POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Korak ka pristupanju Srbije Međunarodnoj investicionoj banci

Beograd, 29. oktobar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i predsednik Upravnog odbora Međunarodne investicione banke Nikolaj Kosov potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i te finansijske institucije.

Potpisivanje ovog dokumenta predstavlja jedan od koraka u pristupanju Srbije Međunarodnoj investicionoj banci, jednoj od vodećih i najbolje ocenjenih međunarodnih finansijskih institucija, koju čine devet zemalja sa prostora Evrope i Azije.

Takođe, to je jedina multilateralna razvojna banka sa centralom u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Moody’s ocenjuje ovu banku sa ocenom A3 sa stabilnim izgledima, S&P ocenjuje sa A- sa stabilnim izgledima, Fitch sa ocenom A- sa stabilnim izgledima, dok je ruska AKRA ocenjuje kao A, sa stabilnim izgledima.

Ova banka je specijalizovana za srednjoročno i dugoročno finansiranje projekata, čiji je cilj podrška ekonomskom razvoju država članica i pozitivnom društvenom, ekonomskom i ekološkom uticaju.

Mali je rekao da je potpisivanje Memoranduma još jedan pokazatelj da je Srbija postala poželjna investiciona destinacija i da je u svetu prepoznata atraktivnost domaćeg tržišta, što će rezultirati prilivom novih investicija i boljim životom građana.

Članstvo u ovoj eminentnoj organizaciji predstavlja još jedan dokaz o želji naših međunarodnih partnera i prijatelja da Srbija bude deo međunarodnog finansijskog kluba, i time ne samo da podstakne sopstveni ekonomski razvoj, već da bude i deo svetskih finansijskih tokova i odlučivanja, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan korak ka unapređenju i jačanju finansijskog sistema naše zemlje.

On je podsetio na to da su obveznice Srbije zvanično uključene u J.P. Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju, što je potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu, napomenuvši da ovaj indeks prate svi veliki svetski investitori koji sada imaju Srbiju u vidu za potencijalna ulaganja.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih ciljeva razvoja tržišta kapitala u Srbiji jeste ubrzani rast BDP-a, jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda građana, kroz omogućavanje novih investicionih mogućnosti kako za domaće, tako i za strane investitore.

Mali je ukazao na to da je nedavno usvojena Strategija razvoja tržišta kapitala, koja će doprineti ubrzanom razvoju tog tržišta, većoj ponudi finansijskih instrumenata i većem broju investicija, a što će pozitivno uticati na privredni rast naše zemlje.

Prema njegovim rečima, stvoriće se nove mogućnosti za rast preduzeća, kako malih i srednjih, tako i velikih, čime se povećava i broj radnih mesta.

On je naglasio da renomirane svetske agencije za ocenu kreditnog rejtinga prepoznaju da je Srbija danas stabilna ekonomija, sa stabilnim javnim finansijama.

Ministar je podsetio na to da je agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings u poslednjem izveštaju u septembru potvrdila kreditni rejting Srbije BB+ i izglede za njegovo dalje povećanje procenila kao stabilne.

Takođe, Standard and Poor΄s je potvrdio kreditni rejting Srbije BB+ sa stabilnim izgledima za njegovo dalje povećanje, dok je Moody's u svom poslednjem izveštaju povećao ovaj rejting na Ba2 sa stabilnim izgledima za dalje povećanje, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, renomirane međunarodne rejting agencije prepoznale su napredak Srbije, koja je jedna od retkih zemalja u svetu koja je zadržala pozitivne rejting izglede uprkos šoku koji je izazvala pandemija koronavirusa.

Mali je rekao i da je Srbija emitovala svoju prvu zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od jedan odsto, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu.

Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, time je napravljen još jedan presedan i emitovana je obveznica ročnosti 15 godina, čime je Srbija uspela da obezbedi finansiranje na međunarodnom finansijskom tržištu na najduži rok do sada.

Sve ovo su jasni pokazatelji jačine i otpornosti naših javnih finansija i naše ekonomije. Kada mnogo jače svetske privrede posustaju, mi postižemo impresivne rezultate i stvaramo prostor za nove investicije, nova radna mesta i bolji život građana, zaključio je ministar.

Kosov je naveo da će članstvo Srbije u Međunarodnoj investicionoj banci dati dodatni podsticaj bilateralnoj i multilateralnoj saradnji između država članica, povećavajući izglede za integracione inicijative.

On je istakao da je Međunarodna investiciona banka na putu da po prvi put u više od 50 godina postojanja dočeka potpuno novu zemlju akcionara, napomenuvši da je širenje aktivnosti na Zapadni Balkan u potpunosti u skladu sa pravcem koji ova banka aktivno prati proteklih godina,

U ime svih u Međunarodnoj investicionoj banci, želim da izrazim zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, koji su svojim zalaganjem otvorili put za nesmetan, konstruktivan i plodotvoran dijalog koji je doveo do današnjeg potpisivanja, rekao je Kosov.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/586402/korak-ka-pristupanju-srbije-medjunarodnoj-investicionoj-banci.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)