POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Danas isplata treće rate pomoći za auto-prevoznike

Beograd, 29. jun 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da će danas biti isplaćena treća rata sektorske pomoći za auto-prevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od pola godine.

Mali je naveo podatak da je danas uplaćeno približno 451 milion dinara za auto-prevoznike, odnosno oko 3,8 miliona evra, dodavši da će novac dobiti 654 privredna društva sa 6.393 licencirana, registrovana autobusa.

On je objasnio da je reč o auto-prevoznicima koji su stekli uslove za dobijanje ove vrste pomoći od države, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju suzbijanja posledica pandemije koronavirusa.

Prema njegovim rečima, sredstva se nalaze na računima autobuskih prevoznika otvorenih kod Uprave za trezor i mogu se koristiti od jutros u 8 časova, od kada su otvorene blagajne.

Ministar je ponovio da će auto-prevoznici kroz navedenu vrstu pomoći imati kontinuiranu podršku države u periodu od šest meseci, preciziravši da je za tu meru rebalansom budžeta opredeljeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

Pored pomoći namenjene za sve preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća koja se prijave, a koja je podrazumevala isplatu tri puta po pola minimalne zarade za mart, april i maj, postoje delatnosti koje smo odlučili da dodatno podržimo jer iza sebe imaju zaista težak period za poslovanje, rekao je Mali.

On je ukazao na to da je jedna od tih delatnosti sektor autobuskih prevoznika koji su od početka pandemije imali sužene uslove za poslovanje zbog ograničenja u kretanju kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

Ministar je naglasio da se država trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa su tako tokom juna isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike.

Prema njegovim rečima, pomoć od po 62.000 dinara dobilo je 3.139 lica, u koja spadaju samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturisamostalni izvođači kulturnih programa i samostalni saradnici u kulturi.

On je naveo da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ova pomoć, a odnosi se na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi.

Takođe, sredinom jula očekuje nas isplata pune minimalne zarade za ugostiteljeturističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, najavio je Mali, uz napomenu da će oni dobiti još jednu minimalnu zaradu sredinom avgusta.

Mali je podsetio na to da su sve navedene mere pomoći deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, čiji je iznos 266,1 milijardu dinara, odnosno približno dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP.

Ministar je rekao da su tokom 2020. godine sprovedena dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno približno šest milijardi evra, i dodao da su u zbiru, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vredna oko osam milijardi evra, što je, prema preliminarnim procenama, oko 17,4 odsto BDP-a.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557622/danas-isplata-trece-rate-pomoci-za-auto-prevoznike.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)