POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Danas isplata treće rate pomoći za auto-prevoznike

Beograd, 29. jun 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da će danas biti isplaćena treća rata sektorske pomoći za auto-prevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od pola godine.

Mali je naveo podatak da je danas uplaćeno približno 451 milion dinara za auto-prevoznike, odnosno oko 3,8 miliona evra, dodavši da će novac dobiti 654 privredna društva sa 6.393 licencirana, registrovana autobusa.

On je objasnio da je reč o auto-prevoznicima koji su stekli uslove za dobijanje ove vrste pomoći od države, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju suzbijanja posledica pandemije koronavirusa.

Prema njegovim rečima, sredstva se nalaze na računima autobuskih prevoznika otvorenih kod Uprave za trezor i mogu se koristiti od jutros u 8 časova, od kada su otvorene blagajne.

Ministar je ponovio da će auto-prevoznici kroz navedenu vrstu pomoći imati kontinuiranu podršku države u periodu od šest meseci, preciziravši da je za tu meru rebalansom budžeta opredeljeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

Pored pomoći namenjene za sve preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća koja se prijave, a koja je podrazumevala isplatu tri puta po pola minimalne zarade za mart, april i maj, postoje delatnosti koje smo odlučili da dodatno podržimo jer iza sebe imaju zaista težak period za poslovanje, rekao je Mali.

On je ukazao na to da je jedna od tih delatnosti sektor autobuskih prevoznika koji su od početka pandemije imali sužene uslove za poslovanje zbog ograničenja u kretanju kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

Ministar je naglasio da se država trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa su tako tokom juna isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike.

Prema njegovim rečima, pomoć od po 62.000 dinara dobilo je 3.139 lica, u koja spadaju samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturisamostalni izvođači kulturnih programa i samostalni saradnici u kulturi.

On je naveo da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ova pomoć, a odnosi se na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi.

Takođe, sredinom jula očekuje nas isplata pune minimalne zarade za ugostiteljeturističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, najavio je Mali, uz napomenu da će oni dobiti još jednu minimalnu zaradu sredinom avgusta.

Mali je podsetio na to da su sve navedene mere pomoći deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, čiji je iznos 266,1 milijardu dinara, odnosno približno dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP.

Ministar je rekao da su tokom 2020. godine sprovedena dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno približno šest milijardi evra, i dodao da su u zbiru, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vredna oko osam milijardi evra, što je, prema preliminarnim procenama, oko 17,4 odsto BDP-a.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/557622/danas-isplata-trece-rate-pomoci-za-auto-prevoznike.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)