POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

PRIVREDA 

Očekivana stopa rasta u drugom kvartalu između 12 i 15 odsto

Beograd, 23. jul 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je sa trećim paketom ekonomske pomoći država uspela da sačuva radna mesta i privredu, o čemu govore rezultati po pitanju stope rasta.

Mali je podsetio na to da je u toku primena trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije, i najavio da će 28. jula biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima, koji primaju 600 evra po autobusu.

Takođe, kako je dodao, 6. avgusta će biti isplaćena pomoć za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, njih 777, koja nisu obuhvaćena prošle godine.

Potom, 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugrađane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije, objasnio je on.

Ministar je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno približno 266 milijardi dinara, pri čemu je isplaćeno tri puta po polovina minimalne zarade za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o milion i 200 hiljada radnika.

Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene, odnosno one koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana, kao i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali, podsetio je on.

Mali se osvrnuo i na najavljeno povećanje minimalne cene rada sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara, naglasivši da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih, poslodavcima i Vladom.

Prema njegovim rečima, početkom godine imali smo povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, a istovremeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Svake godine, kako nam raste ekonomija, najveću korist imaju građani. Kada je minimalna cena rada u pitanju, po prvi put idemo na 300 evra. Sada je 32.000 dinara, a želimo da idemo sa povećanjem ne manjim od devet procenata, na 35.000 dinara, objasnio je on.

Ministar je ukazao na to da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u našoj zemlji, koja je u aprilu iznosila približno 560 evra.

Srbija nezaustavljivo ide napred, ekonomija nije pala na velikim izazovima, poput pandemije, i nikada nisu bile veće plate i penzije, iza čega stoji čvrsta opredeljenost ka poboljšanju životnog standarda građana, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/563781/ocekivana-stopa-rasta-u-drugom-kvartalu-izmedju-12-i-15-odsto.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)