POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Dovoljno novca za povećanje penzija, plata i minimalne zarade

Beograd, 2. avgust 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas da Srbija, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatimaima dovoljno novca za povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade, kao i za isplatu dodatnih 20.000 dinara penzionerima u februaru naredne godine.

Mali je, gostujući na TV Pinkgrađanima čestitao na rezultatima ostvarenim u prvih sedam meseci ove godine, navodeći da je Srbija, uprkos aktuelnoj pandemijiu junu i julu ove godine imala neočekivani suficit u budžetu, od približno 60 milijardi dinara.

U tom perioduplanirali smo minus od 198 milijardi, a na kraju sedmog meseca imamo minus od 38,5 milijardi dinara. Rezultat je bolji za oko 160 milijardi dinara, odnosno milijardu i 300 miliona evra. Bolji su nam i prihodi i naplata PDV-a i sve što je planirano, naveo je on.

Ministar je podsetio na to da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast od 1,7, a u drugom kvartalu 13,4 odsto, što čini da je rast u prvoj polovini godine oko 7,5 odsto, dodajući da je država bila usmerena na to da pomogne onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Kao što je i predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao, penzije od januara sigurno neće rasti ispod 5,5 do šest odsto, u skladu sa švajcarskom formulom. I ove godine su penzije povećane 5,9 procenata uprkos pandemiji, rekao je Mali.

Kontinuirano podržavamo građane, posebno najstarije, pri čemu penzije rastu iz godine u godinu. Plate u javnom sektoru takođe rastu i iz te perspektive treba posmatrati planiranu uplatu od 20.000 dinara penzionerima. Mislim da je to sjajna vest za najstarije, a i pokazuje stepen naše brige za njih, za najugroženije, naveo je on.

Ministar se osvrnuo i na mere podrške prošle godine, kada je počela pandemija, podsetivši na to da je prva mera koju je Vlada Srbije preduzela bila uplata 4.000 dinara penzionerima kako bi se ublažile posledice pandemije, odnosno za kupovinu lekova, maski i svega što je bilo najpotrebnije u tom momentu.

Nakon toga, svim građanima, uključujući i penzionere, isplatili smo 100 evra. Krajem prošle godine, kada smo videli da imamo prostora u budžetu, isplatili smo dodatnih 5.000 dinara za penzionere i 10.000 dinara za sve medicinske radnike. Pored toga, bile su im povećane i plate, rekao je Mali.

On je objasnio da se podrška građanima nastavila i ove godine, dodavši da se uprkos pandemiji išlo sa povećanjem minimalne zarade od 6,6 odsto, povećanjem plate u javnom sektoru od pet procenata, kao i penzije za 5,9 odsto.

Ove godine isplatili smo svim punoletnim građanima 30 evra, preostaje još isplata 30 evra u novembru, a kao što je predsednik Srbije obećao, i dodatnih 20 evra u decembru. U septembru će biti uplaćeno dodatnih 50 evra za penzionere, a 20.000 dinara isplatićemo u februaru naredne godine, ukazao je Mali, ističući da su mere podrške države dale rezultate.

Naplata PDV-a je bila veća nego 2019. godine, nije bilo nestašica na rafovima, ljudi su imali novca, dobili su prošle godine po 100 evra podrške od države, a ove godine 30+30+20 evra. Da ne zaboravimo, država je uplatila i pomoć od 3.000 dinara građanima koji su se vakcinisali do kraja maja, podsetio je ministar.

Prema njegovim rečima, ova podrška države podigla je likvidnost našoj privredi, a s druge strane optimizam građana, jer su videli da je država stabilna i snažna, kao i da ima novca, kojeg ne bi bilo da predsednik Vučić nije započeo teške ekonomske reforme 2014. godine, koje su za posledicu imale četiri godine suficita u budžetu.

Reformama su najteže bili pogođeni naši najstariji sugrađani. Tada smo rekli da nam je potrebno do tri godine da saniramo posledice neodgovorne politike i spasimo zemlju koja je bila na ivici bankrota, ukazao je on.

Teške mere su nas dovele do toga da pred krizu uzrokovanu koronavirusom budemo u potpunosti stabilni, da nam učešće javnog duga u odnosu na BDP bude pod kontrolom, da krenemo sa visokim stopama rasta i rastom prosečne plate i penzije. Kada se pojavila pandemija, mogli smo da reagujemo sa osam milijardi evra i podržimo i građane i privredu, naglasio je ministar.

Mali je naveo da će deficit do kraja godine biti mnogo manji nego što je projektovano, te da kontinuirana podrška i privredi i građanima nema veze sa političkim okolnostima.

On je naglasio da se u Srbiji danas gradi sigurna budućnost naše dece, te da je najvažniji posao ove vlade podizanje životnog standarda građana iz meseca u mesec.

Ministar je rekao da će predlog Vlade poslodavcima i sindikatima biti da povećanje minimalne zarade od 1. januara sledeće godine bude 9,4 ili 9,5 procenata, odnosno da sa 32.022 dinara, koliko je sada u proseku, idemo na preko 35.000 dinara.

Ako očekujemo stopu rasta BDP-a od 6,5 do 7 odsto, ovo je povećanje minimalne zarade koje je veće u odnosu na povećanje BDP-a. Tako je bilo od 2018. godine. Ovo je veoma važno i za socijalni status zaposlenih, jer rast minimalne zarade podiže prosečnu platu, naveo je on.

Nije slučajno što smo već krajem 2019. godine imali prosečnu zaradu od preko 500 evra, a sada je već 65.000 dinara. Očekujemo da ćemo sa ovim podizanjem minimalne zarade, prosečnu zaradu sledeće godine podići na nivo od 612 evra, a to znači da će ona u decembru ići od 630 do 650 evra, naveo je Mali i podsetio na to da je pre samo nekoliko godina prosečna plata bila 329 evra.

Ministar je zaključio da u doba najveće krize ikada Srbija ostvaruje pobedu u ekonomiji – po stopi rasta, po nikada većim investicijama, kao i po stabilnosti javnog duga, koji je trenutno 56,2 odsto u odnosu na BDP, što je daleko od nivoa propisanog Mastritskim ugovorom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/566152/dovoljno-novca-za-povecanje-penzija-plata-i-minimalne-zarade.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)