POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

IT i e-uprava

 

Elektronske usluge doprinele velikim uštedama

Beograd, 5. decembar 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas puštanju u rad portala green.gov.rs, na kojem će građani u realnom vremenu moći da prate šta je Vlada Srbije, zahvaljujući e-upravi, uradila kako bi sačuvala životnu sredinu.

Brnabić je na promociji, koja je održana u Kancelariji za IT i e-upravu, istakla da je cilj Vlade Srbije, kada je osnovana ova kancelarija, bio da javna uprava postane servis građanima i privredi.

Želja nam je bila da građani više ne budu kuriri, da ne idu od šaltera do šaltera kako bi prikupili papire, već da mi budemo njihov servis. Tako je nastala e-uprava, koja je, takođe, i najbolji alat za borbu protiv korupcije jer uvodi transparentnost, što smo dokazali kroz uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, naglasila je premijerka.

Ona je navela da se, uz to, pokazalo da je e-uprava i zelena uprava jer štedi stabla, vodu i struju, i precizirala da su usluge e-uprave uštedele više od 280 miliona listova papira, odnosno da za proizvodnju tog papira nisu posečena stabla i nije iskorišćena voda i struja.

Brnabić je istakla da Vlada Srbije ide i korak dalje po pitanju zaštite životne sredine, tako da je pre nekoliko meseci napravljen pilot projekat da se toplotna energija iz Data centra u Kragujevcu iskoristi za grejanje u jednom delu tog grada.

Premijerka je najavila da će sutra posetiti Data centar, gde će biti pušten u rad super kompjuter, koji će omogućiti naučnicima, studentima, fakultetima, naučno-tehnološkim parkovima, da imaju infrastrukturu da se bave razvojem veštačke inteligencije.

Ona je naglasila i da će od februara 2022. godine biti uvedena e-pisarnica u sve organe državne uprave, koja ima za cilj da napravi "Vladu bez papira".

Građani nam svakodnevno pišu i šalju upite o tome šta se dešava sa nekim predmetom, a preko e-pisarnice moći će, kada pošalju upit, da vide kod koga je predmet, da li je prošao neki državni organ, kako je rešen i da ukažu na to ako ima ćutanja administracije, objasnila je premijerka.

Na novom portalu građani će moći u realnom vremenu da pogledaju koliko je iz minuta u minut, zahvaljujući elektronskim uslugama, ušteđeno stabala, vode i struje.

Portal green.gov.rs predstavio je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović, koji je saopštio da se danas navršava četiri godine od kada je osnovan Data centar u Beogradu u okviru ove kancelarije.

Jovanović je naveo da je za te četiri godine više od 20 institucija prebacilo svoje informacione sisteme u Data centar, što je dovelo do brzog razvoja elektronskih usluga koje doprinose tome da javna uprava bude brža i efikasnija, a građanima štede vreme i novac.

Pored toga, kako je dodao, elektronske usluge utiču i na to da se štedi papir, odnosno čuvaju stabla i štede struja i voda.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu je podsetio na to da su u poslednje četiri godine uvedene elektronske usluge "Bebo, dobro došla na svet”, razmena podataka po službenoj dužnosti, elektronski upis u vrtić, osnovnu i srednju školu, digitalni zeleni sertifikat, elektronska prijava imovine, e-recept.

Zahvaljujući ovim uslugama, ušteđeno je 280 miliona listova papira formata A4, 28.000 odraslih stabala drveća, 122 miliona litara vode, više od 10.000 megavata struje, precizirao je Jovanović i dodao da se elektronske usluge šire, a što se one više šire i brojači na portalu green.gov.rs će sve brže brojati.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/595921/elektronske-usluge-doprinele-velikim-ustedama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)