POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IT i e-uprava

 

Elektronske usluge doprinele velikim uštedama

Beograd, 5. decembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas puštanju u rad portala green.gov.rs, na kojem će građani u realnom vremenu moći da prate šta je Vlada Srbije, zahvaljujući e-upravi, uradila kako bi sačuvala životnu sredinu.

Brnabić je na promociji, koja je održana u Kancelariji za IT i e-upravu, istakla da je cilj Vlade Srbije, kada je osnovana ova kancelarija, bio da javna uprava postane servis građanima i privredi.

Želja nam je bila da građani više ne budu kuriri, da ne idu od šaltera do šaltera kako bi prikupili papire, već da mi budemo njihov servis. Tako je nastala e-uprava, koja je, takođe, i najbolji alat za borbu protiv korupcije jer uvodi transparentnost, što smo dokazali kroz uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, naglasila je premijerka.

Ona je navela da se, uz to, pokazalo da je e-uprava i zelena uprava jer štedi stabla, vodu i struju, i precizirala da su usluge e-uprave uštedele više od 280 miliona listova papira, odnosno da za proizvodnju tog papira nisu posečena stabla i nije iskorišćena voda i struja.

Brnabić je istakla da Vlada Srbije ide i korak dalje po pitanju zaštite životne sredine, tako da je pre nekoliko meseci napravljen pilot projekat da se toplotna energija iz Data centra u Kragujevcu iskoristi za grejanje u jednom delu tog grada.

Premijerka je najavila da će sutra posetiti Data centar, gde će biti pušten u rad super kompjuter, koji će omogućiti naučnicima, studentima, fakultetima, naučno-tehnološkim parkovima, da imaju infrastrukturu da se bave razvojem veštačke inteligencije.

Ona je naglasila i da će od februara 2022. godine biti uvedena e-pisarnica u sve organe državne uprave, koja ima za cilj da napravi "Vladu bez papira".

Građani nam svakodnevno pišu i šalju upite o tome šta se dešava sa nekim predmetom, a preko e-pisarnice moći će, kada pošalju upit, da vide kod koga je predmet, da li je prošao neki državni organ, kako je rešen i da ukažu na to ako ima ćutanja administracije, objasnila je premijerka.

Na novom portalu građani će moći u realnom vremenu da pogledaju koliko je iz minuta u minut, zahvaljujući elektronskim uslugama, ušteđeno stabala, vode i struje.

Portal green.gov.rs predstavio je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović, koji je saopštio da se danas navršava četiri godine od kada je osnovan Data centar u Beogradu u okviru ove kancelarije.

Jovanović je naveo da je za te četiri godine više od 20 institucija prebacilo svoje informacione sisteme u Data centar, što je dovelo do brzog razvoja elektronskih usluga koje doprinose tome da javna uprava bude brža i efikasnija, a građanima štede vreme i novac.

Pored toga, kako je dodao, elektronske usluge utiču i na to da se štedi papir, odnosno čuvaju stabla i štede struja i voda.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu je podsetio na to da su u poslednje četiri godine uvedene elektronske usluge "Bebo, dobro došla na svet”, razmena podataka po službenoj dužnosti, elektronski upis u vrtić, osnovnu i srednju školu, digitalni zeleni sertifikat, elektronska prijava imovine, e-recept.

Zahvaljujući ovim uslugama, ušteđeno je 280 miliona listova papira formata A4, 28.000 odraslih stabala drveća, 122 miliona litara vode, više od 10.000 megavata struje, precizirao je Jovanović i dodao da se elektronske usluge šire, a što se one više šire i brojači na portalu green.gov.rs će sve brže brojati.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/595921/elektronske-usluge-doprinele-velikim-ustedama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)