POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IZBEGLICE I MIGRACIJE

Kontinuirani rad na rešavanju stambenih potreba izbeglica

Beograd, 3. avgust 2021.

 

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas, povodom navršavanja 26 godina od vojne akcije „Oluja“, da kontinuirano radi na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglih i interno raseljenih lica.

U saopštenju se navodi da je u toj akciji sa teritorije Hrvatske sa vekovnih ognjišta proterano više od 200.000 Srba, dok je 1.700 poginulo i nestalo, od kojih se za 770 ni dan-danas ne zna gde im je grob.

Utočište, sigurnost i novi život u Srbiji potražilo je blizu 618.000 Srba iz Hrvatske i BiH, a nakon bombardovanja 1999. i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

I posle četvrt veka, ostala su nerešena brojna pitanja – još nije obnovljena uništena srpska imovina i nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima.

Takođe, Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, a jedno od važnih nerešenih pitanja su i dospele, a neisplaćene penzije.

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj svake godine, na žalost, beleži povećanje broja slučajeva govora mržnje i nasilja na osnovu etničke pripadnosti, kao i povećan broj oštećivanja sakralnih objekata i srpske imovine.

U doba najvećeg priliva izbeglica, 60.000 ljudi je bilo smešteno u 700 kolektivnih centara, koji su svi osim jednog zatvoreni.

Iz budžeta Srbije i obezbeđenih donatorskih sredstava stambeno je zbrinuta 24.481 porodica – dodelom 4.374 seoska domaćinstva, 13.731 paketa građevinskog materijala, 643 montažne kuće, dodelom 5.733 stambene jedinice, a ekonomski je osnaženo 21.905 porodica.

Od toga, kroz Regionalni stambeni program do sada je krov nad glavom obezbeđen za 5.825 porodica, završene su zgrade u 36 lokalnih samouprava, a gradilišta su otvorena u još 20 opština i gradova.

Useljen je 1.941 stan, dodeljeno 2.004 paketa građevinskog materijala, izgrađeno 305 montažnih kuća i kupljeno 1.575 seoskih domaćinstava za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom programu, Komesarijat je obezbedio sredstva za dodatnih 1.900 stambenih rešenja za izbeglice.

Komesarijat je iskazao zahvalnost svim donatorima i međunarodnim organizacijama na sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica, uz napomenu da se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju, kao i stambene potrebe i nerešena druga pitanja za više od 200.000 interno raseljenih sa Kosmeta.

Pomen žrtvama „Oluje“ biće održan 5. avgusta, u 11 časova, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije, navodi se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566374/kontinuirani-rad-na-resavanju-stambenih-potreba-izbeglica.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)