POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

JAVNA PREDUZEĆA

Digitalizacija nadzora rada javnih preduzeća

Beograd, 1. jun 2021.

 

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije i projekat "Reforma lokalnih finansija u Srbiji" (RELOF2) predstavili su danas informacioni sistem koji omogućava digitalizaciju nadzora nad javnim preduzećima u našoj zemlji.

Ministarka Anđelka Atanasković objasnila je tom prilikom da je ovaj softver zapravo alat za domaćinsko poslovanje i upravljanje javnim preduzećima, odnosno zvaničan kanal za izveštavanje između javnih preduzeća i osnivača, kao i jedinica lokalne samouprave i resornog ministarstva.

Novi softver omogućava ne samo elektronsko podnošenje izveštaja o radu, već i elektronsku izradu tih izveštaja. Takođe, olakšava izradu različitih uporednih sektorskih analiza na osnovu kojih možemo sagledavati situaciju, preduzimati mere i utvrđivati okvir za poslovanje ovih preduzeća, precizirala je ona.

Atanasković je naglasila da je efikasan rad javnih preduzeća tim važniji, jer građani i privreda državu u velikoj meri vide upravo kroz rad ovih preduzeća.

To se, kako je objasnila, posebno odnosi na lokalna javna preduzeća, budući da usluge koje pružaju direktno utiču na kvalitet života građana i poslovanje privrede.

Ona je ponovila da se digitalizacija nalazi visoko u agendi Vlade Srbije i da je ovaj proces ozbiljno zahvatio sve oblasti javne uprave, navodeći da je izrada ovog informacionog sistema potvrda da se Ministarstvo kreće putem modernizacije i digitalizacije.

Istovremeno, ministarka je ocenila da privreda Srbije stoji dobro i da će država nastaviti da pomaže privrednicima stvaranjem još boljih uslova za rad.

Pomoćnica ministarke privrede Dubravka Drakulić navela je da je izrada softvera sada u završnoj fazi, odnosno u fazi testiranja.

Prvi krug testiranja realizovan je u 17 jedinica lokalnih samouprava i njihovim javnim preduzećima. U drugoj fazi uključićemo što veći broj opština, gradova i javnih preduzeća kako bismo imali što više informacija i ispravili eventualne greške u softveru, precizirala je ona.

To je, kako je objasnila, izuzetno važno jer je težnja da od 2022. godine softver bude jedini alat izveštavanja Ministarstva privrede.

Prema njenim rečima, cilj izrade softvera jeste da se fokus sa isključivo finansijskih pokazatelja pomeri ka postignutim rezultatima kako bi se jasno videlo šta je realizovano uloženim sredstvima.

Ovim će se donosiocima odluka pomoći da na osnovu podataka i analiza donose bolje i pravovremene odluke, dodala je ona.

Drakulić je ukazala na to da Ministarstvo privrede, pored softvera, nastavlja svoje aktivnosti vezane za korporativno upravljanje, jer je ono šire i sveobuhvatnije od samih softvera.

Ona je poručila da je cilj da primenom principa korporativnog upravljanja i novog sofvera obezbedimo odgovorno ponašanje i poslovanje javnih preduzeća, kako bi ona bila maksimalno efikasna.

Direktorka RELOF2 projekta Ana Jolović napomenula je da je želja da se informacioni sistem, kao zajednički projekat RELOF-a i Ministarstva privrede, testira i nastavi da unapređuje do kraja ove godine.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, kao predstavnik jedne od mnogih lokalnih samouprava koje učestvuju u ovom projektu, istakao je da se primenom pomenutog softvera očekuje jednoobrazan sistem izveštavanja i praćenja.

To će značajno unaprediti rad svih činilaca – počev od zaposlenih i rukovodilaca u javnim preduzećima, preko zaposlenih u lokalnim samoupravama, do svih donosilaca odluka, zaključio je on.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/550092/digitalizacija-nadzora-rada-javnih-preduzeca.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)