POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Mali predstavio zakonske predloge važne za dalji rast ekonomije

Beograd, 6. jul 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas u Skupštini Srbije zakonske predloge koji se odnose na tri važna stuba, oslonca našeg daljeg privrednog rasta, a to su infrastruktura, zaštita životne sredine i modernizacija javnog sektora.

Mali je objasnio da su ovi dokumenti ključni za dalji ekonomski razvoj, naglasivši da je reč o rafitikaciji više finansijskih sporazuma vrednih 768,8 miliona evra.

Očekujemo da će stopa rasta naše ekonomije u drugom kvartalu biti 15 odsto, pri čemu nikada nismo imali veću stopu rasta. To nam sa stopom privrednog rasta iz prvog kvartala od 1,7 odsto sa sigurnošću obezbeđuje rast veći od šest procenata do kraja godine, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, ovi sporazumi će nam omogućiti da idemo i preko toga jer obezbeđujemo novac za najvažnije infrastrukturne radove koji se odnose na ekologiju, razvoj putne i železničke mreže i javnu upravu.

On je naveo i da se, ako se nastavi rast ovom brzinom, otvara prostor za dalje povećanje plata i penzija, uz napomenu da naša zemlja, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, ide nezaustavljivo napred.

Mali je rekao i da će nam zbog visoke stope rasta javni dug ostati ispod 60 procenata, što je održivo i ispod kriterijuma iz Mastrihta.

Ministar se osvrnuo na veoma važan Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, ističući da su odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri.

Od 2016. godine ostvarujemo robni suficit sa ovom zemljom. Sporazumom se podstiču dalje investicije, robna razmena i ekonomski razvoj. Ako nastavimo sa većim izvozom u odnosu na uvoz robe, to će sve ići u korist građana Srbije, objasnio je Mali, navodeći da u našoj zemlji posluje oko 500 britanskih preduzeća, koji upošljavaju naše radnike.

Pred poslanicima su i dva zakonska predloga koja se odnose na unapređenje efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, kao i na pitanja iz oblasti ekologije. Reč je o dva programska zajma za razvojne politike za efikasnost javnog sektora i zeleni oporavak.

Ukupna vrednost ovih sporazuma sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj jeste 82,6 miliona evra, dok će Francuska agencija za razvoj obezbediti dodatnih 50 miliona evra, rekao je Mali i dodao da ovi sporazumi omogućavaju da se deo planirane zelene agende sprovede u delo.

On je podsetio na to da će se do kraja godine na međunarodno finansijsko tržište izaći sa zelenim obveznicama i da ćemo kandidovati projekte iz raznih oblasti, te da očekuje dobar odziv investitora, kao i potvrdu zelene agende.

Da nije zapostavljen nijedan segment infrastrukture, govori u prilog i to što su se na dnevnom redu našli predlozi zakona koji se odnose na modernizaciju železničkog sektora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost ovog projekta je 102 miliona evra – 51 milion evra obezbedila je Francuska agencija za razvoj, a drugu polovinu Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Vlada Srbije je opredeljena da investira u nove puteve, ali i u revitalizaciju postojećih železničkih pruga kako bi se ubrzao privredni rast, zaposlila industrija i unapredila infrastruktura, što je preduslov za dolazak investitora i otvaranje fabrika, naveo je Mali.

Ovim sporazumima, kako je prezicirao, predviđena je rekonstrukcija velikog broja pružnih prelaza, obnova koloseka, tunela u centru Beograda i izgradnja druge faze železničke stanice u Beogradu.

Prioritet predstavljaju i završetak brze pruge Beograd–Budimpešta i rekonstrukcija pravaca Niš–Dimitrovgrad i Subotica–Segedin. U budžetu je izdvojeno i 62 miliona evra za nabavku tri nove vozne kompozicije kako bi se građani vozili savremenim vozovima, naglasio je ministar.

Od važnih predloga tu je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu - Projekat integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine primenom višefaznog programskog pristupa između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj

Ovaj sporazum je vredan 78,2 miliona evra a ideja je da saniramo nasipe duž koridora reke Save kao što je nasip na Kolubari koji štiti Obrenovac, zatim nasipa na Novom Beogradu, koji štiti Beograd, razvoju lučke infrastrukture u Sremskoj Mitrovici. Planiranje i razvoj turizma na koridorima Save i Drine kao i projektovanje master plana za nautički turizam, naveo je Mali.

Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Gasni interkonektor Niš–Dimitrovgrad–Bugarska (granica) između Republike Srbije i Evropske investicione banke, ministar je označio kao najvažniji ugovor i projekat koji će se realizovati u toj oblasti u našoj zemlji.

Projekat treba da obezbedi stabilno snabdevanje gasom i da diverzifikuje načine na koje gas stiže u Srbiju kako bi smanjila zavisnost od jednog pravca.

Za našu privredu je od ključne važnosti da se obezbedi dovoljno gasa. On je čist, ekološki prihvatljiv, i daje mogućnost fabrikama da povećaju svoje kapacitete, rekao je Mali i dodao da je vrednost projekta oko 85,5 miliona evra.

Na razmatranju se našao i projekat koji se odnosi na Moravski koridor, pri čemu je ukupna vrednost ugovora 431,6 milion evra.

Radi se od projektu koji je od nacionalnog značaja i deo je plana „Srbija 2025“. Ove godine gradimo minimum sedam ili osam novih puteva, a Moravski koridor je jedan od njih, rekao je ministar.

Izgradnja je već krenula i deo od Pojata do Kruševca biće gotov već naredne godine. Pored toga, gradi se deonica Preljina–Požega, Sremska Rača–Kuzmin, Ruma–Šabac–Loznica, ali i profil auto-puta od Novog Beograda ka Surčinu, predočio je on.

Prema njegovim rečima, namera je i da počnemo ove godine izgradnju Fruškogorskog koridora i izgradnju auto-puta Beograd–Zrenjanin i tzv. Dunavsku magistralu od Požarevca ka Golupcu.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/559884/mali-predstavio-zakonske-predloge-vazne-za-dalji-rast-ekonomije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)