POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

Beograd, 17. novembar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, i kompanija Viza i Masterkard - potpisali su danas u Ministarstvu finansija Sporazum o saradnji, kojim je zvanično lansirana Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

Ova inicijativa je projekat podrške malim trgovcima i institucijama da modernizuju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom Srbije.

Između ostalog, predviđena je podrška izradi i sprovođenju novog nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, jačanje svesti građana i privrede o mogućnostima bezgotovinskog plaćanja i prednostima u odnosu na gotovinu, razmena iskustava sa drugim zemljama.

Okosnica projekta je razvoj prihvatne infrastrukture u malim i srednjim preduzećima i na šalterima institucija. Kroz poseban program subvencija, planirano je uvođenje do 25.000 POS terminala na prodajnim mestima na kojima do sada nije bilo moguće platiti karticom, uz snižene trgovačke naknade u trajanju od godinu dana.

Mali je naglasio da je, osim eFiskalizacije i eFaktura, i bezgotovinsko plaćanje veoma važno za razvoj transparentne ekonomije i fer konkurencije, dodavši da se na ovaj način dodatno promoviše borba protiv sive ekonomije, pri čemu je predviđena nabavka 25.000 uređaja, koje će NALED i GIZ subvencionisati za male preduzetnike.

On je dodao da su Ministarstvo finansija i Vlada Srbije otvoreni za saradnju i slične inicijative, kao i za pomoć ukoliko bude potrebe da se broj uređaja poveća, podsetivši na to da Ministarstvo trenutno sprovodi dve velike inicijative – uvode se novi sistem fiskalizacije i eFakture.

Počeli smo da uvodimo novi sistem 1. novembra i pozivam sve preduzetnike koji su obveznici novog Zakona o fiskalizaciji da nabave nove fiskalne uređaje. U ovom trenutku je oko 40.000 preduzeća već prijavljeno za subvencije. Očekujem da će do kraja aprila sledeće godine, kada je i krajnji rok za uvođenje fiskalizacije, svi obveznici biti u potpunosti spremni za tu veliku promenu, naveo je Mali.

On se osvrnuo i na uvođenje sistema eFaktura, za šta je rekao da je rezultat osluškivanja privrede i njenih potreba, uz napomenu da se elektronske fakture uvode u dve faze.

Naime, do kraja godine, sva javna preduzeća i korisnici javnih sredstava treba da pređu na taj sistem, a do kraja 2022. godine privatni sektor koji je u sistemu PDV-a. Reč je o još jednoj inicijativi koja treba da doprinese transparentnijem, atraktivnijem, konkurentnijem poslovnom okruženju u našoj zemlji, zaključio je ministar.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je višegodišnji projekat koji su pokrenuli GIZ, Masterkard i Viza, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija, pod okriljem develop programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Direktorka GIZ Srbija Daniela Funke navela je da develop program povezuje javni i privatni sektor u realizaciji projekata od značaja za celokupnu zajednicu, poput ove inicijative koja doprinosi borbi protiv sive ekonomije i većoj finansijskoj inkluziji u Srbiji.

Funke je napomenula da će se u njenom sprovođenju GIZ voditi principom „Da niko ne bude izostavljen“ kako bismo obezbedili pozitivan efekat razvoja bezgotovinskih plaćanja na osetljive društvene grupe.

Takođe, inicijativa je otvorena za sve zainteresovane organizacije i kompanije iz bankarskog, ICT i drugih sektora, koje žele da doprinesu izgradnji bezgotovinskog društva i ostvarenju ciljeva Agende 2030, rekla je ona.

Nacionalna inicijativa inspirisana je sličnim programom u Poljskoj, gde je za više od tri godine uvedeno 430.000 novih POS terminala, odnosno gotovo 40 odsto od postojećih 1,1 milion.

Terminale je dobilo 303.000 trgovaca tako da je broj onih koji prihvataju bezgotovinsko plaćanje sada povećan na više od 490.000.

Direktorka NALED-a Violeta Jovanović izjavila je da se ovim projektom podržava razvoj svih vidova bezgotovinskih plaćanja u Srbiji bilo da je reč o karticama, instant plaćanjima skeniranjem QR koda, onlajn i mobilnom bankarstvu i plaćanjima „nove generacije“.

Cilj nam je, kako je podvukla, da malim trgovcima spustimo troškove, a građanima obezbedimo mogućnost izbora kako će kupovati ili plaćati usluge.

Sa dodatnih 25.000 POS lokacija planiramo da povećamo raspoloživu infrastrukturu za gotovo četvrtinu. Iako sada imamo gotovo 110.000 aktivnih POS terminala, treba imati u vidu da je to i dalje 2,2 puta manje na milion stanovnika u odnosu na prosek EU, naglasila je Jovanović.

Slogan Nacionalne inicijative je „Bolji način“ s obzirom na prednosti bezgotovinskih plaćanja naspram keša kada je reč o efikasnosti, pouzdanosti i sigurnosti.

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Masterkard Jelena Ristić rekla je da je Masterkard istraživanje pokazalo da 80 odsto građana Srbije ima mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama i mobilnim telefonima, a ovu opciju najviše koriste u supermarketima, na benzinskim pumpama i za kupovinu garderobe.

Čak 79 odsto ispitanika ističe da su takva plaćanja brža i jednostavnija od drugih načina. Pandemija koronavirusa je stvorila još veću potrebu za bezgotovinskim plaćanjima i zato je bitno da podržimo male privrednike da se prilagode i steknu nove klijente, rekla je Ristić.

Jedna od ključnih prednosti bezgotovinskih plaćanja jeste i činjenica da je transakcija vidljiva i zabeležena, za razliku od transakcija u kešu gde promet ostaje neprimetan poreskim organima ako nije izdat račun.

Direktorka poslovnog razvoja u kompaniji Viza Ana Marković istakla je da je istraživanje ove kompanije pokazalo da bi povećanje digitalnih plaćanja za samo pet odsto tokom pet godina moglo da smanji obim sive ekonomije i do 13 odsto.

Zato je razvoj bezgotovinskog društva jedan od prioriteta koji delimo sa državom. Čak 84 odsto globalne sive ekonomije zastupljeno je u sedam sektora, među kojima su maloprodaja i ugostiteljstvo. Verujemo da Nacionalnom inicijativom možemo da napravimo veliku promenu u ovim sektorima, poručila je Marković.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590842/pokrenuta-nacionalna-inicijativa-za-bezgotovinsko-placanje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)