POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Do kraja godine kontinuirana podrška privredi i građanima

Beograd, 16. april 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ponovio je danas da je treći paket pomoći države vredan 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije, a da zajedno sa podrškom iz dva paketa od prethodne godine čini ukupna izdvajanja od 17,2 odsto BDP-a.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da sa tom podrškom i planiranim investicijama u zdravstvo i infrastrukturu, Srbija pokazuje da je stabilna država, da ima jasan cilj da pomogne građanima i privredi i da zadrži makroekonomsku stabilnost.

Najveći teret krize preuzima država, ali zato očekujemo rast od šest odsto BDP i održavanje makroekonomske stabilnosti do kraja godine, rekao je on i ukazao na to da ove godine, gotovo da neće biti meseca u kome neće biti isplaćena finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika.

Prema njegovoj oceni, ovom podrškom pokrivene su sve kategorije stanovništva i privrede, čime ćemo, kao i prošle godine, sačuvati radna mesta, likvidnost i solventnost čitave privrede.

Ministar je, govoreći o rebalansu budžeta, objasnio da je on pre svega rađen zbog trećeg paketa mera, ali i većih ulaganja u kapitalne investicije, navodeći da je na nivou opšte države to 7,2 odsto BDP.

Svako ulaganje u infrastrukturu podstiče rast ekonomije, zapošljava privredu, otvara i održava radna mesta. Mi u ovom trenutku imamo četiri auto-puta koja gradimo, i to Preljina–Požega, Moravski koridor, Sremska Rača–Kuzmin i Novi Sad–Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri auto-puta, podsetio je on.

Mali je objasnio da će deo novca za ove projekte biti obezbeđen iz budžeta, a deo na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu.

Takođe, kako je dodao, rebalansom budžeta povećana su izdvajanja za poljoprivrednike za 4,9 milijardi dinara, kao i sredstva za ekologiju, te se kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njegovim rečima, u rebalansu budžeta izdvojili smo novac i za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, za nabavku vakcina, lekova, za početak rekonstrukcije KC u Novom Sadu i završetak radova na KC u Beogradu, za opremanje Doma zdravlja u Borči, kao i završetak rekonstrukcija opštih bolnica u brojnim gradovima Srbije.

On je najavio i novo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, rekavši da će prvo kolo početi 15. maja i da će važiti računi od 1. aprila.

Na ovaj način želimo dodatno da podignemo svest građana da je važno uzimati fiskalni račun i boriti se protiv sive ekonomije. Prošle godine sakupili smo 11,5 miliona koverti, što je 115 miliona računa, a vrednost naplaćenog poreza od tih računa je približno 100 miliona evra, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/537231/do-kraja-godine-kontinuirana-podrska-privredi-i-gradjanima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)