POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Od 1. januara povećanje penzija za 5,9 odsto

 

Beograd, 7. decembar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da budžet za 2021. godinu predviđa nikad veće kapitalne investicije i podizanje kvaliteta života građana.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakao da sve što država ulaže u auto-puteve, železnicu, izgradnju mostova, škola, zdravstvenih ustanova podstiče privatne investicije i rast ekonomije, jer se otvaraju nova radna mesta i obezbeđuje rast građevinskog i ostalih sektora.

Iz tog razloga, kako je ukazao, naredne godine imaćemo više od 330 milijardi dinara izdvojenih za kapitalna ulaganja, što čini 5,5 odsto našeg BDP-a.

Na osnovu procena za sledeću godinu predvideli smo rast našeg BDP-a za šest odsto, rekao je ministar i podsetio na to da je u poslednjem kvartalu 2019. godine stopa rasta naše ekonomije bila 6,2 procenta, a u prvom kvartalu ove godine, iako je epidemija koronavirusa počela u martu, imali smo stopu rasta od 5,1 odsto.

Mali je, govoreći o povećanju životnog standarda, napomenuo da je od 1. januara sledeće godine planirano povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade, kao i dodatno rasterećenje privrede, odnosno smanjenje doprinosa za 0,6 odsto.

Prema njegovim rečima, penzije će po švajcarskoj formuli od 1. januara biti povećane za 5,9 odsto, minimalna zarada će porasti za 6,6 procenata, plate za zdravstvene radnike za pet odsto, dok će za ostale u javnom sektoru one biti uvećane za 3,5 odsto, a od 1. aprila i dodatno za 1,5 odsto, a u planu je i povećanje plata za vojnike za 10 procenata.

Ministar je naglasio da za sada nema potrebe za dodatnim prolongiranjem plaćanja poreza i doprinosa, ali da se prati situacija u svetskoj, regionalnoj i domaćoj ekonomiji.

Ove godine, milion i 50 hiljada zaposlenih dobilo je pet minimalnih zarada, ali ne isključujem mogućnost pomoći naredne godine. To naravno zavisi od situacije u svetskoj ekonomiji, kao i od stope i brzine oporavka ekonomije u regionu, predočio je Mali.

Država je, kako je napomenuo, tokom 2020. godine pomogla građane i privredu sa više od šest milijardi evra, uz dodatne mere do kraja godine, što čini 12,7 odsto našeg BDP-a.

Ministar se osvrnuo i na javni dug Srbije, konstatujući da je pandemija koronavirusa povećala javni dug u svim državama, ali da mi nismo prešli nivo Mastrihta od 60 odsto niti u 2020, niti je to predviđeno u 2021. godini.

Mi nemamo ništa vanredno, osim redovnih aukcija koje smo planirali za narednu godinu. Ne računam bilateralne sporazume koje imamo za velike investicije, poput završetka dela auto-puta Preljina–Požega. Kako se budu završavali radovi, tako ćemo povlačiti novac, objasnio je on.

Mali je dodao da se Srbija ne zadužuje kao što je nekada bio slučaj, i objasnio da će država od prodaje Komercijalne banke gotovo polovinu novca iskoristiti za vraćanje starog duga iz 2012. godine.

Naime, kako je predočio, reč je o azerbejdžanskom kreditu. Mi sada na međunarodnom tržištu dobijamo jedan odsto kamate, a ovo je kredit od četiri odsto na 300 miliona evra.

Pre dve nedelje smo iskoristili povoljnu situaciju na tržištu i refinansirali deo kredita koji je uzet po stopi od 7,25 odsto i koji dospeva u septembru naredne godine. Taj kredit smo refinansirali po stopi od jedan odsto. Upravo to se zove odgovorna ekonomska politika, odnosno odgovorno upravljanje javnim dugom, objasnio je Mali.

Ministar je ponovio da se sledeće godine povećavaju plate i penzije u skladu sa mogućnostima i da se ulaže u kapitalne investicije bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, bez povećanja javnog duga u odnosu na BDP, ocenjujući da se na taj način borimo za stopu rasta koju smo imali pre krize.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/503705/od-1-januara-povecanje-penzija-za-59-odsto.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)