POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Od sutra prijava za isplatu pola minimalne zarade za april

Beograd, 31. mart 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali podsetio je poslodavce na to da je danas poslednji dan prijave za isplatu polovine minimalne zarade za mart, a da već sutra kreće prijava za april, što je deo trećeg paketa podrške privredi i građanima.

Trećim paketom ove pomoći predviđena je isplata polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja zajedno zapošljavaju približno 1,5 miliona ljudi, a za ovu meru je izdvojeno 69,8 milijardi dinara iz budžeta.

Mali je objasnio da se poslodavci za korišćenje ovih mera mogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu.

Prva isplata polovine minimalne zarade biće 8. aprila i ona će se odnositi na mart, a zatim slede uplate u maju i junu. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog, objasnio je ministar.

On je podsetio na to da Uredba o utvrđivanju Programa direktnih davanja predviđa da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Takođe, kako je dodao, za privrednike je dobra vest to što će biti proširena garantna šema dogovorena sa bankama za dodatnih 60 milijardi dinara.

Ministar je napomenuo i da će zaposleni iz sektora ugostiteljstva i turizma, turistički vodiči i rentakar agencije, dobiti još jednu celu minimalnu zaradu, pored tri isplate polovine minimalca.

Postoje još dve sektorske pomoći. Za sve gradske hotele biće isplaćena ista novčana pomoć kao u 2020. godini, a to je 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi. Treća sektorska pomoć se odnosi na sektor auto-prevoznika, koji će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus, podsetio je Mali.

On je konstatovao da je država danas sa javnom potrošnjom jedan od najvećih investitora, naročito u oblasti infrastrukture.

Naš glavni stub nosač je građevinska industrija i u stopu je prate ostali sektori, poput poljoprivrede, ali i mnogi drugi jer je naša privreda fleksibilna, objasnio je ministar i napomenuo da su se mnogi privrednici uspešno prilagodili novonastalim okolnostima u krizi.

Prema njegovim rečima, veoma je važna i privatna potrošnja, kako bismo išli ka zacrtanim ciljevima privrednog rasta, pri čemu 28. aprila kreće prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra (dva puta po 30 evra).

Punoletni građani, kako je precizirao, moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave, naveo je Mali i najavio da će prva isplata ove pomoći početi u maju.

On je podsetio na to da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, odnosno ukupno 110 evra i da će se isplata za njih realizovati ovim redosledom –  u maju 30, u septembru 50 i novembru još 30 evra.

Mali se osvrnuo i na pomoć za nezaposlene, objasnivši da će oni dobiti dodatnih 60 evra u junu, a po 100 evra dobiće i naši građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, odnosno 200 evra ukoliko su nezaposleni.

Kada je reč o prijavi za polovinu minimalne zarade, više informacija poreski obveznici mogu pronaći na sajtu Poreske uprave. Takođe, mogu se obratiti kontakt centru Poreske uprave na brojeve telefona 0700-700 007 i 011/3310-111, kao i neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u 37 filijala širom Srbije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/532531/od-sutra-prijava-za-isplatu-pola-minimalne-zarade-za-april.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)