POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IZBEGLICE I MIGRACIJE

Kontinuirani rad na rešavanju stambenih potreba izbeglica

Beograd, 3. avgust 2021.

 

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas, povodom navršavanja 26 godina od vojne akcije „Oluja“, da kontinuirano radi na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglih i interno raseljenih lica.

U saopštenju se navodi da je u toj akciji sa teritorije Hrvatske sa vekovnih ognjišta proterano više od 200.000 Srba, dok je 1.700 poginulo i nestalo, od kojih se za 770 ni dan-danas ne zna gde im je grob.

Utočište, sigurnost i novi život u Srbiji potražilo je blizu 618.000 Srba iz Hrvatske i BiH, a nakon bombardovanja 1999. i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

I posle četvrt veka, ostala su nerešena brojna pitanja – još nije obnovljena uništena srpska imovina i nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima.

Takođe, Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, a jedno od važnih nerešenih pitanja su i dospele, a neisplaćene penzije.

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj svake godine, na žalost, beleži povećanje broja slučajeva govora mržnje i nasilja na osnovu etničke pripadnosti, kao i povećan broj oštećivanja sakralnih objekata i srpske imovine.

U doba najvećeg priliva izbeglica, 60.000 ljudi je bilo smešteno u 700 kolektivnih centara, koji su svi osim jednog zatvoreni.

Iz budžeta Srbije i obezbeđenih donatorskih sredstava stambeno je zbrinuta 24.481 porodica – dodelom 4.374 seoska domaćinstva, 13.731 paketa građevinskog materijala, 643 montažne kuće, dodelom 5.733 stambene jedinice, a ekonomski je osnaženo 21.905 porodica.

Od toga, kroz Regionalni stambeni program do sada je krov nad glavom obezbeđen za 5.825 porodica, završene su zgrade u 36 lokalnih samouprava, a gradilišta su otvorena u još 20 opština i gradova.

Useljen je 1.941 stan, dodeljeno 2.004 paketa građevinskog materijala, izgrađeno 305 montažnih kuća i kupljeno 1.575 seoskih domaćinstava za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom programu, Komesarijat je obezbedio sredstva za dodatnih 1.900 stambenih rešenja za izbeglice.

Komesarijat je iskazao zahvalnost svim donatorima i međunarodnim organizacijama na sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica, uz napomenu da se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju, kao i stambene potrebe i nerešena druga pitanja za više od 200.000 interno raseljenih sa Kosmeta.

Pomen žrtvama „Oluje“ biće održan 5. avgusta, u 11 časova, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije, navodi se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566374/kontinuirani-rad-na-resavanju-stambenih-potreba-izbeglica.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)