POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Temelji za novu garantnu šemu sa DFC-om

  

Beograd, 13. oktobar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom novootvorene kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) Džonom Jovanovićem o pokretanju nove garantne šeme, koja će pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Mali je ocenio da su današnjim razgovorom udareni temelji toj kreditnoj garantnoj šemi, izrazivši uverenje da ćemo izdejstvovati povoljne uslove za naše privrednike, a da će DFC u najvećem obimu biti garant uzetih kredita kod banaka u Srbiji.

U dosašnjoj garantnoj šemi, garant vraćanja tih kredita, ukoliko bi došlo do problema u otplati, bila je država Srbija, objasnio je on.

Ministar je dodao da je sama činjenica da DFC razmišlja o toj opciji i što je ona uopšte na stolu dokaz da postoji poverenje američke administracije u ekonomsku politiku Srbije, te da samim tim preuzimanje ovakve vrste ekonomskog rizika ne predstavlja veliki problem ni za američke investitore.

Prema njegovim rečima, dosadašnja garantna šema opravdala je sva naša očekivanja, privrednicima su na raspolaganju dve milijarde evra kod banaka, od čega su oni, malo više od polovine sredstava, odnosno oko 1,3 milijarde evra, već iskoristili.

Od tog novca oko 10 odsto je otišlo na refinansiranje postojećih kredita, dok 90 odsto čine uzeti krediti, rekao je Mali, objasnivši da to nisu samo krediti za likvidnost već i za investicije.

Prema njegovim rečima, preduzeća su dobila dodatni novčani impuls i likvidnost, a ono što je bilo na njima jeste da taj novac bude pravilno i funkcionalno upotrebljen.

Ministar je podsetio na to da se prva ugovorena garantna šema završava krajem ove godine, te da bi nova, dogovorena sa DFC, mogla da zaživi početkom naredne godine, kako bi privrednici imali malo više vremena za poslovno planiranje i prijavu.

Imajući u vidu sveopštu ekonomsku neizvesnost u svetu, veoma je važno da privrednim subjektima obezbedimo stabilne, ali pre svega što jeftinije izvore finansiranja na tržištu. Takođe, bitno nam je da preduzeća imaju izbor, odnosno da sama izaberu šta je najbolje za njih na tržištu, istakao je Mali.

On je dodao da su zato važniji što različitiji izvori finansiranja i da ta konkurentost izvora finansiranja može da obezbedi i znatno niže kamate.

Zbog toga ćemo intenzivno raditi i na razvijanju drugih finansijskih instrumenata kojima može da se finansira rast firmi koje posluju u Srbiji, najavio je ministar, izrazivši očekivanje da nije daleka budućnost kada će firme svoj razvoj finansirati sopstvenim sredstvima.

Mali je rekao da to sada nije realno jer ne postoji dovoljna akumulacija domaćeg kapitala, ali da će država učiniti sve da se taj kapital stvori jer je on jedini garant otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta.

Ministar je istakao da će, sa druge strane, država sa svojim javnim ulaganjima stvoriti digitalnu i putnu infrastrukturu sa ciljem da se taj posao preduzetnicima dodatno olakša.

On je napomenuo da su naši makroekonomski pokazatelji za sada dobri i pokazuju i da se u zdravstvenoj krizi izazvanoj koronavirusom dobro držimo.

Imamo nisku i stabilnu inflaciju koju držimo ispod dva procenta, siguran nivo deviznih rezervi, zdrav bankarski i finansijski sistem, uravnotežene državne finansije i tržište rada koje nije doživelo velike turbulencije i otpuštanja, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, DFC sve to prepoznaje, kao i potencijal Srbije kada je reč o razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, zbog čega je na sastanku posebno bilo reči o ulaganjima u žensko preduzetništvo i podsticanje startapova, što bi takođe bio jedan segment garantne šeme.

Ministar je objasnio da preostaje da se dogovori još dosta detalja i da se razgovara sa bankama na ovu temu.

Na dobrom smo putu i verujem da ćemo uskoro naše privrednike obradovati dobrim vestima, ali ne samo sa garantnom šemom, već i drugim javnim politikama Vlade kojima hoćemo da podstaknemo preduzetništvo. Očekujemo da ove godine budemo među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o stopi BDP-a, zaključio je Mali.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491395/temelji-za-novu-garantnu-semu-sa-dfc-om.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)