POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

 

Višestruki značaj primene novog sistema eFiskalizacije

Beograd, 2. decembar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković obišli su danas lokalnu prodavnicu „3M“ u Barajevu, koja je prva u Srbiji počela da primenjuje novi sistem eFiskalizacije.

Mali je, nakon simbolične kupovine, proverio fiskalni račun skeniranjem QR koda na telefonu, a potom je sa Marković i vlasnicom prodavnice Sonjom Nikolić zalepio na izlog nalepnicu koja potvrđuje da je prodavnica eFiskalizovana.

On je, podsetivši na to da stari sistem postoji od 2003. godine, rekao da je novi sistem jednostavan, efikasan i ide u korak sa digitalizacijom i novim tehnologijama, jer kao fiskalni uređaj možete koristiti i mobilni telefon i tablet.

Ministar je napomenuo da više nema rezervnih papirnih rolni, a nema ni potrebe za plaćanjem godišnjih servisa fiskalnih kasa, dodavši da je za privredu najvažnije to što se na ovaj način efikasnije borimo protiv nelojalne konkurencije.

Svi koji rade u skladu sa zakonom neće imati problema, a s obzirom na to da ćemo kroz ovaj sistem olakšati rad Poreske uprave, to znači da ćemo biti efikasniji i u borbi protiv sive ekonomije i onih koji ne rade u skladu sa zakonom, podvukao je Mali.

Prema njegovim rečima, proces implementacije novog sistema fiskalizacije je započet, a prelazni period traje do kraja aprila sledeće godine, uz napomenu da je do sada lokacije prijavilo približno 52.000 privrednih subjekata.

On je pozvao sve fiskalne obveznike da što pre završe ovaj proces, jer ovo privredu ne košta apsolutno ništa – Vlada daje subvencije kako bi bili pokriveni troškovi nove fiskalizacije, i to 100 evra za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj.

Ministar je napomenuo da se očekuje da će ukupan broj onih koji će koristiti novi sistem fiskalizacije biti 160.000 do 170.000, uključujući i nove obveznike fiskalizacije.

Događaju su prisustvovali i proizvođači hardvera koji je implementiran u prodavnici „3M“ u Barajevu, a tim povodom Mali je rekao da su oni razvili i sistem za implementaciju eFaktura.

Dakle, dali smo priliku mladima da se angažuju, ostvare ideje i zarade novac, a da nam cela ekonomija ide napred, objasnio je on i dodao da se kroz eFiskalizaciju i eFakture gradi neuporedivo atraktivnije i transparentnije privredno okruženje, čime jača privreda i stvaraju se osnovi za dalji rast srpske ekonomije.

Marković je istakla da je za Poresku upravu novi sistem eFiskalizacije veoma značajan jer će moći da se na kvalitetan način prati rad poreskih obveznika i da se u svakom momentu proveri da li je dobro obračunat PDV.

Sada možemo da kontrolišemo one za koje postoji sumnja ili analiza rizika koja pokazuje da postoji mogućnost izbegavanja plaćanja poreza, dok će oni revnosni imati manje kontrola, napomenula je ona.

Vlasnica prodavnice je iskazala zahvalnost državi na novom sistemu eFiskalizacije koji je uvela u svoj objekat i u primeni je već desetak dana, podvukavši da novi sistem znatno olakšava njihov rad.

Imali smo obuke koje su nam pomogle da prevaziđemo eventualne probleme, da što bezbolnije pređemo na novi sistem. Iskoristili smo subvencije, što nam je dosta pomoglo, jer  nismo imali troškove, rekla je Nikolić.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/595009/visestruki-znacaj-primene-novog-sistema-efiskalizacije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)