POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O RADU I ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU

Propisi - Izmene zakona o radu i zakona o pio

Predložene OBIMNE IZMENE I DOPUNE predstavljaju (po rečima Vlade Republike Srbije, koja je i Predlagač) unapređenje zakonodavnog okvira, koji treba da, pored ostalih mera Vlade, doprinese - podsticanju domaćih i stranih investicija u privredu, prevazilaženju ekonomske krize, povećanju zaposlenosti, smanjenju rada na crno, a time i ukupnom privrednom rastu. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković -
sazvala je (na zahtev Vlade Republike Srbije) Šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine u 2014. godini, za utorak 15. jul 2014. godine, sa početkom u 10 časova, na kome će se razmatrati četiri tačke i to: Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Predlog zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji i Izveštaj o elementarnoj nepogodi – poplavi koja je zadesila Republiku Srbiju i merama koje su preduzete radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava.

Zakon o radu

Zakon o radu koji je stupio na snagu 2005. godine, sa izmenama u 2005, 2009. i 2013. godini, predstavlja sistemski zakon koji reguliše prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada.

Potreba unapređenja radnopravnih instituta, potpunija zaštita prava zaposlenih i usklađivanje Zakona o radu sa međunarodnim standardima, a pre svega potvrđenim konvencijama MOR i propisima Evropske unije, zahtevalo je (po rečima Predlagača Zakona) da se pristupi izmenama i dopunama ovog zakona.

Videti:

 

Predložene izmene i dopune o kojima Narodna skupština raspravlja - veoma su značajne i obimne (Zakon o izmenama i dopunama ima 119. članova).

Ilustracije radi, navešćemo samo (kao primer) da je - predviđeno „pomeranje“ (u određenim situacijama) TERETA DOKAZIVANJA pred sudom (u postupku povodom zlostavljanja) na tuženog; zatim - povodom OBAVEZE POSLODAVCA u vezi - DONOŠENJA Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova - povećan je minimalni broj radnika kod poslodavca (sa 5 - na 10), odnosno, poslodavac koji ima manje od 10 zaposlenih NE MORA da donosi Pravilnik; Takođe, poslodavac NEMA VIŠE obavezu da (prilikom zapošljavanja) dostavi zaposlenom foto-kopiju prijave na obavezno socijalno osiguranje, ali mu se precizira OBAVEZA da čuva („drži u sedištu ili drugoj poslovnoj prostoriji poslodavca“) ugovor o radu; RADNI ODNOS NA ODREĐENO VREME je drugačije uređen, uključujući i produženje roka (sa 12 na 24 meseci, čak u nekim slučajevima i duže), čime se ostvaruju okviri za povećanje zapošljavanja (posebno važno je dodavanje odredbi, kojima se prvi put omogućava zapošljavanje lica iz tzv. kategorije „teže zapošljivih“, a to su lica kojima do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju nedostaje do pet godina).

Videti:

 

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Predložene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (po rečima Predlagača Zakona) obuhvataju:

1. Promenu uslova za sticanje prva na starosnu penziju, odnosno podizanje uslova za sticanje prava na starosnu penziju za osiguranike žene sa 60 na 65 godina, tako što će se starosna granica postupno podići od 2015. do 2020. godine, za šest meseci na godišnjem nivou, odnosno od 2021. godine do 2032. godine, za dva meseca na godišnjem nivou. Na ovaj način izjednačavaju se uslovi za sticanje prava na starosnu penziju osiguranika muškarca i osiguranika žene.

2. Uvođenje prava na prevremenu starosnu penziju i utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prevremene starosne penzije za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju pre navršenja opšte starosne granice (na godišnjem nivou 4,08%).

3. Preciziranje definicije za određene kategorije osiguranika, u smislu da se zahteva da zaposleni rade na poslovima na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje, odnosno poslovima na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili zbog prirode i težine posla, fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje, kao i isključivanje iz beneficiranog staža zaposlenih na administrativno-tehničkim radnim mestima, odnosno poslovima. Pored toga, ubrzava se dinamika povećanja uslova u pogledu starosne granice, za dva meseca na godišnjem nivou.

4. Ovim izmenama Zakona, takođe se otklanjaju i tehničke greške u postojećem Zakonu, kao i preciznije definisanje pojedinih odredaba s ciljem prevazilaženja praktičnih problema.

Videti:

LJ.M.V.

Objavljeno: 15.07.2014.

Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Miodrag Živković
Ukupno: 4
Komentar
Re: IZMENE I DOPUNE DVA VAŽNA ZAKONA - Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Komentar #4 objavljen : Fri August 22, 2014, 10:11:47
OVO JE DIREKTNO ZAVLACENJE RUKE U DZEP SVIH KOJI SU RADILI I ZARADILI SVOJ STAZ I PRAVO NA PENZIJU PO DOSADASNJIM ZAKONIMA I IZJEDNACITI NERAD SA RADOM KOBAJAGI TAKO JE U EU .SVE JE KAO U EU SAMO PLATE I PENZIJE SU KAO U KINI
TREBA DRZATI STARCE NA RADNOM MESTU A MLADI DA SEDE PO ULICI I IDU U INOSTRANSTVO DA RADE KO MOZE ,JER ONDA ZA NJIH OVDE NEMA MESTA AKO MI MORAMO DA BUDEMO TU.
Predrag Samardžić
Ukupno: 4
Komentar
Ne može gore!
Komentar #3 objavljen : Sat August 02, 2014, 09:07:38
Sada će "baraba" koja nije nikada ništa radila u životu, u odnosu na mene koji radim od 18-e godine,u 65-oj godini života imati veću penziju od mene, jer ja idem u prevremenu sa 60 godina života i skida mi se 20%.
E, da je to jedini "kretenizam" novih zakona!
Ravnaju nas sa evropskim zakonima gde je plata oko 2.000 €.
ANKA
Ukupno: 4
Komentar
Re: IZMENE I DOPUNE DVA VAŽNA ZAKONA - Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Komentar #2 objavljen : Mon July 28, 2014, 16:49:41
Kako smete da umanjite trajno iznos penzije za 0.34% valjda se umanjuje samo za godine koje ti nedostaju dok ne napunis godine za starosnu penziju,a ako se vec uskladjujemo sa EU uskladimo prvo primanja da ljudi imaju motiv da ostanu duze da rade a vi ste najsramnije ponizili intelektualnu elitu i sveli je na nivo nagoreg fizikalca u EU.Zar se nije trebala napraviti kategorizacija onih koji trenutno imaju puno staza osiguranja nego ih ovako surovo kazniti da rade duze a plata da im se smanjuje.Ukiniti penziju vi ste gospodari zivota u Srbiji.
INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

(27.08.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/462160/Vucic-s-Putinom-o-situaciji-na-Balkanu-i-partnerstvu

(25.09.2020.)

(15.10.2020.)

http://www.politika.rs/sr/clanak/465694/Od-1-novembra-vlasnici-nekretnina-iz-nase-zemlje-mogu-u-Grcku

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/933630/novi-sastanak-kriznog-staba-razmatrace-stroze-mere-skok-broja-zarazenih-zabrinjavajuc

(14.11.2020.)

(16.11.2020.)

(20.11.2020.)

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za novembar 2020.

PREDSEDNIK REPUBLIKE – 05.10.2020

Predlog kandidata za predsednika Vlade


NARODNA SKUPŠTINA – 22.10.2020

Izabrani predsednik i potpredsednici Narodne skupštine


NARODNA SKUPŠTINA – 24.10.2020

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine


NARODNA SKUPŠTINA – 26.10.2020

Usvajanje Zakona o ministarstvima


NARODNA SKUPŠTINA – 28.10.2020

Prva posebna sednica Narodne skupštine – Obraćanje mandatarke za sastav Vlade


SUDSKA PRAKSA – VKS – KRIVIČNO

Ekstradicija – Ispunjenje zakonskih pretpostavki za izručenje


SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA

Formiranje Registra rizika


ZAŠTITA OD ZARAZNE BOLESTI

Obrazovan Krizni štab


RADNO PRAVO

Probni rad i raskid radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA - RADNO PRAVO

Sentence pripremio: Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji


SOCIJALNA ZAŠTITA

Zaštita i podrška žrtvama porodičnog nasilja


SUDSKA PRAKSA – VKS – KRIVIČNO

Nasilje u porodici


KATASTAR NEPOKRETNOSTI

Usaglašeni obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti


SAOPŠTENJE – APR

Ponuda za upis u “Privredni-registar.rs” ne potiče od APR

Nezakonit dokaz – prepoznavanje lica


Podsticaji – Usvojen program razvoja


POLJOPRIVREDA

Pomoć DFC poljoprivrednicima u Srbiji


VLADA

Novi krug nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”


FINANSIJE

MMF odobrio povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara


PLATNI PROMET – NARODNA BANKA

Izveštaj o otkrivenim falsifikovanim novčanicama


IZ DRUGIH IZDANJA

Autorski tekst guvernera NBS Jorgovanke Tabaković za magazin “The Banker”


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)