POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IT I ELEKTRONSKA UPRAVA

Od sutra kovid sertifikati po pravilima EU

Beograd, 16. novembar 2021.

 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će građani Srbije od sutra ujutru na portalu eUprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Jovanović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 časova da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, države članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koje se vakcine priznaju. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji biće i u novom EU sertifikatu, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, novi sertifikati se razlikuju od onih koji su do sada izdavani, imaju poseban izgled i QR kod, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda.

On je objasnio da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potrebna ova potvrda, ali i u 22 zemlje van Unije, koje su pristupile tom sistemu.

Direktor Kancelarije je istakao da građani Srbije i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice EU.

Jovanović je najavio uvođenje mobilne aplikacije preko koje će građani moći da očitaju svoje evropske zelene sertifikate i da ih čuvaju u toj aplikaciji, a od sledeće nedelje na šalterima Pošte će moći da podignu ovaj sertifikat.

On je, govoreći o vakcinaciji, naglasio da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj davanja prvih doza vakcina, za približno 70 odsto, dodavši da je trenutno vakcinisano 56,7 odsto punoletnih građana Srbije.

U pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji, preneo je on, navodeći podatak da je u Preševu vakcinisano 76 odsto punoletnih građana, u Priboju 67 odsto, Malom Zvorniku 64 odsto, Kladovu 63 odsto i Beogradu 61 odsto.

Prema njegovim rečima, na žalost, ima gradova i opština u kojima je vakcinisano manje od 33 odsto stanovnika, a to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590620/od-sutra-kovid-sertifikati-po-pravilima-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)