izdaci su u ukupnom iznosu od 273,9 milijardi dinara, što predstavlja 18,08 odsto ukupnih rashoda.

Paketom ekonomskih mera za ublažavanje posledica COVID-19, tokom 2020. godine, stvoreni su uslovi za brži oporavak privrede i ostvarenje dinamičnog rasta u 2021. godini.

Očekivani oporavak ekonomije uticaće na ubrzanje priliva stranih direktnih investicija, koje će obezbediti punu pokrivenost deficita tekućeg računa u 2021. godini.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/499204/vlada-usvojila-predlog-zakona-o-budzetu-za-2021-godinu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)