POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

FISKALIZACIJA 

Novi model fiskalizacije olakšaće rad i privredi i državi

Beograd, 16. jun 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će primena novog modela fiskalizacije u Srbiji početi 1. januara naredne godine, pri čemu će njegova implementacija biti besplatna za privredu, jer će teret snositi država sa tri milijarde dinara koje su izdvojene budžetom za ovu godinu.

Mali je na skupu povodom predstavljanja novog modela fiskalizacije poručio proizvođačima hardverskih i softverskih rešenja da je proces u potpunosti otvoren i da svi imaju jednake šanse da ponude svoja tehnička rešenja.

On je, obraćajući se proizvođačima, istakao da je sadašnji sistem fiskalizacije uveden pre više od 15 godina, ali da je tehnologija koja se u toj oblasti može primeniti znatno napredovala, kao i da od njih očekuju nova rešenja.

Biće vam predstavljeno jedno rešenje na kojem ćete moći da radite, kako biste što pre izaši sa novim uređajima i softverskim rešenjima kojima treba da pomognete našoj privredi. To je važno da bismo ispunili definisano, a to je da primena nove fiskalizacije počne od 1. januara sledeće godine, rekao je ministar.

Kako je objasnio, važno da se ide u korak sa vremenom, odnosno da se modernizuje ova oblast, a ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza.

Ministar je podsetio na to da, uz Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Srbiji.

Uvođenje e-faktura je važan korak ka podizanju konkurentnosti naše privrede. To je još jedna inicijativa koju smo započeli, a pre mesec dana predstavili smo i taj novi sistem, predočio je Mali.

On je najavio da uvođenje e-faktura počinje 2022. godine, a predviđeno je da ove fakture koriste sva preduzeća koja su u obavezi PDV-a, bez obzira na to da li rade u javnom ili privatnom sektoru.

Mali je poručio da od proizvođača očekuje da u narednom periodu otkriju eventualne nedostatke sistema, kako bi što pre bili ispravljeni i napomenuo da je do početka primene ostalo još šest meseci.

Ministar je tom prilikom u testnom okruženju izdao i prvi fiskalni račun u novom sistemu fiskalizacije.

Proizvođačima hardverskih i softverskih rešenja, pored Malog, obratili su se i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i implemetator projekta, direktor „Telekoma Srbija“ Vladimir Lučić, a potom im je predstavljeno tehničko rešenje za fiskalne kase.

Marković je istakla da je projekat nove fiskalizacije zapravo nastavak programa transformacije i digitalizacije koji je započet, podsetivši na to da je Poreska uprava u prethodnom periodu digitalizovala sve poreske prijave, upite stanja, uverenja i mnoge druge obrasce.

Prema njenim rečima, projekat je u skladu sa opredeljenjima i aktivnostima Vlade Srbije na polju digitalizacije čitave državne uprave.

U narednom periodu, Poreska uprava će, zajedno sa Ministarstvom finansija, učiniti sve da se novi model fiskalizacije implementira u za to predviđenim rokovima, poručila je Marković.

Ona je uputila poziv proizvođačima da osmisle rešenja i da se prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja, koji je usklađen sa novim normativnim aktima i propisima.

Čadež je ukazao na to da nova fiskalizacija privredi omogućava uštede, a pomaže i u razvijanju novih poslovnih modela, ocenivši da ona predstavlja veliki korak u borbi za konkurentnost srpske privrede.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/553848/novi-model-fiskalizacije-olaksace-rad-i-privredi-i-drzavi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)