POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

 

Misija MMF-a od danas u poseti Srbiji

povodom druge revizije aranžmana

Beograd, 11. mart 2022.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kejs Martejn, povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom.

Cilj ovog aranžmana, koji je započet u junu prošle godine, jeste dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Mali je tom prilikom istakao da su već ostvareni značajni koraci koji su predviđeni aranžmanom, te da nas u narednom periodu očekuju strukturne reforme koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, Zelenu agendu i drugo.

On je podsetio na to da je u prethodnom periodu, što je u skladu sa aranžmanom, objavljen spisak programa državne pomoći, te da je usvojena metodologija za praćenje fiskalnih rizika.

Takođe, kako je dodao, usvojen je akcioni plan sa rokovima za sprovođenje nove strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i nova strategija za razvoj tržišta kapitala i odgovarajući vremenski ograničen akcioni plan za njeno sprovođenje.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Razmatrano je i uvođenje novih sistema e-faktura i e-fiskalizacije u Srbiji, pri čemu je Mali još jednom naglasio da svi obveznici fiskalizacije moraju da pređu na novi sistem do 1. maja.

Ministar se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje naše zemlje, navodeći da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, što pokazuje da smo očuvali poverenje investitora uprkos pandemiji.

Mali je naveo i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu.

Na sastanku je bilo reči i o tri paketa podrške kojima je država pomogla privredu i građane tokom pandemije, a koja su ukupno vredna približno 8,8 milijardi evra, odnosno 18,2 odsto BDP.

Jedna od tema sastanka bila je i pomoć države majkama koje su dobile ili će dobiti dete nakon 1. januara, kako bi im se pomoglo pri kupovini stana ili kuće.

Sagovornici su razgovarali i o najnovijim merama koje je Vlada usvojila, a koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, ograničenje cene pojedinih naftnih derivata i smanjenje akciza na gorivo.

Misija MMF-a je danas započela posetu Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), koji će trajati do kraja 2023. godine (30 meseci). Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

U novembru 2021. godine je uspešno završena prva revizija programa, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/616414/misija-mmf-a-od-danas-u-poseti-srbiji-povodom-druge-revizije-aranzmana.php

 

* * *

 

Počeli zvanični razgovori delegacije Srbije sa misijom MMF-a

 

Beograd, 11. mart 2022.

 

Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije započeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Delegaciju Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kejs Martejn.

Misija MMF-a trajaće do 23. marta i tokom nje razgovaraće se o aktuelnim fiskalnim, monetarnim i ukupnim makroekonomskim kretanjima, a biće razmotrena i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa.

Razgovori se vode u okviru drugog razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim 30-mesečnim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) koji je odobren u junu 2021. godine.

Prvo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa okončano je u decembru 2021. godine kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja.

Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate Republike Srbije, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/616261/poceli-zvanicni-razgovori-delegacije-srbije-sa-misijom-mmf-a.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)