POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Do kraja godine kontinuirana podrška privredi i građanima

Beograd, 16. april 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ponovio je danas da je treći paket pomoći države vredan 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije, a da zajedno sa podrškom iz dva paketa od prethodne godine čini ukupna izdvajanja od 17,2 odsto BDP-a.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da sa tom podrškom i planiranim investicijama u zdravstvo i infrastrukturu, Srbija pokazuje da je stabilna država, da ima jasan cilj da pomogne građanima i privredi i da zadrži makroekonomsku stabilnost.

Najveći teret krize preuzima država, ali zato očekujemo rast od šest odsto BDP i održavanje makroekonomske stabilnosti do kraja godine, rekao je on i ukazao na to da ove godine, gotovo da neće biti meseca u kome neće biti isplaćena finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika.

Prema njegovoj oceni, ovom podrškom pokrivene su sve kategorije stanovništva i privrede, čime ćemo, kao i prošle godine, sačuvati radna mesta, likvidnost i solventnost čitave privrede.

Ministar je, govoreći o rebalansu budžeta, objasnio da je on pre svega rađen zbog trećeg paketa mera, ali i većih ulaganja u kapitalne investicije, navodeći da je na nivou opšte države to 7,2 odsto BDP.

Svako ulaganje u infrastrukturu podstiče rast ekonomije, zapošljava privredu, otvara i održava radna mesta. Mi u ovom trenutku imamo četiri auto-puta koja gradimo, i to Preljina–Požega, Moravski koridor, Sremska Rača–Kuzmin i Novi Sad–Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri auto-puta, podsetio je on.

Mali je objasnio da će deo novca za ove projekte biti obezbeđen iz budžeta, a deo na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu.

Takođe, kako je dodao, rebalansom budžeta povećana su izdvajanja za poljoprivrednike za 4,9 milijardi dinara, kao i sredstva za ekologiju, te se kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njegovim rečima, u rebalansu budžeta izdvojili smo novac i za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, za nabavku vakcina, lekova, za početak rekonstrukcije KC u Novom Sadu i završetak radova na KC u Beogradu, za opremanje Doma zdravlja u Borči, kao i završetak rekonstrukcija opštih bolnica u brojnim gradovima Srbije.

On je najavio i novo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, rekavši da će prvo kolo početi 15. maja i da će važiti računi od 1. aprila.

Na ovaj način želimo dodatno da podignemo svest građana da je važno uzimati fiskalni račun i boriti se protiv sive ekonomije. Prošle godine sakupili smo 11,5 miliona koverti, što je 115 miliona računa, a vrednost naplaćenog poreza od tih računa je približno 100 miliona evra, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537231/do-kraja-godine-kontinuirana-podrska-privredi-i-gradjanima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)