POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Temelji za novu garantnu šemu sa DFC-om

  

Beograd, 13. oktobar 2020.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom novootvorene kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) Džonom Jovanovićem o pokretanju nove garantne šeme, koja će pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Mali je ocenio da su današnjim razgovorom udareni temelji toj kreditnoj garantnoj šemi, izrazivši uverenje da ćemo izdejstvovati povoljne uslove za naše privrednike, a da će DFC u najvećem obimu biti garant uzetih kredita kod banaka u Srbiji.

U dosašnjoj garantnoj šemi, garant vraćanja tih kredita, ukoliko bi došlo do problema u otplati, bila je država Srbija, objasnio je on.

Ministar je dodao da je sama činjenica da DFC razmišlja o toj opciji i što je ona uopšte na stolu dokaz da postoji poverenje američke administracije u ekonomsku politiku Srbije, te da samim tim preuzimanje ovakve vrste ekonomskog rizika ne predstavlja veliki problem ni za američke investitore.

Prema njegovim rečima, dosadašnja garantna šema opravdala je sva naša očekivanja, privrednicima su na raspolaganju dve milijarde evra kod banaka, od čega su oni, malo više od polovine sredstava, odnosno oko 1,3 milijarde evra, već iskoristili.

Od tog novca oko 10 odsto je otišlo na refinansiranje postojećih kredita, dok 90 odsto čine uzeti krediti, rekao je Mali, objasnivši da to nisu samo krediti za likvidnost već i za investicije.

Prema njegovim rečima, preduzeća su dobila dodatni novčani impuls i likvidnost, a ono što je bilo na njima jeste da taj novac bude pravilno i funkcionalno upotrebljen.

Ministar je podsetio na to da se prva ugovorena garantna šema završava krajem ove godine, te da bi nova, dogovorena sa DFC, mogla da zaživi početkom naredne godine, kako bi privrednici imali malo više vremena za poslovno planiranje i prijavu.

Imajući u vidu sveopštu ekonomsku neizvesnost u svetu, veoma je važno da privrednim subjektima obezbedimo stabilne, ali pre svega što jeftinije izvore finansiranja na tržištu. Takođe, bitno nam je da preduzeća imaju izbor, odnosno da sama izaberu šta je najbolje za njih na tržištu, istakao je Mali.

On je dodao da su zato važniji što različitiji izvori finansiranja i da ta konkurentost izvora finansiranja može da obezbedi i znatno niže kamate.

Zbog toga ćemo intenzivno raditi i na razvijanju drugih finansijskih instrumenata kojima može da se finansira rast firmi koje posluju u Srbiji, najavio je ministar, izrazivši očekivanje da nije daleka budućnost kada će firme svoj razvoj finansirati sopstvenim sredstvima.

Mali je rekao da to sada nije realno jer ne postoji dovoljna akumulacija domaćeg kapitala, ali da će država učiniti sve da se taj kapital stvori jer je on jedini garant otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta.

Ministar je istakao da će, sa druge strane, država sa svojim javnim ulaganjima stvoriti digitalnu i putnu infrastrukturu sa ciljem da se taj posao preduzetnicima dodatno olakša.

On je napomenuo da su naši makroekonomski pokazatelji za sada dobri i pokazuju i da se u zdravstvenoj krizi izazvanoj koronavirusom dobro držimo.

Imamo nisku i stabilnu inflaciju koju držimo ispod dva procenta, siguran nivo deviznih rezervi, zdrav bankarski i finansijski sistem, uravnotežene državne finansije i tržište rada koje nije doživelo velike turbulencije i otpuštanja, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, DFC sve to prepoznaje, kao i potencijal Srbije kada je reč o razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, zbog čega je na sastanku posebno bilo reči o ulaganjima u žensko preduzetništvo i podsticanje startapova, što bi takođe bio jedan segment garantne šeme.

Ministar je objasnio da preostaje da se dogovori još dosta detalja i da se razgovara sa bankama na ovu temu.

Na dobrom smo putu i verujem da ćemo uskoro naše privrednike obradovati dobrim vestima, ali ne samo sa garantnom šemom, već i drugim javnim politikama Vlade kojima hoćemo da podstaknemo preduzetništvo. Očekujemo da ove godine budemo među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o stopi BDP-a, zaključio je Mali.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/491395/temelji-za-novu-garantnu-semu-sa-dfc-om.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)